Nuchterheid

Wat ik hier omschreven heb als hogere kenniskracht, dat treedt in zekere zin alleen in op het moment op dat de ziener (Duits: Geistesforscher) zich aan deze hogere inzichten overgeeft. Het is niet iets waardoor hij gevangen genomen wordt of wat hem tot een mystieke dromer maakt, die altijd buiten het leven staat, maar het is iets, wat hij hanteren kan, waar hij bewust heengaat, zoals men naar een uiterlijk wetenschappelijk experiment gaat en weer teruggaat in het gewone leven, waarin men een weldenkend mens is met alle nuchterheid die nodig is in dit leven.

Juist degene die in het gewone leven de neiging heeft tot de een of andere pathologische gemoedstoestand, die in het gewone leven niet zijn volle persoonlijkheid inzetten kan zoals elk ander mens, die kan ook niet in de ware zin van het woord een spirituele wetenschapper zijn.

Bron: Rudolf Steiner – GA 77a – Die Aufgabe der Anthroposophie gegenüber Wissenschaft und Leben – Darmstadt, 29 juli 1921 (bladzijde 145-146)

Advertenties

Een gedachte over “Nuchterheid

 1. walterhebing

  Ik kan me niet voorstellen dat de mens zich van hogere inzichten kan bedienen, om zijn verantwoordelijkheid van het leven op aarde te kunnen verantwoorden ten opzichte van ’n kind jonger dan zes dagen!
  Net zoals een wetenschapper zich geen doel in zijn leven kan stellen zonder ’n kind jonger dan zes dagen te beschadigen in het waarlijk mens worden op aarde!
  De mens is naar Godsbeeld en Gelijkenis geschapen, dit geschiedde in het paradijs op aarde, het hof van Eden. De mens evolueerde als toppunt van de Evolutie en/of werd op dat moment bewust van zijn leven op aarde!
  Steiner spreekt over hogere inzichten, terwijl we als Gods beeld en gelijkenis op aarde geboren worden!
  Nuchter de geschiedenis van de mensheid ervarend, niet de mens ontwikkeld zich, maar zijn omgeving los van de primaire verantwoordelijkheid van de mens! Steiner denkt ’n kind te kunnen opvoeden, terwijl elk kind de gevoelscamera van God op aarde is!
  Tot zover
  Groetjes Walter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s