Over intellectualistische mooipraters

Het intellectualistische leven gaat aan alle werkelijkheid voorbij. Het intellectualistische leven als zodanig heeft eigenlijk geen bijzonder oog voor de aardse omstandigheden. Met het intellectualistische leven is het zo, dat men mooie morele principes opstelt temidden van een sociale orde waarin de mensen knechten zijn, die als slaaf behandeld worden.

Ik heb dat hier in concreto vaker naar voren gebracht. Ik herinner ook nu nog eens aan die enquête die in het midden van de 19de eeuw in Engeland is gehouden over de mijnwerkers, waaruit naar voren is gekomen -naast veel andere schade- dat negen-, elf-, dertienjarige kinderen de hele week voor zonsopgang de kolenmijnen ingestuurd worden, dan na zonsondergang naar boven gehaald worden, zodat die arme kinderen nooit het zonlicht, behalve op zondag, gezien hebben; zich dus in het onderaardse ontwikkelen moeten, onder omstandigheden waarvan ik u de schildering besparen zal, want ook daarover zou veel akeligs te vertellen zijn.

Maar bij de kolen die zo opgegraven zijn, hebben de mensen zich dan in chique kamers (Duits: Spiegelzimmer) onderhouden over naastenliefde, over algemene mensenliefde zonder onderscheid van ras, natie, klasse en ga zo maar door.

Bron: Rudolf Steiner – GA 196 – Geistige und soziale Wandlungen in der Menschheitsentwickelung – Dornach, 9 Januar 1920 (bladzijde 17-18)

Eerder geplaatst op 22 februari 2016

Advertentie

9 gedachtes over “Over intellectualistische mooipraters

 1. arnoldvdp

  Intelligentie een mooi woord, en een goed instrument voor dit leven en veel mensen hebben bewust geen alternatief om rond te komen. Hebberigheid en misbruik van mensen en kinderen geeft een vereffening voor het volgende leven. Maar vergeet niet wat is de karma van die mensen en kinderen, het is hard maar alles heeft zijn functie. En dat is ook niet de essentie van het leven, dat is de interactie met andere mensen.

  1. Als we alle onrecht en slechte omstandigheden van anderen op hun karma schuiven dan is dat in mijn ogen meteen ook het failliet van de antroposofie. We moeten onrecht onder ogen zien en er naar vermogen wat aan doen.

   1. arnoldvdp

    Beste Theo, ik schuif niets af.
    Het kan ook een verrijking zijn, sterker het is het mooiste van de antroposofie, niets is toeval. Ofschoon de wetenschap “denkt” dat het hele leven toeval is, erg onwetenschappelijk zou ik zeggen.
    Maar om het nog,mooier te zeggen, in het voorgeboortelijk leven wordt het leven dat moet komen al uitgewerkt en de persoon in kwestie accepteert het karma met liefde. Hij of zij accepteert alle voorspoed en tegenslagen met alle liefde, dat is dus allesbehalve afschuiven. Maar zie het eens op een andere manier de kleur van de huid is dus irrelevant omdat je in een vorig leven een andere kleur had; de beroemde zondes is een gotspe, zondes zijn er voor de kerken dan wel moskeeën; maar ik zeg wel eens alles wat je aan een ander verwijt heb je in een of ander leven zelf gedaan. Dan zie je zaken wel anders.
    Weet u reïncarnatie wordt door mrd mensen beleden, maar als zo vaak veel mensen weten niet waar het voor staat. Ook de goedheid die je toont in jou reactie, vraag je met deze kennis eens af wie er baat van heeft?
    Maar ook als je zelf veel tegenslag heb gehad, het lijkt eenvoudig een van de wetten van karma is dat je om het leven een spirituele inslag hebt dan wel een zakelijke. Nu ben je geïnteresseerd in de antroposofie dat noem ik dus spiritueel . Dat betekent dat je vorige leven gericht was op waarde verzameling en dat gaat vaak gepaard met hebberigheid en andere slechte eigenschappen. Zo maar een gedachte, nogmaals antroposofie is een zeer interessante wereld en mensbeeld

  2. Misbruik van andere wezens is met helemaal niets goed te praten. We hebben allemaal een eigen verantwoordelijkheid om liefdevol met al dat leeft om te gaan. Het is niet aan ons om te beoordelen of iets karma is.
   Gelukkig niet!

  3. Anoniem

   Dit vind ik zeker hard!Hier moet ik denken aan de strijd die ontstond over het rassenvraagstuk en wat Rudolf Steiner daarover schreef in de Volkszielen! Dus Karma zeg je, en we kunnen rustig ons handen in onschuld wassen?

 2. Antroposofie kan wel dingen verklaren. Maar ik lees hierboven in het citaat van Steiner toch vooral een oproep om een keer extra na te denken en dan wel iets te gaan doen. Antroposofie die gebruikt wordt om onrechtvaardigheid goed te praten (ja, karma!!) is in mijn ogen waardeloze antroposofie.

 3. De vraag die dit citaat en het vorige citaat aan mij doen stellen, wat doet het ertoe of je nu spiritueel of intellectueel geschoold bent? Voor mij zijn beide scholingen parasieten van het Levensbewustzijn op aarde! spirituele scholing rooft van het Nu-zijn vanuit de eventuele toekomst en de intellectuele scholing rooft het Nu- zijn, vanuit statisch opgetekende ervaringen(verleden).
  God en het atoom zijn één, zoals God en de mens één is, het begrippen stelsel is niet van God, maar een menselijke eigenschap, hij/zij weet wel dat ze als Gods Beeld en Gelijkenis geschapen zijn, maar ’n man gedraagt zich heel anders ten opzichte van het concrete leven dan ’n vrouw. Terwijl ze beide een afspiegeling van God zijn!
  Een kind van jonger dan zes dagen kent het dilemma van als jongen of meisje op aarde geboren te worden, Het menselijk Leven op aarde, maar dat heeft niets van doen met de Levensgeest op aarde!
  De mens leeft nog steeds een vluchtend bestaan op aarde, sinds Adam en Eva op aarde geleefd hebben, met andere woorden: Niet de mens heeft zich ontwikkeld! Maar zijn omgeving ten koste van de mensheid!
  Tot zover.
  Groetjes Walter.

 4. arnoldvdp

  Beste Ridzerd,
  Dit schreef je; “Juist dat zou ons moeten aanzetten om de mensen te helpen. Ik help hem, omdat ik weet dat in de karmische samenhangen niets zonder uitwerking is. Dat zou voor ons een aansporing moeten zijn tot daadwerkelijke actie.”
  Hier heb je gelijk, het gaat over de persoonlijke daadwerkelijk actie.

  Beste Walter,
  De mens heeft zich ontwikkeld, het bewustzijn is de grote ontwikkeling en de materiele omgeving is secundair. Het is heel interessant pm te filosoferen over Adam en Eva, heb je enig idee wanneer die gereïncarneerd zijn.?

  Beste Theo,
  Ik vind het heel jammer dat je de antroposofie waardeloos vindt omdat het een persoonlijke verrijking kan zijn en vooral Karma het heeft mijn leven veranderd Ben jij trouwens astroloog?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s