Wie roept het hardst: Er bestaat geen duivel? – Het is degene die het meest van hem bezeten is

Wie roept het hardst: Er bestaat geen duivel? – Het is degene die het meest van hem bezeten is. Want de geest die wij Ahriman noemen, heeft er de allergrootste interesse in dat zijn bestaan verloochend wordt door degenen die het meest van hem bezeten zijn. ‘Van de duivel merkt het volk niets, zelfs niet wanneer hij ze bij de kraag heeft.’ Dat is een ernstige maya, niet aan Ahriman te geloven, want hij heeft iemand het allermeest bij zijn nekvel, als men niet aan hem gelooft, daardoor geeft men hem de allergrootste macht over iemand.

Zodat men fout oordeelt, als er materialisten komen die de duivel beschimpen en men zegt: ‘Die bestrijden de duivel.’ – Nee, een materialistisch-monistische vergadering die de duivel verloochent en uitscheldt, is erop ingesteld (Duits: dazu eingerichtet) om de duivel op te roepen. En veel meer als de oude heksen het gedaan zouden kunnen hebben, roepen de moderne materialisten de duivel op, veel, veel meer! Dat is de waarheid en het andere is de Maya. Daarom moeten we ons aanwennen om anders te leren oordelen. En degene die naar een monistische bijeenkomst gaat, die materialistisch is gericht, zegt een onwaarheid als hij zegt: ‘Die mensen bevrijden de mensen van de duivel.’ – Hij zou moeten zeggen: ‘Nu ga ik naar een samenkomst waar de duivel met alle instrumenten die de mensen hebben in de mensheidscultuur wordt opgeroepen.’

Bron: Rudolf Steiner – GA 150 – Die Welt des Geistes und ihr Hereinragen in das physische Dasein – Augsburg, 14 maart 1913 (bladzijde 27)

Eerder geplaatst op 30 oktober 2015

Een gedachte over “Wie roept het hardst: Er bestaat geen duivel? – Het is degene die het meest van hem bezeten is

 1. walterhebing

  Steiner heeft in dit citaat gelijk, de hard roepende zijn de bezetenen, echter niet alleen de hard roepende, maar ook de belezen mens op aarde is door ’n instrument van de duivel gegrepen! Elke mens is de sublimatie van Gods licht op aarde en als dusdanig verantwoordelijk voor wat hij/zij teweeg brengt op aarde!
  De mens heeft zich sinds Adam en Eva op aarde geleefd hebben, zich gescheiden van het onzijdige en meteen werd de natuur gespleten in het mannelijke en het vrouwelijke, vanuit de mens gezien.Echter het onzijdige omvat al het leven op aarde en elk kind waar ook ter aarde geboren, wordt geboren met dit actueel gegeven op aarde en binnen zes dagen moeten de hersenen van ’n kind kiezen voor ofwel een vrouwelijk of mannelijk menselijk leven op aarde, terwijl elk mens in potentie als Heilige drie-eenheid geboren wordt, namelijk als bewustzijn van de alomvattende Levensgeest op aarde.
  Na tweeduizend jaar op na Christus op aarde geleefd te hebben is de mens nog steeds bezig dit gegeven, driedimensionaal uit te buiten, in plaats van zich persoonlijk met dit gegeven verantwoordelijk te verbinden, laat staan zich ermee te verenigen! Toch is dat het enige wat de mens doen kan, ten opzichte van de levensgeest op aarde, zich verenigen met ’n pasgeboren kind waar ook op aarde geboren! Want mij(mens) is het Eeuwige Leven beloofd en dat zal ik de kans moeten geven, om zich via mij te laten ontwaren!
  Ik leef nu zeventig jaar op aarde en heb genoeg gelezen en gehoord, om in te zien dat de mens zichzelf niet serieus neemt, zelfs Steiner niet! De mens kan schrijven of roepen wat hij/zij wil maar de Levensgeest op aarde gaat haar eigen weg, los van wat mensen over haar schrijven of roepen! Laat de mens stilstaan bij ons doen en laten op aarde, pas dan kan enig licht in ons zijn op aarde doordringen en de vonk van de levensgeest in ons doen ontbranden.
  Groetjes Walter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s