Oppervlakkigheid/Mystiek

In veel kringen die zich vandaag de dag bijzonder mystiek verheven voelen, leeft niets anders dan de mystiek die innerlijke oppervlakkigheid is. Met deze oppervlakkigheid van de ziel dringt men niet door in de eeuwige mysteries van het leven. Hierin dringt men slechts door als men het geduld ervoor heeft om de in de ziel sluimerende krachten werkelijk te wekken of op zijn minst zich met zijn denken in te laten met wat de in de ziel sluimerende krachten van trap tot trap vinden kunnen.

Alleen in de overwinning van de oppervlakkigheid van het hart, in de overwinning van deze oppervlakkige mystiek ligt de mogelijkheid om de krachten van de ziel te vinden, die op de hier eerder aangeduide juiste manier omhoog leiden van het tijdelijke, van het vergankelijke naar het eeuwige, naar het onvergankelijke. Dat echter, op zodanige wijze begrepen, is dan werkelijk in staat vruchtbaar te werken op de meest verschillende gebieden van het hedendaagse leven.

Bron: Rudolf Steiner – GA 77b – Kunst und Anthroposophie/Der Goetheanum -Impuls – Dornach, 21 augustus 1921 (bladzijde 24-25)

Advertenties

2 gedachtes over “Oppervlakkigheid/Mystiek

  1. henri

    De mysticus geraakt niet in het ware geestelijke omdat hij niet voorbij de barrière van de eigen zintuigen kan geraken vooral de smaak ,reuk en tastzintuigen . De vele mystieke verhalen zijn doorspekt van deze zintuiglijke waarnemingen volgens Steiner . R Steiner vond het een blijven hangen in de materie van het eigen lichaam (de ene stoffelijke kant van de wil ) . De weg van initiatie die ook de weg naar zelfkennis is gaat via de verdieping van de eigen zielekrachten , ( zie “De weg tot inzicht in hogere werelden ” ) De ware imaginaties en inspiraties doorbreken deze barrière en leiden naar de andere geestelijke kant van de wil . Dan pas kont men in e wereld terecht van de elementen en natuurgeesten die zich onttrekken aan de zintuiglijke waarneming en leert de aard van deze wezens kennen . En daarna dringt men door in de zeven planetensferen , waarin de kosmische intelligenties werken . Tot hier is de ziel nog met de lichamelijkheid verbonden . Pas na deze sferen komt de ziel in de bovenmentale sferen , het devachan binnen ,deze werd ook de Oceanos genoemd , de ware lichtsfeer .

  2. Ik dank Henri voor zijn aanvulling hoe terecht die ook is, het maakt een verschil, het mens eigen gedeelte is ondergedompeld in ons fysieke lichaam en is moeilijk te omzeilen, Steiner schrijft er wel over maar dan moet je al kunnen uittreden, Yogi’s hindoeïsme, en soms ook boeddhisme gaan nog steeds uit van een situatie waar de “ziel” buiten je lichaam is. Men is zich niet bewust dat de menselijke ziel (bewustzijn) zich ontwikkeld.
    Ik heb zelfs de indruk dat deze mensen over Steiner schrijven http://www.theosofie.net/onlineliteratuur/oceaan/13devachan.htm maar met hele vreemde termen werken, zoals vagevuur

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s