Bestaat toeval? (2 – slot)

De fout die hier gemaakt wordt, is dat velen zich de karmische samenhangen te eenvoudig voorstellen. Ze gaan er bijvoorbeeld vanuit: als deze mens door een vallende dakpan beschadigd wordt, dan moet hij deze beschadiging karmisch verdiend hebben. Dit is echter beslist niet noodzakelijk. In het leven van ieder mens treden voortdurend gebeurtenissen op die met zijn verdienste of zijn schuld in het verleden helemaal niets te maken hebben.

Dergelijke gebeurtenissen vinden hun karmische vereffening in de toekomst. Wat mij nu onschuldig overkomt, daarvoor word ik in de toekomst gecompenseerd. Dit ene is juist: niets blijft zonder karmische compensatie. Of echter een belevenis van een mens het gevolg is van zijn karmische verleden of de oorzaak van een karmische toekomst is: dat moet afzonderlijk vastgesteld worden. En dat kan niet met het aan de fysieke wereld gewende verstand, maar alleen door de occulte ervaring en waarneming beslist worden.

Bron: Rudolf Steiner – GA 34 – LUCIFER- GNOSIS 1903-1908/GRUNDLEGENDE AUFSÄTZE ZUR ANTHROPOSOPHIE UND BERICHTE – juli 1904 (bladzijde 363)

Advertentie

12 gedachtes over “Bestaat toeval? (2 – slot)

 1. Bernard

  Als je je eigen verhouding tot het karma begrip wil ontwikkelen, dan kan ik je lezingen en cursussen van Jaap van de Weg aanraden. Zie: https://www.jaapvandeweg.nl
  Jaap, gewezen huisarts, weet de essentie van karma op een praktische en beeldende manier inzichtelijk te maken.

  1. Haike

   Dat is mij niet bekend, maar hij gebruikt wel in zijn lezingen voorvallen/verhalen/waarnemingen van anderen op dat gebied die rechtstreeks tot hem zijn gekomen, waarbij hij om toestemming heeft gevraagd om het überhaupt te mogen te vertellen.

   Een goed boek wat hout snijdt qua inhoud van zijn hand, is: Werelden en Wezens” Christofoor: Zeist, 2009.
   ISBN: 9789060388983

   Het leest in mijn subjectieve ervaring niet makkelijk; een goede Arts behoeft daarmee ook niet automatisch een goed schrijver te zijn, maar gelukkig kon ik me daar overheen zetten, en wat er dan overblijft is een kwalitatief boek met een interessante en naar mijn mening zinnige inhoud.

 2. walterhebing

  In het leven van ieder mens treden voortdurend gebeurtenissen op die met zijn verdienste of zijn schuld in het verleden helemaal niets te maken hebben.
  Ik vraag me af of dat waarheid is, immers de gehele mensheid draagt de lasten die de mens, sinds hij bewust werd van zijn bestaan(Adam en Eva) als ballast voor het natuurlijk leven op aarde ontworpen heeft!
  Ik heb geen occulte ervaringen of waarnemingen nodig om vast te stellen dat elk kind ’n speelbal van de diverse geestelijke opvattingen is en nog verder verleid wordt! Waardoor ’n kind, geen gelegenheid krijgt, zich met het leven op aarde te verbinden en zich thuis te voelen op aarde.
  Echter het zich thuis voelen op aarde, is de belangrijkste Bron waaruit ’n kind(toppunt van alle levensmanifestaties) gedurende zes dagen uit putten kan, zonder dat zijn lichaam(tempel van zijn geest, geschonden wordt door ingrepen van culturele omstandigheden, waarvan zelfs Jezus, zowel bij zijn geboorte als bij zijn kruisiging, het slachtoffer van werd.
  En Jezus zei: Belet kinderen niet tot mij te komen, want als Gij niet openstaat voor het hemelrijk op aarde, net als kinderen zult Gij het hemelparadijs nooit betreden.
  Ik zou de eerste regel van mijn reactie op dit citaat als volgt willen omschrijven, de mens weet zich niet meer geborgen onder het Hemelgewelf en sluit zich steeds meer op in betonnen bunkers, met dakpannen, waarmee de wind spelen kan. Dakpannen bieden net zoals Kathedralen, Tempels, Synagoge’s enz.,geen eeuwig onderkomen voor de menselijk/Goddelijke Geest, het zijn hooguit stapjes in tijd en ruimte om ons als mens te richten het alomvattende Goddelijk Levens Bewustzijn. Waarvan het minerale rijk de eerste getuige van zijn en ruimte en tijd aan het plantenrijk gunde en op hun beurt het dierenrijk en plaats op aarde gunde.
  Vervolgens kwam de mens en denkt zich ten koste van welk Rijk dan ook zichzelf te kunnen verrijken, echter de mens is naar Godsbeeld en Gelijkenis geschapen en heeft met God te dealen wat wel of niet kan. In wezen zie ik op aarde geen enkele progressie van de mens op aarde, sinds Adam en Eva op aarde geleefd hebben, Kaín vermoorden zijn broer uit jaloersheid, omdat hij zogenaamd een betere band met God zou hebben gehad en na hem zijn er nog vele vermoord of verbrand! En dat gebeurd nog steeds tussen mensen op aarde.
  Ik zal mijn doopceel nog maar even niet belichten ten opzichte van de mensheid op aarde, want dan wordt mijn lichaam als tempel van mijn geest, opgesloten in een isoleercel en ingespoten met middelen die mijn geest uit mijn lichaam verdrijven.
  Ik voel me verwant met elk kind, waar ook op aarde geboren, maar niet verwant met de manier waarop de diverse culturen met kinderen omgaan. Dit terwijl elk kind, waar ook ter wereld geboren, even rentmeester is, van alles wat is! Niet alleen op aarde, maar ook ver daarbuiten!
  Het moment nu, waar Eckard Tolle een heel boek over geschreven heeft, maar de kracht van het nu, niet differentieert naar hun oorsprong, waardoor het lijkt alsof we het gebeuren als individu overstijgen kunnen, maar dat is niet waar, net zo min is waar als Steiner zegt dat de individuele mens, niet aangerekend kan worden, dat ’n dakpan hem verwondt!
  In potentie zij we allen individueel het spiegelbeeld van God en alles wat zich in ons spiegelbeeld van God afwijkt is toe te dichten aan de mens, die sinds Adam en Eva op aarde geleefd hebben, een eigen weg op aarde hebben gecreëerd. En voortdurend op de Heilige Drie-eenheid interen, in plaats ernaar te handelen! De occulte ervaring en waarneming zou een open houding ten opzichte van de dag en nacht moeten kunnen blootleggen en zich niet behoren te verschuilen achter het maandelijks gedachte goed.
  Tot zover
  Groetjes Walter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s