Over erven van talenten en vaardigheden (1 van 3)

De volgende vraag is gesteld: ‘Volgens de wet van reïncarnatie moet men zich voorstellen dat de menselijke individualiteit zijn talenten, vermogens enzovoort als een gevolg vanuit zijn vroegere levens bezit. Is daarmee nu niet in tegenspraak dat zulke talenten en vermogens, bijvoorbeeld morele moed, muzikale begaafdheid enzovoort zich rechtstreeks van de ouders op de kinderen overerven?’

Antwoord: Bij een juiste voorstelling van de wet van reïncarnatie, wederbelichaming en karma is in het bovenstaande geen tegenstrijdigheid te vinden. Onmiddellijk overerven kunnen zich alleen maar de eigenschappen van de mens, die zijn fysieke lichaam en zijn etherlichaam ten deel vallen. Onder het etherlichaam moet men de drager van alle levensverschijnselen (de groei- en voortplantings- krachten) verstaan. Alles wat daarmee samenhangt is direct over te erven.

In mindere mate is al overerfbaar wat aan het zogenaamde zielenlichaam gebonden is. Daaronder is te verstaan een bepaalde dispositie in de gevoelens. Of men een levendig gezicht (Duits: Gesichtssinn), een goed ontwikkeld gehoor enz. heeft, dat kan ervan afhangen of de voorouders dergelijke eigenschappen verworven en op ons overgeërfd hebben.

Wordt vervolgd

Bron: Rudolf Steiner – GA 34 – LUCIFER- GNOSIS 1903-1908/GRUNDLEGENDE AUFSÄTZE ZUR ANTHROPOSOPHIE UND BERICHTE – oktober 1904 (bladzijde 371)

Advertenties

Een gedachte over “Over erven van talenten en vaardigheden (1 van 3)

 1. walterhebing

  De ochtend stond heeft Goud in de mond en de avond stond heeft God in de mond! Echter noch Goud of God doet ons verbinden met het leven op aarde. beide begrippen zijn eerder splijtzwammen van ons op leven op aarde, dan dat deze begrippen iets aan ons samenzijn op aarde bijdragen.
  Vrede op aarde kan alleen maar geschieden als de mensheid in zijn geheel de verantwoordelijkheid neemt voor alle levensvormen op aarde,
  Ten eerste: Voor zijn medemens op aarde!
  Ten tweede: Voor alle dieren op aarde!
  Ten derde: Voor alle planten op aarde!
  Ten vierde: Voor alle mineralen op aarde!
  We boren nu de mineralen wereld aan, om ons mens-zijn op aarde te bevruchten, terwijl we onze medemens in de steek laten.
  Een omgekeerde wereld, heeft de mensheid al doende voor zichzelf geschapen. Het ontbreekt hem aan bewustzijn als toppunt van de Levensgeest op aarde!
  De mens is hoeder en tevens rentmeester over al het leven op aarde! Reïncarnatie is een vluchtweg van de mens voor de Levensgeest op aarde, geen oplossing!
  Kijk om je heen en wees op aarde!
  Tot zover
  Groetjes Walter.,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s