Van geen belang

Voor de wereld (Duits: Weltenzusammenhang) is het van geen belang of iets door ons of door een ander mens wordt gedaan. […] Hoe graag heeft ieder mens, dat hij capabel is, dat hij iets kan. Er is een zekere berusting nodig om net zo verheugd te zijn als een ander wat kan. Men zou niet moeten houden van een zaak, omdat men het zelf doet, maar omdat het in de wereld is, onverschillig of het door ons of door anderen gedaan wordt. Deze gedachte leidt ons zeker naar onbaatzuchtigheid, als we deze steeds opnieuw denken.

Bron: Rudolf Steiner – GA 140 – Okkulte Untersuchungen über das Leben zwischen Tod und neuer Geburt – Wenen, 3 november 1912 (bladzijde 66)

Eerder geplaatst op 11 november 2015

2 gedachtes over “Van geen belang

 1. walterhebing

  Ik vind dit citaat van Steiner een driedubbele bodem hebben, ten opzichte van hetgeen me als kind is aangeleerd. Namelijk: Ik ben de Here uw God en Gij zult geen beeld van mij maken, noch van wat zich aan de hemel, op aarde of onder aarde, bevindt.
  En wat doet de mens? Overal beelden van maken!!! Ten behoeve van zijn eigen geest.
  Dit terwijl elke mens als Godgelijke en evenbeeld op aarde komt.
  Iets willen kunnen of willen doen op aarde, zou moeten stroken met hetgeen God(Bron van Kosmisch Zijn) op aarde wil verwezenlijken.
  En daarvoor heeft hij de mens geschapen of zo je wil, geëvolutioneerd, een levensgeest die als toppunt van alles wat op aarde is, Gods wil kan invoelen en deze mede met God op aarde kan laten manifesteren.
  Een vijftal jaren geleden uitte ik mijn spreuk op deze site, namelijk: “De dag biedt meer dan de mens vermag”. Met andere woorden: De mens kan nog niet eens de dag overzien laat staan ’n week, ’n maand, ’n jaar, laat staan eeuwen.
  Ik las zojuist tijdens mijn zoektocht naar een composttoilet deze quote van Goethe: “Niets is meer dan deze dag waard. Je kunt niet herbeleven gisteren. Morgen is nog steeds buiten je bereik. Johann Wolfgang von Goethe”.
  Ik begrijp dit citaat van Steiner dan ook niet in het licht van van mijn spreuk en die van Goethe, die Steiner zo bewonderde en er mede door zijn medemensen er tot twee keer toe een tempel voor liet bouwen. Dit terwijl de levensgeest(God) in iedere mens latent aanwezig is en iedere mens er vrijuit over kan beschikken, als mede over al wat is op aarde kan beschikken als Godgelijke. Met andere woorden: Ieder menselijk lichaam is ’n tempel van Gods geest, willen we ooit iets kunnen of doen, moet het in overeenstemming van iedere mens en het leven op aarde gebeuren.
  En dat is nooit als beginsel van de mens, laat staan voor het levensbeginsel gehanteerd binnen de geest van de mens. De materieel gezinde menselijke geest schiep zijn eigen natie, de spiritueel gezinde menselijke mens schiep zijn eigen religie, ten koste van het leven op aarde!
  Het materiële heerste vanuit het verleden, het spirituele vanuit de toekomst! Beide richtingen hadden en hebben nog steeds het lak aan het heden.
  Dit alles gaat gewoon door, terwijl Jezus Christus twintig eeuwen geleden al in zijn gebed al zei:
  Bron van Zijn, die ik ontmoet in wat mij ontroert,
  Ik geef u een naam opdat ik u een plaats kan geven in mijn leven.
  Bundel uw licht in mij-maak het nuttig.
  Vestig uw rijk van eenheid nu,
  uw enige verlangen handelt dan samen met het onze.
  Voed ons dagelijks met brood en met inzicht.
  Maak de koorden van fouten los die ons vastbinden aan het verleden,
  opdat wij ook anderen hun misstappen kunnen vergeven
  Laat oppervlakkige dingen ons niet misleiden.
  Uit u wordt geboren,de alwerkzame wil, de levende kracht om te handelen,
  en het lied dat alles verfraait, en zich van eeuw tot eeuw vernieuwt.
  Een lied wat de mens maar niet met de alwerkzame wil op aarde, vanuit zijn materiële of spirituele ingestelde geest, mee kan of durft te zingen. En dat is toch het lied wat ik als zeer jong kind samen met mijn ouders en oudere broers in deze tijd van het jaar zongen, namelijk: Nu zijt wellekome Jesu, lieve Heer,
  Gij komt van alzo hoge, van alzo veer.
  Nu zijt wellekome van de hoge hemel neer.
  Hier al op dit aardrijk zijt Gij gezien nooit meer.
  Kyriëleis
  Tot zover
  Groetjes Walter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s