Democratieën zullen steeds na enige tijd sterven aan hun eigen democratische natuur

Je hoort zo vaak: het ideaal van de staatkundige samenleving is de democratie. – Goed, laten we aannemen dat het ideaal van de staatkundige samenleving de democratie is. Maar als men deze democratie ergens zou willen invoeren, dan zou ze noodzakelijkerwijze in haar laatste fase tot haar eigen opheffing leiden. De democratie streeft er noodzakelijkerwijze naar wanneer de democraten bij elkaar zijn dat altijd de een de ander overweldigen wil; altijd wil de een tegenover de ander gelijk hebben. Dat is heel vanzelfsprekend. Ze streeft naar haar eigen opheffing. Voert u dus ergens de demokratie in, dan kunt u dat in gedachten wel uittekenen. Maar in de realiteit overgebracht voert de democratie net zo tot het tegendeel van de demo-kratie als de slinger naar de tegengestelde kant uitslaat. Dat gaat helemaal niet anders in het leven. Democratieën zullen steeds na enige tijd sterven aan hun eigen democratische natuur. Dat zijn dingen die voor het begrip van het leven hoogst noodzakelijk zijn.

Bron: Rudolf Steiner – GA 186 -Die soziale Grundforderung unserer Zeit/In geänderter Zeitlage – Dornach, 6 december 1918 (bladzijde 100-101)

Met dank aan John Wervenbos die mij de tekst van het boek  Interesse voor de ander mailde, waarin deze voordracht en dit citaat staan. (Vertaling Bart Muijres)

Advertentie

7 gedachtes over “Democratieën zullen steeds na enige tijd sterven aan hun eigen democratische natuur

  1. Weet iemand wat Steiners alternatief voor de democratie is? Bedoelt hij de parlementaire democratie? Het lijkt mij dat een echte democratie naar Zwitsers model de best denkbare staatsvorm is.

      1. Ik bedoel : Alternatief voor de democratie kan zijn : de inrichting van de maatschappij in een sociale driegeleding.
        RS heeft dit beschreven in zijn boek “Die Kernpunkte der sozialen Frage in den Lebensnotwendigkeiten der Gegenwart und Zukunft”.
        Er zou dan een 3-ledige maatschappij-struktuur ontstaan, met gelijkheid voor iedereen in het rechtsleven, broederlijkheid onder de mensen in het ekonomische leven, en vrijheid in het geestesleven.
        Zo’n gezonde struktuur zullen de mensen kunnen inrichten wanneer meer en meer mensen vertrouwd zijn geworden met de driegeleding in zichzelf, nl ons denken, voelen en willen.
        Mvg, Margaretha

      2. John Hogervorst vatte de driegeleding heel mooi samen in zijn Driegonaal Nieuwsbrief van februari 2017:

        ‘Vrijheid is nodig waar de mens zich ontwikkelt: opdat hij zich ten volle ontwikkelen kan;
        Gelijkheid moet er zijn waar we samen, in gelijkwaardigheid, onze wederzijdse rechten en plichten, formuleren.
        Broederschap is gevraagd waar wij samen werken aan het voortbrengen en verdelen van wat anderen, en wijzelf, nodig hebben om een materieel geborgen bestaan te kunnen leiden.

        Dát is de sociale driegeleding in een notendop – en wie in de wereld rondkijkt zal meer dan ooit beseffen dat het perspectief dat in de sociale driegeleding besloten ligt een perspectief is waarin ieder mens zich zal kunnen herkennen. Een broodnodig perspectief, dat verbindt wat verdeeld is, dat moed en hoop biedt waar angst en strijd opgeld doen.’

  2. Steiner heeft een voordracht gehouden op 12 december 1918 over de sociale ne antisociale impuls in de mens. Overigens hebben we geen democratie maar een partijstelsel, waar andere dan de gekozen mensen het voor het zeggen hebben, hetgeen wordt doorgezet in de benoeming van bewindslieden. Wij kiezen ook geen mensen maar partijen en een paar mensen, de rest is stemvee, waarbij ook nog eens zaken worden gedelegeerd naar Europa waar helemaal geen gekozen mensen het voor het zeggen hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s