Slaven van het verleden, meesters van de toekomst

Met betrekking tot karma staat aan de creditzijde alles wat de mens aan goeds, verstandigs, waars en juist gedaan heeft, aan de debetzijde alles wat hij aan slechts en dwaas gedaan heeft. Het staat hem op elk moment vrij om nieuwe posten in het karmische levensboek in te voeren. Daarom moet men nooit geloven dat in het leven een onveranderlijke wet van het lot overheersend zou zijn. De vrijheid wordt niet beïnvloed door de wet van het karma. En daarom moet u bij de karmawet evenzeer aan de toekomst denken als aan het verleden. We dragen in ons de gevolgen van daden in het verleden, en we zijn de slaven van het verleden, maar de meesters van de toekomst. Willen wij die goed vormgeven, dan moeten we zo gunstig mogelijke posten in het levensboek brengen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 99 – Die Theosophie des Rosenkreuzers – München, 31 mei 1907 (bladzijde 78)

Eerder geplaatst op 22 november 2015

3 gedachtes over “Slaven van het verleden, meesters van de toekomst

 1. walterhebing

  Het is inderdaad Haike, een mooi citaat om het jaar mee te beginnen, immers dit citaat nodigde me uit, om mijn reactie van vorig jaar op dit citaat te herlezen en hoe waar was mijn blik op het verleden en toekomst, wat Parijs en Brussel betreft? En in wezen al wat ik op deze site probeer te verwoorden, Jij bent op aarde en ik ben op aarde en Ridzerd biedt mij een plek in de digitale wereld aan om jou via woorden geestelijk te ontmoeten!
  Wat een omweg naar de geestelijke wereld van de menselijke toekomst! Immers we zijn nu allebei op aarde en ik leef nu en voel me slaaf op aarde, maar absoluut geen meester van de toekomst.
  Of het moet zijn dat dit gegeven enige ruimte biedt aan mijn leven op aarde, namelijk: Ik ben de Here uw God en Gij zult geen beeld van mij maken, noch van hetgeen zich op aarde, onder de aarde of aan de hemel bevindt, dan ben ik gauw klaar met dit citaat! Immers de menselijke geest is overal op aarde, maar niet zoals de Levensgeest overal op aarde is!
  Immers elke dag biedt meer dan de mens op aarde vermag, de mens is met andere woorden nog trager dan welk dier op aarde! De mens leeft ten koste van de manifestaties der levensgeest op aarde en denkt zich een verleden en een toekomst! Terwijl er alleen maar een nu Universeel Goddelijk zijn is. Er is geen Ahriman of een Lucifer, we zijn het beide als zijnde op aarde! De auto en de tempel als fysieke vervangers voor onze gespleten geest!
  Echter elk kind waar ook op aarde geboren, is voor zes dagen heerser over alles wat is op aarde en van dat bewustzijn kan de volwassen mens iets opsteken en niet andersom!
  Want wie of wat lijdt eronder? De mens als toppunt van alles wat is, wordt geboren en zich heeft te voegen naar landelijke akkoorden. Slaaf van het nu op aarde, wat een dwaze aanwezigheid op aarde!
  Tot zover
  Groetjes Walter

  1. Haike

   Dwaas? Ik vind het een zegen dat ik hier mag zijn, met mijn volle bewustzijn, ook al loop ik hier nu wat langer dan de eerste zes dagen van mijn leven rond..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s