De mensen hebben over het algemeen groot vertrouwen in hun eigen inzichten

De mensen hebben over het algemeen groot vertrouwen in hun eigen inzichten. Zo heeft zelfs eens een filosoof de uitspraak gedaan: ‘Geef mij materie en ik vorm daaruit een heelal!’ Dat zei Kant. Het is maar goed, dat men hem geen materie heeft gegeven, want hij zou er iets afschuwelijks van hebben gemaakt.

Bron: Rudolf Steiner – GA 231 – Der übersinnliche Mensch anthroposophisch erfaßt – Den Haag, 17 november 1923 (bladzijde 101)

Vertaling door M. Macintosh, overgenomen uit Rudolf Steiner – Tussen dood en nieuwe geboorte – 1979 Uitgeverij Vrij Geestesleven Zeist (bladzijde 99)

Advertenties

6 gedachtes over “De mensen hebben over het algemeen groot vertrouwen in hun eigen inzichten

  1. Bernard, ik heb maar een klein stukje van de tekst geplaatst, maar Steiner heeft het er hier over, dat veel mensen redeneren: Als ik God was had ik de wereld wat eenvoudiger gemaakt. Waarmee hij zeggen wil, dat mensen vaak nogal een hoge dunk van hun eigen kennis en inzicht hebben. Blijkbaar had eigenwijze flapdrol Kant dat ook. 🙂

 1. Bernard

  Dan zou ik die hele uitspraak van Emanuel Kant wel willen zien. Want een flapdrol was het echt niet! Hij moet dit welhaast beeldend bedoeld hebben.

 2. walterhebing

  De mens is naar Godsbeeld en Gelijkenis geschapen, het beeld ligt vast de gelijkenissen zijn oneindig. Het verschil ligt in het beeld wat we van God maken en dus meteen van onszelf en de medemens.
  In wezen zit er geen ruimte of tijd tussen mensen, die heeft de mens zelf gecreëerd. Adam en Eva namen afscheid van het Godsbeeld en gingen vergelijken, Kaïn en Abel deden er nog een schepje bovenop en dat wantrouwen tussen mensen is alleen maar commercieel uitgebuit en heeft zich verdicht tot atoombommen, F16 enz.
  In wezen is er maar één menselijk Bewustzijn op aarde, die voldoet aan het gegeven dat de mens als Godsbeeld en gelijkenis geschapen is.
  Niet dat de mens een tempel of moskee laat bouwen, net zomin een heelal uit de materie.
  Net als God, zou de mens mede leven in het Heelal moeten scheppen, immers de mens is heelal en materie, tegelijkertijd! Er zijn geen schotten in het Goddelijk Levensbewustzijn, dus ook niet in de mens, tenzij hij die zelf bedenkt
  Tot zover
  Groetjes Walter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s