Over meditatie en slaperigheid

Het belangrijkste kenmerk van het gewone denken is dat elke activering van het denken het zenuwstelsel beïnvloedt, met name de hersenen; het vernietigt iets in de hersenen. Iedere alledaagse gedachte betekent een klein afbraakproces, in de cellen van het brein. Om deze reden is de slaap noodzakelijk voor ons, zodat dit vernietigingsproces weer kan worden hersteld. Tijdens de slaap herstellen we wat in ons zenuwgestel gedurende de dag door het denken afgebroken werd. Dat wat we bewust waarnemen in een gewone gedachte, is in feite een afbraakproces dat in ons zenuwstelsel plaatsvindt.

Nu proberen we de meditatie te ontwikkelen, doordat we ons bijvoorbeeld aan de volgende beschouwing overgeven: De wijsheid leeft in het licht. Dit idee kan niet afkomstig zijn van zintuiglijke indrukken, omdat het voor de uiterlijke zintuigen niet het geval is dat de wijsheid in het licht leeft. In dit geval houden we door de meditatie de gedachte zo ver terug dat hij zich niet met de hersenen verbindt. Als we op deze wijze een innerlijke denkactiviteit ontwikkelen, die niet met de hersenen is verbonden, dan zullen we door de werkingen van een dergelijke meditatie op onze ziel voelen dat we op de goede weg zijn.

Doordat we bij het meditatieve denken geen afbraakproces in ons zenuwgestel oproepen, maakt dit meditatieve denken ons nooit slaperig – al wordt het ook nog zo lang voortgezet -, wat ons gewone denken gemakkelijk doen kan. Het is waar dat vaak juist het tegenovergestelde gebeurt, als men mediteert, want de mensen beklagen zich vaak dat ze bij de meditatie meteen inslapen. Maar dat komt doordat de meditatie nog niet volkomen is. Het is heel natuurlijk dat we bij de meditatie in eerste instantie de wijze van denken gebruiken waaraan we anders altijd gewend waren. Slechts langzamerhand wennen we eraan om met het uiterlijke denken op te houden. Als we dit punt bereikt hebben, dan zal het meditatieve denken ons niet meer slaperig maken, en zo zullen we weten dat we op de goede weg zijn.

Bron: Rudolf Steiner – GA 152 – Vorstufen zum Mysterium von Golgatha – Londen, 1 mei 1913 (bladzijde 25-26)

8 gedachtes over “Over meditatie en slaperigheid

 1. C. Paymans

  Goede wensen voor het komende jaar.
  En heel hartelijk dank voor de dagelijkse citaten van het afgelopen jaar. Voor mij een dagelijkse bezinning waar ik blij mee ben

 2. Bernard

  Ook van mij grote dank voor het beschikbaar stellen van deze indrukwekkende meditaties, Ridzerd; ik kijk er elke dag naar uit! Ik wens je een mooi en gezond 2017 toe!

  1. Dank je wel, Bernard. Erg fijn dat er zo veel belangstelling voor de citaten is. Op de Engelse site heb ik meer dan 1140 volgers. Ik vraag me wel eens af wat Steiner er zelf van zou hebben gevonden. Zou het zijn goedkeuring hebben?
   Ik wens jou ook een voorspoedig en gezond 2017.

 3. walterhebing

  Beste Ridzerd,
  Bij deze, een gezond en een gelukkig Nieuwjaar toegewenst! En bedankt voor het plaatsen van ’n Steinercitaat in elk ochtendgloren van de dag, waarop ik, de volgende dag, in nog vroegere ochtendgloren reageren mag!
  Ik vind dit citaat van Steiner wel heel toepasselijk voor het tweeduizend zeventien,
  Nu proberen we de meditatie te ontwikkelen, doordat we ons bijvoorbeeld aan de volgende beschouwing overgeven: “De wijsheid leeft in het licht” Dit idee kan niet afkomstig zijn van zintuiglijke indrukken, omdat het voor de uiterlijke zintuigen niet het geval is dat de wijsheid in het licht leeft.
  Ik denk dat Steiner hier ’n fout maakt! Voor mij levensgevoel leeft Wijsheid in de donkerste spelonken op aarde, ook daarvan kan de mens met zijn lichamelijke zintuigen geen weet van hebben! Immers het licht is de bron van van alles wat is en er kan geen levenswijsheid(mens) op aarde zijn, zonder dat wijsheid van het menselijk licht doorgedrongen is tot de diepste duisternis op aarde, waarvoor de mens verantwoordelijk voor is!
  De mens is niet op aarde, de mens is nog steeds een gespleten geest op aarde, er is geen licht tussen mensen onderling(Horizontaal) en mensen(Verticaal)! Rassen en klassen verschillen in eerste instantie en de generatie kloof in tweede instantie.
  Goed doordacht: Alles wat op aarde leeft, leeft dankzij licht. Pas als je het leven van de mol kent, mag je over levenswijsheid spreken! Immers elke levensvorm op aarde is een manifestatie van licht en elke levensvorm daarvan afgeleidt, is kunstlicht.
  Wat is wijsheid? En wat is licht? Ik beleef ze op dit moment in onze cultuur als begrippen van hetzelfde, er zit geen enkele onderbouwing in ten opzichte van mij, als medemens op aarde en meen het licht ontvangen te hebben en concluderen kan dat Wijsheid, absoluut niet in het licht leeft, hoogstens in hun eigen licht der woorden!
  Tot zover
  Groetjes Walter Hebing

 4. Bernard

  Niemand kan weten wat Steiner ervan gevonden zou hebben, Ridzerd. Hij leefde 100 jaar geleden, maar ik vind het opvallend hoe actueel zijn uitspraken zijn, alsof hij het gisteren deed. Daarom lijkt het mij, dat Steiner deze citatensite gewaardeerd zou hebben, of beter gezegd: waardeert!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s