We kunnen niet zeggen dat andere werelden dan de zintuiglijke wereld ons niets aangaan

We kunnen niet zeggen dat andere werelden dan de zintuiglijke wereld ons niets aangaan, we zijn er midden in. We moeten ons realiseren dat we, terwijl we hier op de aardbodem rondlopen, we beslist net zoals we door de fysieke lucht lopen, door de geestelijke werelden lopen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 194 – Die Sendung Michaels/Die Offenbarung der eigentlichen Geheimnisse des Menschen wesens – Dornach, 14 december 1919 (bladzijde 206)

Eerder geplaatst op 3 november 2015

6 gedachtes over “We kunnen niet zeggen dat andere werelden dan de zintuiglijke wereld ons niets aangaan

  1. Misschien is het bewustzijn of de wakkerheid er niet!
   Zoveel komt ons uit de zintuiglijke wereld tegemoet en dit niet alleen voor kinderen.
   Wij kunnen ons niet op straat bewegen zonder heel veel waar te nemen. Doen wij dit niet dan veroorzaken wij ongelukken.
   Maar is het noodzakelijk dat alle bedoelde indrukken inwerken op de ziel?

   Er bestaat de ervaring dat we veel minder op ons laten inwerken, als we van iets bijzonders heel sterk vervuld zijn- bv. een taak die men op zich genomen heeft, een voorgenomen plan…
   De ziel heeft dan een inhoud , die zo overheersend kan zijn, dat de overige indrukken niet zo sterk meer werkzaam zijn.
   Dit soort gebeurtenissen kan ieder voor zichzelf uit eigen ervaring zo veel vermeerderen als hij zelf wenst en we ontdekken dan, dat het mogelijk is, op een bepaalde manier toch “nuchter” te blijven.
   Een vorm van ‘onthouding’- het niet doen (moderne ascese) : maakt plaats voor een positief gebeuren.
   Dit geeft dan tevens mogelijkheden aan de hand voor het verdere leven van alledag.

   Ik las het ooit en het kan tevens een oefening worden denk ik. Rita

   1. henri

    Rita,

    Ik versta eigenlijk niet goed waar jij heen wil ,gaat het hier wel over indrukken ?
    Ik denk eerder aan het feit zoals ik eens ergens las en begreep dat wij ,terwijl wij hier op aarde leven elke minuut ook ons volgende leven aan het bepalen zijn met onze daden die wij hier en nu al doen , eerder zoiets . Het citaat is mij te vaag eigenlijk .

    gr Henri

 1. Zo is het ook wel Henri : met onze indrukken, gedachten en onze daden e.d. bereiden wij aanhoudend onze volgende incarnatie voor. Ik versta hier evenwel de fysieke , de materiële wereld als de ene wereld . Anderzijds is er de geestelijke wereld.
  Ik bedoel de waarnemingen van het fysieke, het materiële ( voorbeeld : de drukte in het verkeer ’s morgens) dat mede een geestelijke zijde en oorsprong heeft . Dat alles laat indrukken na in de ziel. Het komt niet zo zeer aan op de indrukken zelf, maar wel op de wijze waarop de ziel zich ermee verbindt. Het afweren –van datgene wat we niet willen laten inwerken op de ziel- geeft meer innerlijke sterkte. En die ‘Sterkte’ gaat reeds boven de afweer uit (zie de afweerkrachten als een ziekte wordt doorgemaakt)
  Een hartelijke groet! Rita

 2. Michiel Zeydner

  Ik meen me te herinneren dat Rudolf Steiner eens geschreven (of gezegd heeft in een voordracht) dat ons wakkere alledaagse bewustzijn zich laat vergelijken met het volgende beeld: (Dit zijn wel mijn woorden zoals ik het onthouden heb). “Wij mensen wandelen (waden) met ons hele lichaam onder water in de zee (de geestelijke wereld), alleen ons hoofd steekt boven het water uit en neemt de zintuigelijke wereld waar”. Die “hoofdvorm” van zintuigelijke wakkerheid overschreeuwt bijna alle andere gewaarwordingen die wij onder water (kunnen) ervaren. Maar toch zijn wij niet alleen “hoofd” gelukkig, en onbewust voelen en willen wij vanuit onze totale lichamelijkheid leven, beleven en handelen. Dit verloopt dus grotendeels onbewust. Opmerkzaamheid voor de geestelijke wereld is enorm moeilijk te ontwikkelen. Het vraagt om “tegenwoordigheid van geest hebben” voor de geestelijke openbaringen die ons dan pas toevallen wanneer wij ervoor open kunnen staan én wanneer de wezens van de geestelijke wereld ons toe willen laten. Deze wereld opent zich in al haar teerheid in een “waargenomen willen worden” wanneer wij ons openen in oprechte liefde voor de geest en de geestelijke feiten. Niet zomaar eventjes dus omdat we dit zo graag willen, maar het moet onze totale levens(be-)stemming worden om dit te bereiken. Kortom het doorleven en integreren van de scholingsweg zoals voorgesteld door Rudolf Steiner en andere leraren van de geest.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s