Over zelfdoding

Wanneer een mens zelfmoord pleegt, heeft hij zijn Ik met het fysieke lichaam vereenzelvigd. Daardoor ontstaat nadien des te heviger de begeerte naar het fysieke lichaam. Hij komt zichzelf dan voor als een uitgeholde boom, als iemand die zijn Ik verloren heeft. Hij heeft dan een voortdurende dorst naar zichzelf.

Bron: Rudolf Steiner – GA 93a – Grundelemente der Esoterik – Berlijn, 7 oktober 1905 (bladzijde 95-96)

Eerder geplaatst op 31 december 2015

6 gedachtes over “Over zelfdoding

 1. Anoniem

  Hallo Meneer van Dijk, ik heb een beroerte gehad 2 jaar geleden. Ik was toen 47 jaar. Ik heb, na mijn beroerte, verscheidene akke fietjes, met name afasie. Dat is een taalstoornis. Ik kan niet goed praten. Schrijven lukt wel met een tekstverwerker. Vorig jaar heeft een man, die ik in van het Afasiecentrum ken, zichzelf gedood, met hulp. Ik heb zelf ook wel eens gedacht dat doodgaan de oplossing was op de lichamelijke gebreken. Maar ik doe het niet. Het leven is toch voor mij te mooi.

 2. Lieve anoniem, u heeft gelijk en u bent een moedig mens.
  Mijn man heeft vorig jaar een herseninfarct gehad, rechterzijde vd hersenen, linkerzijde was verlamd, dus geen spraakproblemen. Voor 2/3 is de kracht teruggekomen en daar zijn we blij mee. Maar het was en is heeel zwaar.
  Ik wil maar zeggen, dat ik u moedig vind is wel ergens op gebaseerd, houd moed en blijf er aan werken alstublieft.

 3. Michiel Zeydner

  Ik heb bewondering voor uw moed en levensvisie. Meer mensen zouden dat met u moeten delen. U heeft een belangrijke opdracht vind ik. Ook voor anderen. Het leven (elk leven) is een heilig sacrament. De aarde en de kosmos zijn levende entiteiten. Het individuele leven van een mens kent helaas vele gebreken, tegenslagen en teleurstellingen. Dit geldt ook zeker voor u die zich hier een weg doorheen baant en bovendien de waarde van het leven nog steeds bewondert. Het zal altijd zo zijn dat dit zijn vruchten voor u zal geven in de toekomst. Ik hoop wel dat u goede verzorging ontvangt.
  Nogmaals , ik voel diep respect voor uw stellingname, uw gevecht en uw visie.

 4. walterhebing

  Ik vind dat Rudolf Steiner in dit citaat, wel heel kort door de bocht gaat! De zin: “Wanneer een mens zelfmoord pleegt, heeft hij zijn Ik met het fysieke lichaam vereenzelvigd.”. Ik vraag me hoeveel mensen die meewerkten aan de totstandkoming van de twee Goetheanums, zelfmoord hebben gepleegd, omdat ze wel met hart en ziel eraan wilde bijdrage, maar dat het gewoon niet
  konden en zichzelf als ’n mislukkeling in het ontwikkelingsproces van de mensheid beschouwde en er daardoor liever uitstapte.
  Kahlil Gibran stelt het scherper, namelijk: Als mijn land oorlog wil voeren, wil ik niet er geen onderdaan van zijn en als ik me moet overleveren aan iets waar ik niet in geloof, ontneem ik mijzelf het leven! Het was niet het ik als heerser van het fysieke lichaam, maar het ik dat zijn/haar lichaam met hart en ziel toegewijd had aan ’n religie of bedrijf, wat achteraf ’n sekte of ’n corrupt bedrijf bleek te zijn. Aan wie op aarde kun je zoiets verwoorden?
  Vroeger werden “verklikkers”(Jezus) opgehangen en nu(Edward Snowden) opgesloten! Vroeger werden heksen verbrand, nu farmaceutisch behandeld.
  Ik probeer over de aarde te wandelen zoals ik het als kind aangeleerd heb! “In den beginne was er het woord en het woord was bij god, het woord was god en het woord is vleesgeworden”! Met andere woorden: Het leven heeft zich via het licht, fysiek op aarde gevestigd en zich via het mineralen-, planten en dierenrijk, tot mens kunnen ontwikkelen.
  De mens als beeld en gelijkenis van God geschapen! Dat beeld van de mens is Steiner vreemd, Steiner schept er tijden tussen, terwijl Het Goddelijk Bewust Zijn alles wat was, is en zal komen in het Nu omvat!
  En dat ligt opgeborgen in ’n kind jonger dan zes dagen, waar het ook ter wereld het geboren wordt! Koning Herodus wilde destijds die confrontatie al niet aan en mensheid nu al helemaal niet meer! Een kind wat mijn Rijk van me overneemt! Liever abortus! Of ’n kind dusdanig negeren dat het zelfmoord pleegt! Wat is eigenlijk ’n Ego?
  En Jezus zei: Ik ben de Weg, de Waarheid en het Leven, terwijl onze cultuur een andere heilige drie-eenheid hoog in het vaandel heeft, namelijk: Het Ware, het Goede en het Schone. Terwijl ieder kind waar ook op aarde geboren, de weg naar de waarheid van ons ontstaan(Leven) is.
  Tot zover
  Groetjes Walter

 5. Anoniem

  Eerste bericht; ik ben Anna de Rijk. Ik volg meneer van Dijk al toen meneer Hugo Verbrugh een eigen site had. Hoe is het met hem?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s