De mensheid heeft zich er eeuwenlang aan gewend om van de werkelijkheid maar een deel te zien

De mensheid heeft zich er eeuwenlang aan gewend om van de werkelijkheid maar een deel te zien. En juist hierdoor zijn langzamerhand de gemoedstoestanden in de mensen voorbereid, die dan geleid hebben tot het tegenwoordige rampzalige leven. De mensen staan zonder inzicht in het leven, staan tegenwoordig in het bestaan zonder het begrijpen van het leven, zoals het voor het huidige stadium van ontwikkeling van de mensheid nodig is.

Bron: Rudolf Steiner – GA 203 – Die Verantwortung des Menschen für die Weltentwickelung – Stuttgart, 6 januari 1921 (bladzijde 33)

Advertenties

5 gedachtes over “De mensheid heeft zich er eeuwenlang aan gewend om van de werkelijkheid maar een deel te zien

 1. henri

  Een zeer omvangrijk thema ,houdt eig alles in , de ontwikkeling van het boze . R Steiner geeft er een heel duidelijk overzicht van in het boek welk ik nu aan het lezen ben , nl De strijd om het mens-zijn (GA ken ik niet )

  De ware oude oerwijsheid verdween ten gevolge van de Luciferische impuls die zich vermengde met de theologie en daarin verwarring en leugens inbracht , en de mens ver afbracht van het ware Cristendom dat ooit eens aanwezig was . Tot de 8 ste eeuw voor C was eig luciferisch en alles nog oke . Daarna gaat het eig steeds maar bergaf met die ware oerwijsheid ,alles brokkelt geleidelijk af en verwarring treedt alsmaar meer op in alle denkwijzen . In de 15 de eeuw komt met de renaissance de Ahrimanische impuls en brengt zijn illusies en leugenachtigheid ,vooral door de ontwikkeling van de wetenschap, mede het Copernicaanse denkbeeld enz .. die eig niet de werkelijkheid symboliseren ,maar een erg materialistisch wereldbeeld uitstralen ver van de oerwijsheid vandaan ;en tot in het sociale organisme werkt die wetenschap echer door , Marxisme en gelijkaardige theoriën zijn perfect te bewijzen wetenschappelijk ,zegt Steiner ,maar vergeet niet dat ook hun tegenpolen perfect te bewijzen zijn ! Ahriman werkt alsmaar verder door als de mensen hun ogen niet openen, en dat kan volgens R Steiner uitsluitend door het opnemen van de Christusimmpuls .Er komt een stemming , begin 20 ste eeuw enernadie zich weerspiegelt in melancholie en hypochondrie ,naar boven in het bewustzijn ,vooral als gevolg van de techniek ten gevolge van Ahriman die mensen ialsmaar eger n de ban houdt , die op het onbewuste wil inwerkt ,zonder dat de mens ( en vooral de jeugd) daar eig weet en vat op heeft , dit uit zich in een malaise bij de bevolking . In elk geval zeer boeiend boek .

  https://www.christofoor.nl/boek/9789060385753/de-strijd-om-het-mens-zijn

 2. walterhebing

  Ik vind Steiner in dit citaat een beeld van de mens maken, wat niet past bij mens. In elk menselijk lichaam ligt de complete levensgeest(God) opgeborgen. de mens hoeft er niet voor ontwikkeld te worden, maar alles wat de mens ooit gedacht, bedacht en/of vermaterialiseerd heeft, behoord ontmantelt te worden, alvorens de levensgeest zich vanuit elke mens dan ook op aarde geboren, zich tot in detail laat ontwaren.
  De Levensgeest(God) zegt ik ben de Bron des Levens(Ik ben Uw God) Gij zult geen beeld van mij maken, noch van hetgeen zich op aarde, aan de hemel of onder de aarde bevindt. En wat doet de mens sinds Adam en Eva op aarde geleefd hebben? Beelden maken! Ik heb het beeld wat Eva maakte al ooit op deze site verwoord! Mozes was zeer boos over Gouden kalf, Jezus over talloze beelden die zijn volk zich toegeëigend hadden en wat te denken van de beeldenstorm door de Calvinisten geleid.
  Deze beelden waren vermaterialiseerde beelden, net als het gouden kalf, maar met woorden kun je ook beelden maken.
  Er leefde ooit een man en een vrouw alleen op aarde, ze hadden een fikse ruzie en de man wilde haar doden en ze zei dat kun je doen, maar weet, dat ik jouw voorganger gebaard heb!
  Dit thema is wel een omvangrijk thema voor de mens, die nog niet verantwoordelijk weet voor alles wat op aarde is, maar als levensbewuste geest, kan ik niets in dit citaat vinden om mijn medemens te helpen in hun Ademnood. Ik voel met het indianenopperhoofd van Seatle mee.
  Eens zal blijken dat we dezelfde Levensgeest hebben en vrede met elkander op aarde behoren te sluiten, op gelijke basis en gronden.
  Dit opperhoofd zag de werkelijkheid als één geheel en zo zijn er heel veel mensen op aarde, reeds lang tevoren(bijv. Mozes) toen hij en nu? De mens is een aan de aarde gebonden wezen, als hij zich daarvan verwijderd, vertrouwd hij/zij levend of dood op de Levensgeest op aarde.
  Van waaruit zijn ziel zich herontwikkelen kan om in overeenstemming met de Levensgeest op aarde te leven en te creëren! En al doende één te worden met de Levensgeest op aarde en mede levende manifestaties van zijn/haar gedachtes op aarde te scheppen, in plaats van materiële of spirituele! De creaties van de mens behoren het leven op aarde uit te breiden, in plaats erop in te teren.
  Steiner spreekt nog steeds over de ontwikkeling van de mens, ik zou het omgekeerd willen zien, namelijk: Veeg elke ontwikkeling van de mens van de kaart en stel je open op voor je medemens, pas dan ervaar je wat onder mensen op aarde leeft of niet leeft. En van daaruit naar Gods Passie levende manifestaties op aarde streven.
  Ik vind de reïncarnatiegedachte opium voor het volk en absoluut geen inhoud hebben ten opzichte van mijn kinderen. En zeker geen lens naar de totale werkelijkheid op aarde, als kind werd me altijd geantwoord: Daar ben je nog te jong voor, als puber: daar ben nog te onvolwassen voor, als verantwoordelijke volwassen mens: Iedere instelling heeft zo zijn eigen verantwoordelijkheid! Er zijn heel veel oprechte mensen op aarde! Maar autistisch gedachtegoed, bepaald hun levensruimte, terwijl deze zowel van wereldwijde als van kosmische aard is.
  Ten tijde van Steiner leefde Kahlil Gibran en Nicolay Berdjajew op aarde met hun menselijk gedachte goed, ze zagen het alle drie aan en hun gedachtegoed is over de wereld verspreid, terwijl ze maar één doel hadden, de mens op troon van God te tillen.
  Tot zover
  Groetjes Walter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s