Als de wijn is in de man, is de wijsheid in de kan (1 van 2)

Er was in de geschiedenis van de mensheid een tijd waarin wijn nog onbekend was. Ten tijde van de Veda’s kende men de wijn nauwelijks. Nu, zolang de mensen geen alcoholische dranken gebruikten, was de voorstelling van voorgaande bestaansstadia en van herhaalde aardelevens overal verbreid, en niemand twijfelde daaraan. Sinds de mensheid begon met wijn te drinken, verduisterde het idee van reïncarnatie zeer snel en verdween uiteindelijk uit het algemene bewustzijn.

Dit idee werd alleen behouden door de ingewijden, die zich van wijngenot onthielden. Want de alcohol heeft op het menselijk organisme een speciale werking, in het bijzonder op het etherlichaam waarin het geheugen zijn zetel heeft. De alcohol versluiert het geheugen, verduistert het in zijn innerlijke diepten. De wijn schenkt vergetelheid, zegt men. Daarbij gaat het niet om een oppervlakkig, kortstondig vergeten, maar om een diep en blijvend vergeten, om een verduistering van de herinneringskracht in het etherlichaam. Daardoor verloren de mensen, toen ze begonnen wijn te drinken, gaandeweg hun oorspronkelijk gevoel voor de wedergeboorte.

Wordt vervolgd

Bron: Rudolf Steiner – GA 94 – Kosmogonie – Parijs, 31 mei 1906 (bladzijde 50-51)

Eerder geplaatst op 16 januari 2016

5 gedachtes over “Als de wijn is in de man, is de wijsheid in de kan (1 van 2)

 1. Anoniem

  Het wordt er toch niet leuker op:( De spirituele mens kan hierdoor ” als hij al deze geboden en verboden volgt de kans oplopen een narcist te worden die alles doet om het hoogste te bereiken. Ik weet dat Jung en Hesse, liefhebbers waren van wijn en dat dat toch geen domme jongens waren. Ik zelf drink een keer in de week een glas en drinkt dat met veel genoegen. Als dat genoegen er niet meer is, stopt het als vanzelf!Krampachtige onthouding zal de spiritualiteit niet bevorderen .Als men geen wijn besluit te drinken dan moet men het vlees zeer zeker laten staan. Vlees is nog erger aardegebonden en astraal.

 2. Steiner heeft op 8 januari 1923 gesproken over het onderwerp Alkohol, waarom denkt u dat zwangere vrouwen ontraden wordt, zo ook de man wordt ontraden re drinken wanneer hij zich wil voortplanten . Maar het lichaam maakt ook zelf alcohol dus voor relativering is alles te zeggen. Juist de Alcohol verslaafde moeten eigenlijk geen kinderen willen krijgen. Ook Steiner was niet voor of tegen, maar hij vertelde dat het vooral effect heeft op het bloed

  1. Anoniem

   Ik had het over de geneugten van een enkel glaasje wijn en niet over je lam…..
   Maar relativering is inderdaad heel belangrijk:)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s