Afdaling/Opstijging

Hoe waar het ook is dat de mensheid afdalen moest vanuit een spiritueel verleden in de materialistische wereldbeschouwing, even waar is het, dat ze weer op moet stijgen naar spiritueel inzicht. Alleen uit de spirituele levensbeschouwing zal hetgeen komen, wat harmonie, vrede en liefde geeft. Zo zal ook de antroposofie in de meest eminente zin praktisch zijn.

Bron: Rudolf Steiner – GA 100 – Menschheitsentwickelung und Christus-Erkenntnis/ Theosophie und Rosenkreuzertum – Kassel, 23 juni 1907 (bladzijde 96)

Eerder geplaatst op 26 februari 2016

2 gedachtes over “Afdaling/Opstijging

  1. Haike

    Lees het Parzival verhaal, het verhaal van afdaling en weer opstijgen. Je ziet het ook terug in de Christengemeenschap, bij de priester die tijdens de Mensenwijdingsdienst een Kazuifel draagt waarop de U vorm te zien is. Ook van die vorm kan je zeggen dat hij verbonden is met dalen en stijgen.

  2. Bernard

    Dit is geheel in lijn met het mysterie van Golgotha. Vanaf het moment dat het Christuswezen zich met de aarde verbonden heeft kan de mensheid zich in morele zin ontwikkelen – de opstijgende lijn. Daarvoor is wil en bewustzijn nodig, de wil tot bewustzijnsontwikkeling. Vanzelf gaat het niet.

Plaats een reactie