Dit is een gedachte waarmee we ons bekend moeten maken

De hedendaagse mensheid is weliswaar overtuigd, dat als een magneetnaald de noord-zuidrichting aanwijst, dus met het ene eind naar het noorden, met het andere naar het zuiden wijst, dit niet vanuit de magneetnaald zelf komt, maar dat de aarde als geheel een kosmische magneet is, waarvan de ene spits naar het Zuiden, de andere naar het Noorden richt, en men zou het als een dwaasheid beschouwen, als iemand zou beweren, dat deze richting alleen door krachten, die in de magneetnaald zelf liggen, wordt veroorzaakt.

Als het echter gaat om wat zich als kiem in een dierlijk of menselijk wezen ontwikkelt, verwerpt alle wetenschap en al het denken de kosmische inwerking. Wat men bij de magnetische naald een dwaasheid zou noemen, neemt men wel aan als, bijvoorbeeld, in een kip zich een ei vormt. Maar als zich in een kip een ei vormt, is feitelijk de gehele kosmos daarbij betrokken; hier op aarde gebeuren alleen de opwekkingen (Duits: Anregungen) daartoe.

Alles wat zich in het ei vormt, is een afdruk van kosmische krachten, en de kip zelf – zo is het ook bij mensen – is alleen een plaats waarin de kosmos, het hele wereldsysteem dat werk ontwikkelt. Dit is een gedachte waarmee we ons vertrouwd moeten maken. En aan dit hele systeem van krachten dat de kosmos doortrekt, werkt de mens tussen de dood en een nieuwe geboorte in gemeenschap met hogere wezens, met wezens van de hogere hiërarchieën. Men werkt voortdurend tussen de dood en een nieuwe geboorte: men is niet werkeloos, daar werkt men geestelijk (Duits: im Geistigen).

Bron: Rudolf Steiner – GA 182 – Der Tod als Lebenswandlung – Neurenberg, 10 februari 1918 (bladzijde 39)

Zie ook 12 augustus 2012 en 13 augustus 2012

Eerder geplaatst op 2 november 2015

Advertenties

2 gedachtes over “Dit is een gedachte waarmee we ons bekend moeten maken

 1. henri

  De krachten die werken op aarde aan N en Z , door de wetenschap natuurkrachten genoemd , worden door haar niet gezien als iets levends , doch wel als behorend tot de aarde als minerale planeet en anorganisch , zo ook de kiem die als een stoffelijke ontwikkeling ontstaat in de mens uit de eicel . R Steiner ziet echter als levende wetenschap achter deze natuurwetten, geestelijke wezens uit de hogere Hierarchiën die hij de ” Geesten van omlooptijden ‘ noemt en daarin werkzaam zijn .
  Ook de kosmische krachten werkend in N en Z-pool ,zijn het gevolg van het astrale deel en het etherische deel aan de aarde, want oorspronkelijk zag de aarde eruit als een komeetachtig wezen met een staart , het astraal deel en een etherische deel aan de waterige kant . Zo ontstond ook eens Saturnus als eerst een komeet die pas daarna door de aantrekkingskrachten van de andere planeten in het zonnestelsel de astrale kometenstaart tot een ring omvormde ,de beruchte ring die wij heden waarnemen als een optische illusie volgens Steinezoveel gespeculeerd word vandaag .
  Met het tijdperk van de genen wordt het alsmaar erger, en wordt er nog minder aandacht aan het levende achter de materiële verschijnselen geschonken . Men denkt dat de genen iets levends zijn en het geheim van leven in zich herbergen, niets is minder waar , kan men lezen bij steiner . Waar eigenlijk geen aandacht aan besteedt wordt en op een andere manier ver van de werkelijkheid verteld wordt door de wetenschap is het feit dat wanneer in de mensen- of dierenkiem de chromosomen uiteenvallen er dan een totale leegte ontstaat ,die nodig is om de geest / kosmische krachten daarin te kunnen laten inwerken. Geest kan immers slechts inwerken daar waar leegte heerst , vandaar de fase in de van het volledig uiteenvallen en verdwijnen van de chromosomen in de ontwikkeling van de eicel .
  Ook wel belangrijk is de opmerking ergens die ik las bij Steiner over hoe de huidige wetenschapper te werk gaat , men gaat wel steeds in de materiele stof het kleinere verder en verder onderzoeken via microscoop en electronenmicrscoop , komt tot het allerminuscuulste deeltje, maar langs de andere kant gaat dezelfde wetenschapper ook zo te werk in de kosmos , onderzoekt met steeds sterker ontworpen telescopen de wereld van sterrenstof net zoals hij dat doet in de microkosmische wereld van cellen .Zoiets is volgens R Steiner echter verkeerd en getuigt van het onlogische karakter waar de huidige natuurwetenschap voor staat . Men zou dan juist als tegenpool van dit microscopische onderzoek in de materie, een geestelijke blik moeten werpen op het onderzoek in de komos .

 2. henri

  correctie :

  “de beruchte ring die wij heden waarnemen als een optische illusie volgens Steiner en waarover zoveel gespeculeerd word vandaag .”

  en verder :
  “vandaar de fase van het volledig uiteenvallen en verdwijnen van de chromosomen in de ontwikkeling van de eicel .”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s