Het is veel krachtiger om te kunnen luisteren, terwijl de ander spreekt, dan hem in de rede te vallen. Dat geeft een heel ander onderling begrip. U voelt dan alsof de ziel van de anderen u verwarmt, verlicht, als u haar met absolute tolerantie tegemoet treedt. Niet alleen de vrijheid van de persoon moeten we gunnen, maar volledige vrijheid, ja zelfs de vrijheid van de vreemde mening moeten we op waarde schatten. Dit is slechts een voorbeeld van de vele: Degene die de ander in de rede valt (Duits: ins Wort fällt), die doet vanuit een spirituele wereldbeschouwing bekeken iets wat lijkt op het aan de ander fysiek een schop geven. Brengt men het zover om te begrijpen dat het een veel sterkere beïnvloeding is om iemand in de rede te vallen dan hem een schop te geven, pas dan komt men ertoe de broederlijkheid tot in de ziel te begrijpen, dan wordt het een feit.
Bron: Rudolf Steiner – GA 54 – Die Welträtsel und die Anthroposophie – Berlijn, 23 november 1905 (bladzijde 196-197)
Eerder geplaatst op 4 januari 2015 en 31 december 2012
De vraag bij dit citaat is, of de menselijke ziel wel in staat is om echt van onecht te onderscheiden. Jezus is gekruisigd om de woorden die hij sprak, toch bouwt Steiner er zijn kerk op. Het Thomas Evangelie werpt nieuw licht op de Christus Impuls, van waaruit Rudolf Steiner zijn oeuvre heeft op gebouwd.
Als Steiner ervan kennis had gehad, had hij anders deelgenomen aan het Leven op aarde. De religieuze, filosofische of wetenschappelijke theoretisch opgebouwde dogma’s lijken sterker te worden dan het Leven op aarde.
Doch voor we de kans krijgen om ons als mens daarop te bezinnen, bereiken ons tweets die er allerlei interpretaties aan geven, de dageraad lijkt eindelijk te gaan gloren! Immers de dag biedt meer dan de mens vermag, jammer dat de mens dat verhaal overlaat aan taalkundige en/of technische vernuften, waardoor levende menselijke ervaringen overbodig gemaakt worden! De mens heeft nog niet geleefd of hij sterft al!
Tot zover
Groetjes Walter.