Over erven van talenten en vaardigheden (3 – slot)

Dus de mens wordt in de familie geboren die hem de met zijn karma overeenstemmende lichamelijke omstandigheden overerven kan. Het ziet er dan in het voorbeeld van morele moed zo uit, alsof dit van de ouders zelf geërfd is. In waarheid heeft de mens door zijn individuele wezen die familie opgezocht, die hem de ontplooiing van morele moed mogelijk maakt.

Daarbij kan ook nog in aanmerking worden genomen dat de individualiteiten van de kinderen en de ouders in vroegere levens al verbonden waren en zich elkaar juist daarom weer gevonden hebben. De karmische wetten zijn zo gecompliceerd dat men nooit vanuit de uiterlijke verschijning een oordeel vormen kan. Alleen degene kan het enigermate, voor wiens geestelijke zintuigen de hogere werelden gedeeltelijk open liggen.

Wie naast het fysieke lichaam ook nog het ziele-organisme (astraallichaam) en de geest kan waarnemen, die wordt het duidelijk wat op de mens van zijn voorouders is overgegaan en wat zijn eigen, in vroegere levens verworven bezit is. Voor de gewone, gebruikelijke blik vermengen deze dingen zich en het kan gemakkelijk lijken alsof iets alleen overgeërfd is, wat karmisch bepaald is.

Het is zeer zeker een wijs gezegde dat kinderen aan de ouders “geschonken” zijn. Ze zijn het wat de geest betreft geheel en al. Maar die kinderen met bepaalde geestelijke eigenschappen zijn hen geschonken, omdat juist zij de mogelijkheid hebben deze eigenschappen van de kinderen tot ontplooiing te brengen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 34 – LUCIFER- GNOSIS 1903-1908/GRUNDLEGENDE AUFSÄTZE ZUR ANTHROPOSOPHIE UND BERICHTE – oktober 1904 (bladzijde 372-373)

Advertentie

2 gedachtes over “Over erven van talenten en vaardigheden (3 – slot)

 1. henri

  …”De karmische wetten zijn zo gecompliceerd dat men nooit vanuit de uiterlijke verschijning een oordeel vormen kan.” ….]

  Ik meen te kunnen zeggen dat als ik dit lees , deze drie citaten dat het dan weer eens duidelijk(er) wordt waarom ik in mijn familie geboren ben , zeker na een ernstig zielenonderzoek . Spijtig dat mensen dit niet méér doen, allicht is de reden omdat zij spiritueel nog niet ontwaakt zijn . Bij mij is het alvast duidelijk geworden ,na de vele vragen die ik had in en over het leven , en wie de puzzel begint te leggen, die wil hem ook afmaken .
  Gecompliceerd is het zeker, zoals Steiner zegt omdat wij op familiegebied en naaste verwanten ook in die vorige incarnaties op een andere manier met elkander vebonden waren

 2. walterhebing

  In wezen zijn we alle erfgenamen van de eerste mens op aarde, volgens vele geloven Adam en Eva, maar er zijn meerdere geloven op aarde en die hebben in de loop ter tijden ekaar ontmoet of zijn er mee geconfronteerd! Dus alles wat we over de mensheid denken is een rationeel concept!
  Het kan niet verklaren waarom een bepaald volk in een reservaat geplaatst wordt en een ander volk uitgemoord wordt, waarschijnlijk door een bovenzinnelijke geest, die zijn gram op de mensheid alsnog botviert.
  Ik heb ooit gehoord dat de eerste beroepen op aarde de hoer en de boer waren! En als ik zo om me heen kijk, vormen deze beroepen nog steeds een soort fundament van onze menselijke samenleving. Het lied: Alexander Curly – Guus kom naar huus
  Guus kom naar huus want de koeien staan op spring’n
  De varkes mutt’n vret’n en ’t hooi moet van ’t land
  Guus kom naar huus want daar ‘beuren rare ding’n
  Dit kan toch zo niet doorgaan Guus wat is er aan de hand?
  wordt steeds actueler, we teren steeds meer op ons zijn op aarde in, terwijl we er als mens rentmeester over horen te zijn!
  Ik vraag me af of het bovenzinnelijke leven niet een onderdaan is van het nu moment op aarde? De dag biedt immers meer dan de mensheid vermag! Laten we ’n dag op aarde kiezen waarop we met de gehele mensheid de balans opmaken van onze menselijke aanwezigheid op aarde! Met als inzet: “Heeft de mensheid in zijn totaal een bijdrage geleverd aan de levende vormen op aarde, of heeft hij alleen maar zijn eigen vorm gereproduceerd? Of erger nog organische vormen omgezet in anorganische vormen, zoals klei in beton?”.
  Tot zover
  groetjes Walter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s