Nationalisme/Humaniteit

Een hartstocht, een heftige uitbarsting van nationalisme is over de mensheid gekomen, en dat is voor het sociale leven op aarde net zo schadelijk als het materialisme voor het gedachteleven. En net zoals de mens zich uit het materialisme moet opwerken naar vrijheid en leven in de geest, zo moet de mens zich opwerken uit alle nationalisme, in welke vorm dan ook, naar algemene humaniteit. Zonder dat is niet vooruit te komen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 191 – Soziales Verständnis aus geisteswissenschaftlicher Erkenntnis – Dornach, 23 oktober 1919 (bladzijde 191)

2 gedachtes over “Nationalisme/Humaniteit

  1. Marjo Spierings

    En wat dan te doen met een globalisme dat geheel en al gedicteerd wordt door de economie? Leidt dat tot vrijheid en leven in de geest en naar algemene humaniteit?

  2. Bernard

    Het globalisme wordt ook gedicteerd door macht, en dat roept weer tegenreacties op. Het enige objectieve lijkt dan opkomen voor mensenrechten! Er is een VN-verdrag voor de Rechten van de Mens – maar ook die zijn vanuit een bepaald perspectief geschreven – de wereld van vlak na WO II.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s