Mannelijk en vrouwelijk brein

Het is inderdaad moeilijker, als men in de hogere werelden moet doordringen, om mannelijke hersenen bekwaam te maken om de waarheden in gedachten om te zetten, dan vrouwelijke hersenen.

Daarom is het niet verwonderlijk dat een wereldbeschouwing, die als nieuw in de wereld komt, zoals de geesteswetenschap, gemakkelijker begrepen kan worden met het lichter te oefenen (Duits: trainierenden) vrouwelijk brein dan met het mannelijk brein, voor wie het zwaarder is los te komen van bepaalde gedachten, die het tegenwoordig heeft opgenomen, omdat het mannelijk brein moeilijker te bewerken, moeilijker te hanteren is.

Daardoor zal geesteswetenschap ook zo moeilijk ingang vinden bij de mannen,die vandaag de dag cultuurdragers zijn en aan de gebruikelijke cultuurideeën van ons huidige leven onderhevig zijn. We moeten begrijpen wat voor een onhandelbaar ding het brein van een geleerde is, niet alleen om geesteswetenschap op te nemen, maar om met wat hij daaruit opnemen kan, te denken. We moeten echter de zaak niet ondersteboven zetten en hieruit een of andere conclusie trekken, of hoogstens deze, dat we het nu toch als iets van des te meer (Duits: Bedeutungsvolleres) betekenis kunnen voelen, als nu toch behoorlijk veel mannen hun hersenen zo kunnen hanteren, dat ze intiem en nader tot de geesteswetenschap komen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 116 – Der Christus-Impuls und die Entwickelung des Ich-Bewußtseins – Berlijn, 9 Maart 1910 (bladzijde 110-111)

Eerder geplaatst op 15 november 2015

Advertenties

Een gedachte over “Mannelijk en vrouwelijk brein

 1. walterhebing

  Op dit citaat heb ik vorig jaar al ’n reactie gegeven en zal deze reactie proberen toe te lichten. De mens is het toppunt van het “onbewuste” leven op aarde, hij werd naakt op aarde geboren en getogen. Nu ik dit hier neerpent heb, zou ik eerst een autobiografie der mensheid moeten schrijven, alvorens ik mijn woorden op aarde zou behoren te laten klinken.
  Echter ik voel me verwant met de Levensgeest op aarde en die Levensgeest heeft al miljarden jaren ervaring met de planeet aarde, Adam en Eva schonden die levensgeest en sindsdien maken de “kleding”‘ de man of vrouw.
  Voor ’n pasgeboren baby was niet zijn Zijn op aarde belangrijk, maar hetgeen hij(jongen) worden kon. Een zij(meisje) als baby werd als over het algemeen als ballast beschouwd, behalve dan binnen religieuze landen of in oorlogvoerende landen. Binnen religieuze landen om het geloof zo breed mogelijk binnen ’n generatie te kunnen verspreiden en in oorlogvoerende landen genoeg mannen te verwekken, om oorlog te kunnen voeren in naam van hun land.
  Ik heb beide regie’s binnen ons gezin met mijn kinderbrein doorstaan en heb moeite met de eerste alinea van dit citaat, namelijk: “Het is inderdaad moeilijker, als men in de hogere werelden moet doordringen, om mannelijke hersenen bekwaam te maken om de waarheden in gedachten om te zetten, dan vrouwelijke hersenen.”
  Ik heb als kind op school geleerd dat Eva haar man(Adam) verleidde om tegen de Liefde van God voor het leven op aarde, te handelen. Echter we leven nu op aarde en dat gegeven wordt uitgebuit ten koste van het leven op aarde. Kennelijk is er iets grondig mis in de menselijke geest,
  Het eeuwige Leven is de mens als doel geschonken, het Koninkrijk der Hemelen is reeds op aarde en toch moet elk kind opgevoed worden, om een waardig lid van dit Rijk te kunnen worden! En Jezus zei ooit: Als Gij niet wordt als kinderen zult Gij het Rijk der hemelen nooit betreden. Ik heb het aan de lijve ervaren, dat het Koninkrijk der Hemelen niet meer door kinderen meer buiten paden en wegen betreden mag worden, het valt voortaan onder de regie van Natuurbescherming. Dat was zestig jaar geleden al zo, maar er waren toen niet zoveel boswachters, we konden toen in alle windrichtingen heen wandelen. De eerste rover van ’n deel van ons territorium, was de Efteling. In den beginne namen we gewoon nijptangen mee om onze weg binnen dat territorium gewoon te kunnen bewandelen, al spoedig werden er parkwachters aangesteld, om ons als kinderen te verjagen. Dat liep soms zo hoog hoog op dat ik als leider maar besloot dit domein voortaan maar te vermijden. In andere domeinen ging het net zo, onze straat werd het domein van de auto, enz. enz.
  Het digitaal op aarde aanwezig zijn is nu een must onder kinderen, leg dat maar eens uit ten opzichte van ’n vrouwelijk bewustzijn ten opzichte van haar kind, het is zoiets als ik, als kind, mijn moeder niet kon uitleggen, dat knopen poetsen en strijken van het militaire uniform van mijn zoveel oudere broers, geen menselijk nut dienen. Alhoewel ze het deed vol Liefde en overgave.
  Ik ben zojuist begonnen met het boek Eckard Tolle: “De kracht van het Nu”! De kracht van het Nu ligt opgesloten in ’n baby jonger dan zes dagen en niet in hetgeen Eckard beweerd of wat Steiner er over te zeggen heeft! Het leven op aarde kan zich pas verder ontplooien, als de mens zich bewust wordt dat hij zichzelf niet ontwikkeld, maar de middelen om zichzelf ten opzichte van de levensgeest op aarde te verdedigen. Met andere woorden:”De mens is voortdurend op de vlucht voor de Levensgeest der aarde”.
  Een pasgeboren baby heeft nog het androgyne brein van ’n mens, als toppunt van de levensgeest op aarde en dat is onzijdig.De mens kan zich al na zes dagen al niet meer onzijdig op aarde ontwikkelen, hetzij de besnijdenis, de hielprik of ’n andere beschavingscultuur, terwijl elke Baby waar ook ter aarde geboren, de sublimatie van de levensgeest op aarde is. Het Kerstkind in zijn tijd als voorbeeld!
  Groetjes Walter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s