Wat is het dat de mensen weerhoudt van geestelijke kennis?

Wat is het dat de mensen tegenwoordig weerhoudt van geestelijke kennis? Gebrek aan innerlijke moed, om niet te zeggen lafheid. De mens wil alles passief ontvangen, wil voor de wereld gaan zitten als voor een film en zich alles laten vertellen door de microscoop en de telescoop. Hij wil niet het instrument van zijn eigen geest, zijn eigen ziel door activiteit stalen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 223 – Der Jahreskreislauf als Atmungsvorgang der Erde und die vier großen Festeszeiten – Dornach, 8 april 1923 (bladzijde 85)

Eerder geplaatst op 1 december 2015

Advertenties

2 gedachtes over “Wat is het dat de mensen weerhoudt van geestelijke kennis?

 1. henri

  Ik denk dat vandaag vooral het ahrimaanse verlengstuk van de mens , de I-pod , de mensen weerhoudt van geestelijke kennis . Het steeds maar passief aanschouwen van uiterlijke digitale beelden en informatie , en zoals de meesten onder ons al weten vooral heel slecht is voor kinderen . Verslaving eraan is een heel groot probleem aan het worden . Toen ik ontbijten was tijdens mijn verlof chekte een jongeman , naar ik geteld heb liefst 12 maal zijn iPod op een paar minuten tijdens het ontbijten en haalde hem dan ook telkens uit zijn broekzak ! Het wordt elk jaar steeds erger en men doet er niets aan ,alleen maar het nog aanmoedigen .

 2. walterhebing

  Wat is eigenlijk het verschil tussen de woorden van Jezus Christus en die van Rudolf Steiner? Ik heb net geluisterd naar ’n uitzending van de EO, waarin Pete Pronk te gast was! Zijn doel is: “Je stem weer opnieuw leren kennen,dat is de uitdaging én de speelse zoektocht tijdens zijn 3-daagse workshop, de stem die verbonden is met de binnenkant, met je bezieling, met dat wat in je beweegt, die stem tevoorschijn laten komen…….!”
  Welke parabel kun je vertellen aan ’n kind jonger dan zes dagen, hoogstens harmonieuze geluidjes zonder tekstuele inhoud voortbrengen, toch bediende Jezus zich van parabels, omdat hij zijn beeld van zijn vader(Natuur) had weten te vormen naar de tekstuele voorwaarden zijn ouders in die tijd en ging er zelfs mee spelen tot afschuw van de Farizeeën, die hun volk weer met woorden en geld bespeelde om Jezus met schone handen gekruisigd te krijgen.
  Er is sindsdien niet veel veranderd op aarde, sterker nog ’n kind krijgt geen kans om een eigen betekenis aan zijn belevingen op aarde te geven, dat wordt net als bij Jezus al voor zijn geboorte gedaan. Destijds door astrologen en nu door ’n scan.
  Zowat geen enkele ziel(kind) krijgt de kans, zijn Goddelijk talent op aarde te doen ontwaren! De mensheid neemt er nog steeds geen tijd voor! Het kind moet zich voegen naar de culturele maatstaven, in het land waar hij wordt getogen of vlucht naar een ander land waar het niet geworteld is en speelbal wordt van het Geestelijk leven aldaar.
  In wezen is elke mens het toppunt van het leven(Gods Geest) op aarde en aldus medeverantwoordelijk voor al het leven op aarde, ik kan me geen andere weldadiger geest voorstellen dan de levensgeest op aarde. Maar ik heb al ervaren dat het uitdragen ervan, je meteen terugwerpt tot je eerste levensbehoefte van je bestaan! Als ik in de middeleeuwen geboren was was ik op het dorpsplein ten aanschouwen van dorpsbewoners onder de Guillotine onthoofd, Tegenwoordig onthoofden ze je door Bètablokkers.
  Het hart mag, zoals bij Jezus het geval was, niet op de tong liggen. Ik zal Pete Pronk benaderen om enige uitleg over zijn doel met zijn workshop! Misschien kan ik dan een brug tussen Jezus en Rudolf slaan.
  Tot zover
  Groetjes Walter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s