Alles leidt naar decadentie, naar barbarij, naar de ondergang van de beschaving

Het moet steeds meer en meer benadrukt worden: dat het zeer noodzakelijk is om vandaag de dag de dingen zeer ernstig te nemen! De mensen vinden het ongemakkelijk, dit ernstig nemen. Ze willen steeds maar weer geloven, dat het wel in de oude sleur verder zal gaan. Nee, het zal niet in de oude sleur verder gaan!

Als er zo verder geleefd wordt, zoals geleefd wordt zonder de aansporingen die uit de geestelijke wereld komen, dan kan verder industrie bedreven worden, er kunnen banken zijn, er kunnen universiteiten zijn, waar alle mogelijke wetenschappen geleerd worden, er kunnen andere beroepen verder uitgeoefend worden – alles leidt naar decadentie, naar barbarij, naar de ondergang van de beschaving.

Wie niet rechtstreeks dat in het leven wil brengen, wat uit de geesteswetenschap kan komen, die wil in feite niet de vooruitgang, maar de achteruitgang. En het merendeel van de mensen wil vandaag de dag de neergang en maakt zichzelf wijs, dat uit de neergang nog een opgang zou kunnen komen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 202 – Die Brücke zwischen der Weltgeistigkeit und dem Physischen des Menschen/Die Suche nach der neuen Isis, der göttlichen Sophia – Dornach, 26 december 1920 (bladzijde 275-276)

Eerder geplaatst op 13 december 2015

4 gedachtes over “Alles leidt naar decadentie, naar barbarij, naar de ondergang van de beschaving

 1. henri

  Wie dit meer uitgebreid in hedendaagse termen wil lezen kan tegenwoordig het nieuwe verschenen boek aanschaffen van David Icke ‘ het Fantoomzelf’ . Hij vergelijkt daarin de ahrimanische wezens en het kwade , de archonten of gevallen archai met een besmettend computervirus dat zichzelf steeds maar kopieert , en zo wordt de mensheid dagelijks gebrainwashet dmv het reguliere Systeem …en verliezen de mensen steeds meer hun eigen ik -waaarden met als gevolg de versnippering van het Ik .. Hij legt het klaar en duidelljk uit ,al is het wel even wennen
  als je de antroposofische termen gewoon bent , maar toch . Ben het nu zelf aan het lezen, maar eig wist ik reeds alles wat erin staat , Ja R Steiner was een echt waar en groot visionair , een der allergrootste denk ik zo !

 2. walterhebing

  “De Joden antwoordden dan, en zeiden tot Hem: Wat teken toont Gij ons, dat Gij deze dingen doet? Jezus antwoordde en zeide tot hen: Breekt dezen tempel, en in drie dagen zal Ik denzelven oprichten. De Joden zeiden dan: Zes en veertig jaren is [over] dezen tempel gebouwd, en Gij, zult Gij dien in drie dagen oprichten? Maar Hij zeide [dit] van den tempel Zijns lichaams.”
  En wat verwoordt Steiner in dit citaat? Het moet steeds meer en meer benadrukt worden: dat het zeer noodzakelijk is om vandaag de dag de dingen zeer ernstig te nemen! De mensen vinden het ongemakkelijk, dit ernstig nemen. Ze willen steeds maar weer geloven, dat het wel in de oude sleur verder zal gaan. Nee, het zal niet in de oude sleur verder gaan!
  En wat doet Steiner tot tweemaal toe door middel van Godsgeest(menselijke lichamen) ’n tempel voor zijn individuele geest te laten bouwen! In wezen is dat verschijnsel de sleur van de mens, die zich niet thuis voelt in het aardsparadijs Aarde en zijn/haar Zijn op aarde, ofwel in een Tempel stichten ofwel met dikke Mercedes de show op aarde stelen! Dit alles ten koste van het concrete menselijk bewustzijn op aarde!
  Als we in dezelfde snelheid waarin we nu menselijke lichamen op aarde misbruiken, kan dezen tempel zelfs binnen drie minuten opgebouwd worden, deze hoeft niet opgebouwd te worden, enkel alleen maar begrepen te worden!
  Immers elk kind jonger dan zes dagen omvat Alles wat is en zou de tempel van onze Geest kunnen zijn, als we ons niet meer verwant voelde met de Fysieke Tempels om ons heen! In wezen snapt de mens niets van het Eeuwig Leven, hij spreekt nu over duurzaamheid, wat ’n sleur!
  Tot zover
  Groetjes Walter

  1. Walter,
   NERGENS lees ik bij Steiner dat hij vereerd wil worden. Geen Goetheanum werd gebouwd voor zijn eer en glorie.
   Je suggestie dat Steiner in onze tijd wel in een mercedes zou rondrijden slaat echt nergens op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s