De school van de onzelfzuchtigheid

Een vernieuwing van de moraal, een verdieping van het menselijke ethische leven kan alleen komen door de scholing van onzelfzuchtigheid. Deze school van de onzelfzuchtigheid kan de mens onder de voorwaarden van de huidige tijd alleen doormaken als hij inzicht verwerft in werkelijke onbaatzuchtigheid, een indringend begrip verwerft voor werkelijke belangeloosheid. Nu kunnen we als we de wereldevolutie, de wereldontwikkeling doorlopen, geen dieper begrip voor onzelfzuchtigheid vinden dan door wat ons met de verschijning van Christus op aarde gegeven is. En Christus erkennen wil zeggen: de scholing van onzelfzuchtigheid doormaken. […]

Onder de invloed van het materialisme ging de onzelfzuchtigheid van de mensheid verloren, zoals het pas in toekomstige tijden van de mensheid zal worden erkend. Maar door de verdieping in het mysterie van Golgotha, de doordringing van de kennis van het mysterie van Golgotha met ons hele gevoel, ons hele wezen, kunnen we ons weer een cultuur van onzelfzuchtigheid verwerven. En we kunnen zeggen: Wat Christus voor de aardeontwikkeling gedaan heeft, is besloten in de basisimpuls van onzelfzuchtigheid, en wat Hij worden kan voor de bewuste ontwikkeling van de menselijke ziel is de school der onzelfzuchtigheid.

Bron: Rudolf Steiner – GA 152 – Vorstufen zum Mysterium von Golgatha – Bazel, 1 juni 1914 (bladzijde 151-152)

Advertentie

5 gedachtes over “De school van de onzelfzuchtigheid

 1. henri

  Ik heb gelezen bij Prokofieff dat wie de Christus niet opgenomen heeft nooit volledig zal in de zonnesfeer binnenkomen na zijn dood en daar al dan niet bewust naast zijn kosmisch oerbeeld (Christus) staan ,dat zou ook het hoger ik van de mens zijn . Paulus zei ‘Niet Ik in mij maar Christus in mij .De Christus opnemen wil zeggen, de opstanding volledig begrijpen . Alsook de begrippen reincarnatie en voorgeboortelijk leven .
  Eigenlijk klinkt het ook wel logisch dat een mens zijn ego niet kan afleggen en onzelfzuchtig worden als hij nog geen noties heeft van wat deze dingen inhouden .

 2. Bernard

  De vraag is natuurlijk: wat wordt er bedoeld met: ‘de Christus niet opgenomen hebben,’
  Steiner zegt dat de Christus werkzaam is in alle wereldgodsdiensten als die maar integer (mijn woorden) beleden worden, of dit nu erkend wordt of niet.

  1. henri

   Inderdaad , in India is het Christusbegrip weerspiegeld door Vishvakarman (volgens Steiner) ,en zo is er in elke cultuurof godsdienst een hoger wezen dat kan staan voor het Christusbeginsel .En de verhalen daarrond, zoals de zondeval of zondvloed om maar iets te noemen zijn ook wereldwijd verspreid . Nu is het wel zo dat de Westerse Loges in de plaats van de wederkomst van ‘ Christus in het etherische ‘ de Antichrist ervoor neerzetten en de Oosterse Loges ,die willen voorbijgaan aan de Christusimpuls en doen dat door voorouderverering en verschijningen dmv de ahrimanische wezens.

 3. De laatste tijd ben ik wat boeken van Prokofieff aan het lezen. In het boekje “De ontmoeting met het boze / De grondsteen van het goede” beschrijft hij luciferische, ahrimanische en azoerische krachten, in hun samenhang met Sorat met een helderheid die ik elders in de antroposofie nog niet ben tegengekomen. Tegelijk ziet Prokofieff antroposofie als enig en onontbeerlijk antwoord op deze krachten van het kwaad.
  Ikzelf zie antroposofie zeker wel als antwoord, maar ik ga ervan uit dat er nog heel veel meer mensen met goede bedoelingen zijn die misschien nog nooit van antroposofie gehoord hebben maar die wel “het goede” nastreven.

 4. walterhebing

  De school van de onzelfzuchtigheid is baarmoeder aarde! Zij schenkt de mensheid allerlei waarneem- en tastbare manifestaties van het leven op aarde baarheid.
  En de baarmoeder van Maria baarde Jezus Christus, die met zijn laatste adem riep: God waarom hebt Gij mij verlaten, in wezen is het andersom geschied, Jezus verwees vaak naar zijn Vader, die niet zijn biologische, maar zijn Vader in de Hemel was, maar misschien was het wel zijn buurman die wel vruchtbaar zaad leveren kon!
  Zoiets wat tussen Abraham en Sarah gebeurde, wat verzinnen mensen al wel of niet om maar niet naakt op de aarde te behoeven staan, toch zal baarmoeder aarde elkeen ontmantelen die inteert op hetgeen zij aan het leven biedt!
  Het probleem is: “Hoe definieer je onzelfzuchtigheid op aarde?”! Eigenlijk ligt het vervat in deze vraagstelling, namelijk: “Waartoe zijn wij(mensen) op aarde?” Antwoord: “Wij zijn op aarde om God te dienen en daardoor hier en in het hiernamaals gelukkig te zijn”.
  Maar dienen we God hier wel op aarde? Volgens Jezus al niet en volgens mij al helemaal niet, onzelfzuchtigheid op aarde betekent niets hebben en overal zijn!
  Tot zover: Groetjes Walter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s