Waartoe al dit geprakkiseer over het leven na de dood?

Wat er in zijn geestelijke omgeving aanwezig is, dat kan de overledene alleen voor zover beleven, als hij zich al hier op aarde de voor de mens mogelijke gedachten over de geestelijke wereld gemaakt heeft. Er zijn zo veel mensen die zeggen: Ach, waarom zouden we ons om het leven na de dood bekommeren? We kunnen het immers afwachten. Als we gestorven zijn, zullen we wel zien, wat er na de dood is. – Maar dat is een volstrekt onmogelijk idee. Men ziet eenvoudig niets na de dood, als men zich in het leven helemaal geen gedachten over de geestelijke wereld heeft gemaakt, als men alleen maar materialistisch geleefd heeft.

Bron: Rudolf Steiner – GA 226 – Menschenwesen Menschenschicksal und Welt-Entwickelung – Kristiana (Oslo), 17 mei 1923 (bladzijde 29-30)

Zie ook: Waarom zou ik mij bekommeren om wat zich na de dood afspeelt?

9 gedachtes over “Waartoe al dit geprakkiseer over het leven na de dood?

  1. Hedvig, ik denk dat het volgende fragment wel verhelderend kan zijn, met name de zinnen:

   ‘En alleen dat hebben wij als buitenwereld na de dood, wat wij als binnenwereld hebben gehad tussen geboorte en dood.

   Maken we ons tussen geboorte en dood alleen gedachten eigen die met de uiterlijke, zintuiglijke wereld samenhangen, of gedachten die alleen aan het materiële hangen, dan moet onze omgeving na de dood gebouwd (Duits: gezimmert) zijn van zulke gedachten.’

   ‘Als wij ons tussen geboorte en dood niets anders verwerven dan gedachten die alleen op de zintuiglijke wereld betrokken zijn, die aan het leven in de uiterlijke wereld ontleend zijn, dan is dat onze innerlijke wereld tijdens het fysieke leven en dat zal onze buitenwereld zijn na onze dood.’

   https://ridzerdvandijk.wordpress.com/2016/11/10/waartoe-al-dit-gedenk-over-het-hogere-leven-2/

   1. Frank (Nunkichannels.nl)

    Dus dan is het zo, dat je na de dood in een wereld terecht komt, die past bij je geestelijke volwassenheid en je persoonlijke overtuiging.

    Geloof je dat er niets is, dan ervaar je niets. Geloof je in iets, dan ervaar je iets.

    Maar dan scheppen we onze eigen ervaring van het leven na de dood…
    Wat je gelooft, dat kom je tegen. En als je niets gelooft, kom je niets tegen.

    Is dat wat Steiner bedoelt?

   2. Frank, het is, voor zover ik het begrijp, niet zo dat als je materialistisch bent en dus niet gelooft, dat je dan niets ervaart na de dood. Men ervaart alleen echter gedachten die op het materiële betrekking hebben. Men ziet als het ware alleen het geestelijk tegendeel van de fysiek-zintuiglijke wereld, maar geen gedachten die op de geestelijke wereld zelf betrekking hebben. Zoiets, 100% snap ik het ook niet.

 1. Steiner is heel expliciet hierover en hij vindt het atheïsme dan ook niet, wie in het leven nergens in geloofd, zal ook in zijn/haar volgend leven nergens in kunnen geloven. en constant op zoek zijn naar het onvindbare

  1. Anoniem

   Nogal kort door de bocht, een mens die nergens in geloofd zijn er velen, maar hoeveel zijn er die geloven en als mens egoistisch door het leven gaan? Hoeveel zijn er dan onder de ” zogenaamde ongelovige ” die humaan door het leven gaan.

 2. Zou het zo kunnen zijn dat wij nu creëren wat wij na de dood zullen ervaren.
  Als dat zo is, is er dan geen meededogen met geesteszieken die nu in een nachtmerrie leven?
  En…ik wil wel geloven in liefst iets moois na de dood, maar geloof ik wel goed genoeg.

 3. Bernard

  Het lijkt me te simpel – je zet je in het leven na de dood uiteen met je zieleleven van het voorgaande leven. En je ervaart de werkelijkheid, die nu niet zomaar te beschrijven is. Dan ervaar je welke opgaven er nog voor je liggen. En van daaruit neem je je zaken voor die in het volgende leven kunnen worden opgepakt. Of niet – jouw keus. Tijdens dat volgende leven ben je je dat niet meer bewust, maar het is ahw ingebouwd en bepaalt je richtingen op 2- , 3- of meersprongen – volg je je diepe intenties of niet . . …

 4. henri

  Wat ik denk dat vooral hier belang heeft is dat als je niets doet in je leven op aarde tussen geboorte en dood , zo van ‘we zullen het wel zien als we dood zijn ‘ dan gebeurt alles na de dood onbewust dwz er komt een engelwezen in je die alles doormaakt voor je , hoe het volgende leven zal zijn op basis van wat je uitgestoken hebt in het vorige leven etc … Voor de mens die de geesteswetenschappen tot zich genomen en nagedacht heeft over het leven na de dood en aan meditatie en ook het ‘terugblikken ‘ gedaan heeft tijdens zijn leven is dat allemaal anders . HIj zal in een bewuste toestand samen met de engelen van de betreffende planeten bv op Mercurius met de aaartengelen , op Venus met de Archai etc keuzes kunnen maken mede op basis van het vorige leven, hij zal in de Zonnesfeer kunnen komen voor zover het verkregen bewustzijn op aarde hem tot daar gebracht heeft en zijn kosmisch Oerbeeld (=de Chritsus in ons ) kunnen op een bewuste manier aanschouwen en aan zijn volgende karma werken .
  Prokofieff verwoorde het ergens als : tot aan het Middernachtelijke uur dien je de Lucifer overwonnen te hebben dit via het verworven Manas bewustzijn (verkregen Geestzelf ) en na het Middernachtelijke uur dien je de Ahriman te overwinnen, dit via het gewonnen Boeddhi bewustzijn , dit laatste is het moeilijkste en voor de meesten nog onbereikbaar in onze huidige toestand . .
  .Zo zie ik het een beetje .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s