Iets vervelend vinden, betekent slechts het punt nog niet gevonden hebben waar het interessant is

Bedenk eens hoeveel mensen tegenwoordig dit of dat saai vinden. Ik heb bijvoorbeeld talloze mensen leren kennen die het vervelend vinden om, laten we zeggen, zich met de praktijken van banken of de beurs bekend te maken of eenvoudige en dubbele boekhouding te beschouwen. Dit is echter nooit juist, om het een of ander absoluut vervelend te vinden. Iets absoluut vervelend vinden, betekent slechts het punt nog niet gevonden hebben waar het gloeiend (Duits: brennend) interessant is; elk droog kasboek kan – als men het punt vindt van waaruit het gloeiend interessant is – net zo interessant zijn, als de “Jungfrau von Orleans” van Schiller of de “Hamlet” van Shakespeare of wat dan ook, bijvoorbeeld de “Sixtijnse Madonna”van Rafaël. Het gaat er alleen maar om het punt te vinden van waaruit alles in het leven interessant is.

Bron: Rudolf Steiner – GA 191 –  Soziales Verständnis aus geisteswissenschaftliche Erkenntnis – Dornach, 2 november 1919 (bladzijde 221)

2 gedachtes over “Iets vervelend vinden, betekent slechts het punt nog niet gevonden hebben waar het interessant is

 1. walterhebing

  “Het gaat er alleen maar om het punt te vinden van waaruit alles in het leven interessant is.”
  Ik vraag me af, wat Steiner met deze zin wil zeggen? Het lijkt wel een reclame boodschap, ik vind namelijk alles interessant, maar kan niet zeggen dat het mijn menswording op aarde geholpen heeft om werkelijk één te worden met de Levensgeest(God).
  Ik vond en vind het nog, puur tijd verdrijf! Het brengt de mens niet dichter bij de Bron des levens, eerder er verder van vandaan!
  Piramides zijn heel vernuftig gebouwd, het is zeer interessant om uit te pluizen hoe de mens het destijds heeft kunnen bouwen, maar welk nut heeft dat uitpluizen, hoe de tempel voor de dood tot stand is gekomen, voor het concrete leven op aarde? Ik ben zeer geïnteresseerd hoe het een en ander werkt, van step via de auto naar de radio, toen televisie en nu de computer, allemaal reuze interessant, maar heeft me geen steek verder gebracht om iets meer van mijn verbinding met het leven op aarde te begrijpen.
  Tijdens mijn jeugd zwom ik gewoon in een boerensloot tussen de ontelbare stekelbaarsjes en kon je vrijuit: Schipper mag ik overvaren”? op straat spelen. Mijn kinderen moet ik voortdurend waarschuwen,. als ze aan de overkant van ’n weg iets interessants zien of horen en zich er meteen naar toe willen bewegen. dat kan zowel een fysiek als psychisch voorwerp zijn.
  Steiner spreekt over mensontwikkeling, terwijl elke mens als sublimatie van de Levensgeest op aarde geboren wordt en gedurende zes dagen is. De afgeleide geesten zijn weliswaar interessant, maar gaan na ’n tijdje vervelen, zoek naar je levensgeest en als je die vindt, zal je, je nooit meer vervelen, want er is veel puin te ruimen op aarde, om de aarde Salonfähig te maken voor elke pasgeborenen!
  Als de mensheid die klus geklaard heeft, pas dan wordt het echt interessant!
  Tot zover
  Vriendelijke Groet
  Walter Hebing

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s