Imaginatie

Wil men de eigenlijke betekenis van het denken leren kennen, wil men de werkelijke waarheid van de kosmische betekenis van het denken leren kennen, dan moeten we stijgen naar de imaginatieve waarneming, zoals het in De weg tot inzicht in hogere werelden is beschreven. Zodra men het denken ontdoet van de abstractheid, die het voor ons bewustzijn heeft, en onderduikt in de zee van de wevende gedachtenwereld, komt men in de noodzaak niet alleen zulke abstracte gedachten te hebben zoals de mens op aarde, maar daarin beelden te hebben.

Want uit beelden is alles geschapen, beelden zijn de werkelijke oorzaak van de dingen, beelden liggen achter alles wat ons omringt, en in deze beelden duiken we onder, wanneer we in de zee van het denken duiken. Deze beelden heeft Plato bedoeld, deze beelden hebben allen bedoeld, die over de geestelijke oergronden gesproken hebben, deze beelden heeft Goethe bedoeld, als hij over zijn oerplant sprak. Deze beelden vindt men in het imaginatieve denken. Maar dit imaginatieve denken is een werkelijkheid, en daarin duiken we onder als we in het golvende, in de stroom van de tijd gaande denken duiken.

Bron: Rudolf Steiner – GA 157 – Menschenschicksale und Völkerschicksale – Berlijn, 6 juli 1915 (bladzijde 298)

Advertenties

Een gedachte over “Imaginatie

 1. Anoniem

  In wezen staat dit citaat 180 graden tegenover hetgeen God(Bron van Kosmisch Zijn) ter voorbereiding zijn eigenheid, via de mineralen, de planten en de dieren, in het hof van Eden, de mens op aarde een bewuste deelgenoot maken van hetgeen God deed! Namelijk: Heel veel levende creaties van zijn geest vormen. Van rots tot dier, als voor de mens sociaal(tastbaar) aanwezig zijn op aarde, om zich te kunnen oriënteren op Gods aanwezigheid op aarde, los van hetgeen de menselijke geest op aarde tot nu toe op aarde tot stand heeft gebracht.
  De menselijke geest leeft ten koste van het leven op aarde!
  Aldus handelend, graaft de mensheid zichzelf een eigen onbewust graf, immers alles wat door de mens waargenomen kan worden, zowel op de aarde, boven de aarde en onder de aarde, zijn manifestaties van de oerbron van ons Goddelijk Zijn op aarde. De mens is uit Godsbeeld en gelijkenis geschapen en er kan geen enkel beeld, los van de medemens geschapen worden, tenzij de mens, zichzelf verloochend!
  En dat doet de mensheid al sinds Adam en Eva in het hof van Eden waren, men voedt kinderen(godsgeest) op in de waan van de menselijke Geest, terwijl hun lichaam de tempel is waarop Godsgeest stoelt! Jezus zei nog, dat Godsgeest gedurende zes dagen volledig in elk kind op aarde aanwezig is, dat waag ik nu om dat gegeven te betwijfelen. Immers de menselijke geest is verworden tot een economische geest en ziet elk menselijk lichaam niet als tempel van ons Goddelijk Zijn op aarde. Maar als middel om zijn /haar eigen menselijke geest, te staven.
  En dat is onverantwoord ten opzichte van de kern van ons menselijk bestaan op aarde.
  Het nu ontmoet ik nu op aarde en ga ten raden bij elke menselijke fantasie(religie, filosofie, enz.) op aarde, om te proberen te ontdekken waarom ik in het meest roofzuchtigste land op aarde geboren ben. Dat beeld van Nederland heb ik gedurende mijn leven zelf ontwikkeld, de vraag van mij is: Hoe kan ik dit beeld verantwoorden ten opzichte van mijn medemens, waar ook op aarde?
  Tot zover
  Groetjes Walter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s