Gevaar/Egoïsme/Christusimpuls

Antroposofie wordt nu aan de mensheid gegeven, omdat de mensheid haar nu nodig heeft. Maar er schuilt een groot gevaar in, namelijk dat wanneer men zich uitsluitend met antroposofie bezighoudt en de Christusimpuls, de impuls van de liefde, daar niet in laat doorwerken, de mensen door de antroposofie het egoïsme in henzelf steeds meer laten uitgroeien, totdat het uiteindelijk over de grenzen van de dood heen grijpt. Daaruit moeten wij niet de conclusie trekken dat men zich niet met antroposofie moet bezighouden, maar wij moeten leren inzien, dat begrijpen wat liefde in wezen is, ook deel uitmaakt van antroposofie.

Bron: Rudolf Steiner – GA 143 – Erfahrungen des Übersinnlichen/Die drei Wege der Seele zu Christus – Die Liebe und ihre Bedeutung in der Welt – Zürich, 17 december 1912 (bladzijde 210)

Overgenomen uit het boekje Nervositeit – Wijsheid – Liefde / Vertaling Margreet Meijer-Kouwe / Uitgeverij Vrij Geestesleven  1976 (bladzijde 68-69)

Eerder geplaatst op 27 oktober 2015

4 gedachtes over “Gevaar/Egoïsme/Christusimpuls

 1. Wim van Gorcum

  Het grote drama is dat, nu ruim 100 jaar nadat Rudolf Steiner ons gewezen heeft op het belang om de impuls van de liefde in de antroposofie door te laten werken, heel veel mensen antroposofie slechts gebruiken om zichzelf te ontwikkelen en daarbij geen oog hebben voor hun medemensen, laat staan liefde voor hen te ontwikkelen.

  1. Haike

   Hum…

   Hoe liefdevol is het om met het vingertje te wijzen naar de ander die alles verkeerd doet? Ik weet namelijk wel een aantal mensen binnen de antroposofie die zich daar (en vaak belangeloos) inzetten voor een ander.. Jij scheert ze nagenoeg nu over een kam, althans ik kan de nuance in je tekst niet vinden.

 2. Bernard

  Het probleem is volgens mij, dat het begrip liefde een containerbegrip is geworden, waar iedereen weer iets anders kan uithalen. Mijns inziens bedoelt Steiner de onvoorwaardelijke, respectvolle en betrokken acceptatie van wie de ander is.

  1. henri

   De Christusimpuls als impuls van de liefde is het belangrijkste wat de antroposofie de mens in het huidige tijdperk te bieden heeft ;dit is niet slechts het aspect ‘ bemin uw naaste ‘ zoalsik uit vorige reakties daaruit opmaak ; .Dit is in de eerste plaats het volledig opnemen in zich en begrijpen van het opstandingsmysterie en daarmee het geheim van het mysterie van het IK ..Wie dit werkelijk aanvoelt heeft tevens de liefde begrepen en verkeert daardoor ook in de mogelijkheid deze waar te maken . En Steiner bedoelt volgens mij dat velen wel bezig zijn met antroposofie in het algemeen en haar facetten zoals pedagodie , het denken … enz maar niet de christusimpuls en het Christusmysterie zelf en dat erin laten doorwerken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s