Materialisme/Spiritualisme

Pas dan ziet men de wereld juist, wanneer men haar niet materialistisch, noch idealistisch ziet, maar als men in staat is om wat zich als materialistisch openbaart, ideëel te zien en wat zich als ideëel openbaart geheel materieel te kunnen volgen.

Het geestelijke van een wereldbeschouwing betekent niet dat men zegt: Dat is het lage materialisme, dat is voor het “schuim” (Duits: den Aussatz) van de mensheid; het idealisme dat is voor de uitverkorenen – waartoe de persoon die dit uitspreekt gewoonlijk zichzelf dan ook rekent -, maar het essentiële van een werkelijk spirituele levensbeschouwing bestaat erin dat deze spirituele wereldbeschouwing in staat is, met dat wat ze kan vatten in het geestelijke, onder te duiken in het materiële bestaan, om juist het materiële bestaan dan te begrijpen, zodat het begrepen en niet veracht wordt.

Dat is de grote vergissing van vele religieuze gezindheden, dat ze het materiële bestaan verachten, in plaats van het te begrijpen, in plaats van de geest erin te zoeken.

Bron: Rudolf Steiner – GA 191 – Soziales Verständnis aus geisteswissenschaftlicher Erkenntnis – Dornach, 4 oktober 1919 (bladzijde 34-35)

9 gedachtes over “Materialisme/Spiritualisme

  1. Anoniem

    Nadat ik het citaat van deze dag had gelezen ontving ik van iemand die mij dierbaar is een verwijzing naar een vraaggesprek van Annemiek Schrijver met prof Gilles Quispel.
    Het “onzichtbare” weeft verbindingen!!
    Bovengenoemd gesprek is nog steeds beschikbaar.

  2. cisca

    Beste Rita,

    Allereerst mijn verontschuldiging: ik was niet duidelijk.
    Het onderwerp van dit vraaggesprek is niet “het onzichtbare weeft verbindingen” (trof mij dus persoonlijk) maar door het tussen haakjes plaatsen van deze woorden gaf ik wel die indruk.
    Tussen Gilles Quispel en Annemiek Schrijver ontspint zich op zeker moment een verschil van mening over het uiterlijk en innerlijk opvatten van de gelijkenis De onrechtvaarige pachter.
    En mij treft in de uitwisseling tussen beide mensen (Schrijver en Quispel) het dubbelgezicht van deze gelijkenis; zowel het materiele aspect als het geestelijke asp[ect dient te worden geeerbiedigd.
    Het feit dat Ridzerd vandaag dit citaat plaatste en het direct erna ontvangen van deze video veroorzaakte dat ik “t wilde delen!
    Ridzerd: dank voor de verwijzing!

  3. walterhebing

    Ik vind dit een nogal paradoxaal citaat van Rudolf Steiner, immers hoe kan de mens zichzelf volgen? Pas dan ziet men de wereld juist, wanneer men haar niet materialistisch, noch idealistisch ziet, maar als men in staat is om wat zich als materialistisch openbaart, ideëel te zien en wat zich als ideëel openbaart geheel materieel te kunnen volgen. Mij lijkt me deze gedachtegang volgend, het volgen van een levenloos Menselijk Lijk, waarin alles all the know how to live opgesloten ligt, maar zelf niet leeft. Ik vind Eckard Tolle, net als Jezus in het Thomas Evangelie, me meer recht van leven op aarde doen toekomen, dan hetgeen Steiner in dit citaat doet!
    Het menselijk Bewust Zijn op aarde omvat al het leven op aarde en het kan niet zo zijn dat de mens zich Tempels en Kastelen laat bouwen om zich op aarde veilig te voelen, ten opzichte van zijn eigen zijn op aarde, immers die is door Jezus gelinkt aan de steenrots, de oorsprong van het leven in samenwerking van het zonlicht en nadien verworden tot een verzonnen bewustzijn van de mens!
    Dient ten gevolgen, biedt elke dag meer dan de mens vermag! Waardoor de mens slaaf van het ochtendgloren blijft, totdat mens ontdekt dat hij/zij zelf er de inhoud ervan zijn Met andere woorden: Het levensbewustzijn kent geen tijd, noch ruimte, het is waar het is en de mensheid heeft nog tijd of ruimte om dit gegeven te ontdekken, laat staan in al de gelederen te onderzoeken! De mens staat stil: We hebben nog steeds ’n Koning in Nederland! Is dat bewust of onbewust?”
    Wereldwijd beleeft elk kind een andere versie van Bewust Zijn op aarde, terwijl er voor elk kind er maar één is, dat is hij/zij zelf voor zes dagen op aarde beleeft te hebben, de kracht van het nu beleefd te hebben en het te kunnen overstijgen, om zijn/haar medemens te kunnen overtuigen dat we allen maar ’n radartje in het Leven op aarde ten opzichte van de Kosmos zijn, maar weet dat in je, de potentie ligt die alle levens vormen op aarde overstijgt.
    Tot zover
    Groetjes Walter

  4. Bernard

    Ik vind hebt een heel interessant vraaggesprek, dat de essentie van het Christendom weergeeft. En natuurlijk kunnen mensen daar op hun eigen wijze naar kijken, dat weerspreekt die essentie niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s