Vaak wordt er gedacht dat vanuit allerlei invallen, uit subjectieve verstandelijke overwegingen of zelfs uit fantasieën wordt verteld wat de antroposofie over de werkelijkheid van de hogere werelden naar voren brengt. Het is niet zo. Klinisch onderzoek, astronomisch onderzoek moet men tot in detail leren. Het is moeilijk. Maar wat op deze wijze innerlijk, ik zou willen zeggen, innerlijk experimenterend veroverd wordt om tot de waarneming van hogere werelden te komen, dat is nog moeilijker. Het vereist nog meer toewijding, meer zorgvuldigheid, meer innerlijke gewetensvolheid en methodiek.
En wat hier in ernstige en eerlijke zin als geesteswetenschap wordt beschreven, is heel verschillend van wat doorgaans als occultisme, als mystiek en dergelijke optreedt. Zoals de wetenschap zich verhoudt tot bijgeloof, zo verhoudt deze spirituele wetenschap zich tot het populaire occultisme, dat door allerlei mediums of door het amateuristisch vergaren van uiterlijke, verrassende feiten tot zijn inzichten wil komen. Deze bijzondere vorm van modern bijgeloof wordt door niets zekerder overwonnen dan door ernstig en eerlijk geestelijk onderzoek, dat door uiterst nauwgezette methoden wordt ontwikkeld.
Bron: Rudolf Steiner – GA 79 – Die Wirklichkeit der höheren Welten – Kristiania (Oslo), 25 november 1921 (bladzijde 31-32)
In het boek ‘Voorbij de grenzen van de natuurwetenschap ‘ vergelijkt R Steiner de accuraatheid waarmee de natuurwetenschap werkt met de geesteswetenschap ,en geeft daarbij het voorbeeld via het proces van ‘wording’ . Evenals in de uiterlijke natuurwetenschap warmte ontstaat bij het opwrijven van een object en die warmte latent aanwezig was , is bij de menselijke ontwikkeling eenzelfde accuraat proces werkzaam rond het zevende levensjaar , wanneer bij hem het wiskundige denken ontstaat . Ook dit laatste was latent aanwezig als een vormende en organiserende occulte kosmische kracht, die innerlijk werkzaam is in het kind tot aan het zevende jaar en te maken heeft met drie zintuigen daar werkzaam namelijk de levenszin , de bewegingszin en de evenwichtszin .Dit wiskundig denken heeft de mens verabstraheerd ,maar wanneer het een echt levendig ‘beleven’ wordt verwordt dit tot de imaginatie en inspiratie zoals merkbaar was bij de dichter Novalis en in de oeroude Vedantafilosofie.
heeft Steiner ergens de onderzoeksmethoden beschreven?
ik weet wel de weg van persoonlijke ontwikkeling, maar dat is nog geen onderzoek.
Voor zover ik weet, niet. Voor men zover is dat men zelf onderzoek kan doen, moet men heel ver gevorderd zijn. Ik denk dat het alleen voorbehouden is aan de grote ingewijden, zoals Steiner zelf.
Toch wel Ridzerd . En op verscheidene plaatsen wijdt hij er regelmatig over uit . Er is bijv een gehele voordr aan gewijd in de karmavoordrachten ( die van 9 mei 1924) .Hij vertelt daar ,dat het normaal wel geduld , enorm geduld en wachten vergt wat eigen is aan de geestelijke scholingsweg , maar geeft in deze voordr een methode tot’ snelle rijping van inzicht in karmische samenhangen ‘ zoals het daar staat . Hij legt daar bijv uit hoe je in staat kan zijn van een geestelijk beeld op te bouwen na vier dagen en nachten en instaat zijn iets te schouwen over een of andere gebeurtenis die men ervaren heeft en dan toch weer in verband staat met een vorig of eerder leven ,zoals dat met alles is wat er in dit leven gebeurt .
Onder andere beschrijft hij hoe hijzelf soms tientalle njaren moest wachten vooralleer het geestelijke antwoord te kunnen verkrijgen op een geestelijk onderzoek , drie maal zeven jaar voor de openbaring in het ‘Sprookje van de groene slang en de schone lelie’ van Goethe ,en ik herinner mij voor de betekenis van de Graal was het ook meer dan tiental jaren , en vertelt hij hoe de ahrimanische krachten steeds maar hindernissen op het pad wierpen .
Een feit is dat de mogelijkheden voor elkeen open liggen die niet lijdt aan geestelijke luiheid . Je hoeft geen ingewijde te zijn ,maar elkeen kan het worden , als de wil er is , zo begrijp ik het .
Ja, inderdaad, Henri. Men zou bijvoorbeeld de zogenaamde dakpanoefening, die je zeer waarschijnlijk wel kent, ook wel een onderzoek kunnen noemen. In feite zou men ook wel alleen al het lezen en studeren van het werk van Steiner een onderzoek kunnen noemen.