Mensen zullen zeggen: Het is pathologisch om ooit aan geest en ziel te denken

Zoals indertijd bij het concilie van Constantinopel (869 n. Chr.) de geest afgeschaft is, dat wil zeggen zoals men dogmatisch bepaald heeft: De mens bestaat slechts uit lichaam en ziel, van een geest te spreken is ketters -, zo zal men in een andere vorm nastreven om de ziel, het zielenleven af te schaffen.

En de tijd zal komen, misschien in een niet zo verre toekomst, waar bij een dergelijk congres zoals dat in 1912 heeft plaatsgevonden, nog geheel andere dingen zich zullen ontwikkelen, waarbij nog heel andere tendensen zullen opkomen, waar men zeggen zal: Het is al ziekelijk bij een mens, als hij aan ziel en geest denkt. Gezond zijn alleen de mensen, die alleen maar van lichaam spreken. – Men zal het als een symptoom van een ziekte zien, als een mens zich zo ontwikkelt dat hij op het begrip komen kan: Er bestaat een geest of een ziel. – Dat zullen zieke mensen zijn. En men zal – daar kunt u zeker van zijn – een geschikt medicijn vinden, dat men gebruiken zal. Indertijd schafte men de geest af. De ziel zal men afschaffen door een medicijn. Men zal door een “gezond inzicht” een vaccin vinden, waarmee het organisme zo bewerkt wordt in de zo vroeg mogelijke jeugd, zo mogelijk meteen bij de geboorte, dat dit menselijk lichaam niet op de gedachte komt: Er bestaat een ziel en een geest.

Zo scherp zullen de beide wereldbeschouwingsstromingen tegenover elkaar komen te staan. De ene zal nadenken over hoe begrippen en ideeën te vormen, opdat zij de echte werkelijkheid, de geest- en zielwerkelijkheid weergeven (Duits: gewachsen sind). De anderen, de volgelingen van het hedendaagse materialisme, zullen het vaccin zoeken, dat het lichaam “gezond” maakt, dat wil zeggen: zo maakt, dat dit lichaam door zijn constitutie niet meer over zulke dwaze dingen praat als ziel en geest, maar “gezond” spreekt over de krachten, die in machines en chemicaliën leven, die in de wereldnevel planeten en zonnen vormen. Dat zal men door fysieke procedures teweegbrengen. Aan de materialistische medici zal men het overlaten om de zielen uit de mensheid te verdrijven.

Ja, degenen die geloven dat men met luchthartige begrippen in de toekomst kan zien, die vergist zich zeer. Met ernstige, grondige, diepe begrippen moet men in de toekomst zien. Geesteswetenschap is niet een fantasterij (Duits: Spielerei), is niet zomaar een theorie, maar geesteswetenschap is tegenover de evolutie van de mensheid een werkelijke verplichting.

Bron: Rudolf Steiner – GA 177 – Die spirituellen Hintergründe der äußeren Welt/Der Sturz der Geister der Finsternis – Dornach, 7 oktober 1917 (bladzijde 97-98)

Eerder geplaatst op 6 december 2015

Advertentie

8 gedachtes over “Mensen zullen zeggen: Het is pathologisch om ooit aan geest en ziel te denken

 1. Steiner heeft dit zeer scherp gezien. Vaccins worden gebruikt om ons zicht op het geestelijke en op de ziel, te verduisteren. Kwik is het ingredient dat in de meeste vaccins is terug te vinden en dat geen medicinale functie heeft, maar wel een verstorend effect heeft op ons lichaam en onze perceptie. Mercury verzwaart ons gestel, het houdt ons af van het hogere.

  Een treurige tijd waarin de explosie van autisme ook door wetenschappers gekoppeld wordt aan de grote hoeveelheid vaccins die babies krijgen. Een sombere toekomst staat ons te wachten, één waar mensen alleen nog geloven in het materiële. Of is die toekomst er al…

  1. Frank, je schrijft:
   Kwik is het ingrediënt dat in de meeste vaccins is terug te vinden en dat geen medicinale functie heeft, maar wel een verstorend effect heeft op ons lichaam en onze perceptie. Mercury verzwaart ons gestel, het houdt ons af van het hogere.

   Het is toch niet waar zeker…………..

   1. henri

    in het vaccin tegen de Mexiacaanse griep zat nog Thiomersal (is de zeer schadelijke kwikverbinding ), uit de rvp (rijksvaccinatie) vaccins is het eruit gehaald inmiddels , maar er zit nog veel chemische rotzooi in .
    RVP vaccins bevatten geen thiomersal (kwikverbinding) meer, maar het vaccin tegen de Mexicaanse griep dat in 2009 gebruikt werd, bevatte wel thiomersal.
    Dit laatste vaccin werd specifiek aangeboden aan zwangere vrouwen, terwijl er een thiomersal vrij vaccin in Europa beschikbaar was (Celvapan).
    http://nvkp.nl/faq/bevatten-vaccins-nog-andere-bestanddelen-dan-de-ziekteverwekker-zelf/

   2. ja, er zit een kwikverbinding in Thiomersal, een onderdeel van een vaccin. Maar dat is één vaccin (waarschijnlijk zoals Herni schrijft, die van de Mexicaanse griep), welke echter een relatief onschadelijke verbinding is, die je lichaam kan verwijderen
    Er zit een schadelijkere kwikverbinding in vis zoals Tonijn. Eet dagelijks tonijn en je hebt meer kans op een kwikvergiftiging dan met het dat enkele vaccin.

    In zout zit Natrium, een schadelijk brandend metaal, maar in de verbinding met zout is het een relatief onschadelijk iets, wat het lichaam zelfs nodig heeft.

    In sommige homeopatische korreltjes zitten kwikverbindingen.

    Ik ben euritmist en heb als kind alle vaccins gehad die in het normale systeem zaten. Daar was ik behoorlijk blij mee toen ik een dochtertje kreeg, want dan hoefde ik er op dat moment niet meer om te denken. Als docent had ik dan ziektes kunnen overdragen, die kans was nu verminderd.

    Rudolf Steiner heeft een aantal van bovenstaande uitspraken gedaan, maar hij heeft ook laten weten dat in de toekomst kijken met de grootste voorzichtigheid en terughoudendheid gedaan moet worden.
    Als ik meditatief op deze uitspraak kijk, vermoed ik dat Rudolf Steiner doelt op de tweede wereldoorlog, waar de Nazi’s daadwerkelijk op gevangenen zieke experimenten hebben gedaan, waaronder chemicaliën inspuiten.

   3. Wat leuk Edo om je hier tegen te komen. Op facebook ken je me als Klaproosje klaproosje (hoe anoniemer hoe beter is mijn ervaring).
    Heeft de toevoeging van kwik in vaccins nog een functie, zo nee, waarom doen ze het er dan in?

 2. Anoniem

  Aha. Inderdaad leuk. En grappig dat we al contact hebben.

  De thiomersal was een conserveringsmiddel. Het zat in veel vaccins, totdat uit alle zekerheid het er weer uit gehaald is. Het zit nu nog in een paar Amerikaanse vaccins tegen griep en schijnt verder geen negatieve bijwerkingen te hebben.

 3. Astrid Schoots

  Dag Ridzerd, ik wilde je even bedanken voor je trouwe werk. (ik hoop dat dit het goede adres is!) Ik volg dit blog al een heel lange tijd, een paar jaar? en het geeft me steeds kleine pareltjes, bedankt!

  Astrid Schoots

  Astrid Schoots Spijkerbospad 5 8121 DC OLST 06 – 577 60 836 0570 – 54 76 82 aschoots@icloud.com >

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s