Het geloven op gezag is overgegaan van de religie naar de wetenschap

De mens is er tegenwoordig zo trots op om tegen zichzelf te zeggen dat hij alleen maar gelooft aan wat hij met zijn eigen, persoonlijke wezen bevatten kan. En toch is het als men dieper kijkt zo alsof het oude autoriteitsgeloof van de religies op een ander gebied overgesprongen is, en dit gebied is juist wat men met grote onzekerheid, maar met een des te sterker geloof, abstract “de wetenschap” noemt. – Zodra de mens vandaag de dag hoort: “de wetenschap”, dan komt er weer van alles in hem op wat voorheen van het oude autoriteitsgeloof in een heel andere richting ging.

Wat wetenschappelijk zou zijn vastgesteld, dat is tegenwoordig – om redenen die de mensen in wijdverbreide kring zich helemaal niet goed duidelijk maken – een autoriteit van veel grotere macht dan ooit een autoriteit geweest is.

Hoe vaak hoort men vandaag de dag als antwoord op het een of ander wat als vraag opkomt uit het menselijk innerlijk: ‘De wetenschap zegt dit of dat.’ Deze algemene macht, de wetenschap, heeft nu alle autoriteit voor zich opgeëist. Ze heeft deze autoriteit bij de mensen, die over zichzelf van mening zijn dat ze op de hoogte van hun tijd zijn, ook met betrekking tot levensbeschouwingsvragen in aanspraak genomen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 77a – Die Aufgabe der Anthroposophie gegenüber Wissenschaft und Leben – Darmstadt, 28 juli 1921 (bladzijde 56-57)

2 gedachtes over “Het geloven op gezag is overgegaan van de religie naar de wetenschap

 1. henri

  Misschien is dit citaat hier wel gepast :

  [..” De aardse wetenschap is zo verschrikkelijk exact , dat ze alles kan bewijzen. Alleen zeggen die bewijzen eigenlijk niet veel . De mensen horen over antroposofie en merken , dat deze in vele opzichten in tegenspraak is met de gewone wetenschap. Nu zeggen zij : Maar deze gewone wetenschap kan haar juistheid bewijzen . Dat is ook zo , ook de antroposofie ontkent dit niet . De
  gewone wetenschap kan alles bewijzen . maar de zaken liggen zo , dat bewijzen in bepaalde gevallen de werkelijkheid in het geheel niet raken . Uit “Mens -lot en wereldontwikkeling “GA 206 1923 ]

  De werkelijkheid waarin wij leven heeft met bewijzen van de wetenschap niets te maken !
  Rudolf Steiner geeft dan verder enige voorbeelden over he hart en een over de geologie .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s