Voor en tegen

Een begrip, een idee, een gedachte is eigenlijk, zodra men de geestelijke feiten en geestelijke wezens onder ogen ziet, nooit iets anders dan een afbeelding, een foto, die men in de fysieke wereld, laten we zeggen, van een boom maakt. Als men een afbeelding van een boom van een kant neemt en een afbeelding van een andere kant, een afbeelding van een derde kant – deze beelden zien er alle verschillend uit. Ze zijn van een en dezelfde boom, maar ze zien er alle anders uit. En alleen doordat men deze afbeeldingen van de meest uiteenlopende kanten neemt, kan men, doordat men ze vergelijkt, nauwkeurig een voorstelling, een ervaring van de werkelijkheid verkrijgen.

Daar houdt men tegenwoordig echter niet van. Men houdt van beperkte begrippen. Men houdt ervan dat als men een begrip heeft, dan “heeft” men die nu! Dan wil men daarbij blijven. Dat kan de geesteswetenschap niet. Geesteswetenschap beschrijft de zaak vanuit de meest verschillende kanten; ze beschrijft een keer van de ene kant en weet, dat ze daarmee slechts een eenzijdig beeld, zogezegd een foto vanuit een bepaald gezichtspunt geeft; ze beschrijft het dan van een andere kant, beschrijft het van een derde kant, vanuit een derde gezichtspunt.

Ja, wat nog meer frappeert, is het volgende. Men moet, als men werkelijk spirituele wetenschapper wil zijn, doordrongen zijn van de zo mooi door Goethe benadrukte zin: Tussen twee tegengestelde meningen ligt het probleem er middenin. – Men moet niet alleen weten, als men de waarheid over een geestelijk wezen of een geestelijk feit wil weten, wat er voor te zeggen is, maar ook wat er tegen te zeggen is.

Bron: Rudolf Steiner – GA 72 – Freiheit/Unsterblichkeit/Soziales Leben – Bazel, 19 oktober 1917 (bladzijde 81-82)

Eerder geplaatst op 10 mei 2015

Een gedachte over “Voor en tegen

 1. walterhebing

  Goethe, aldus Steiner: Tussen twee tegengestelde meningen ligt het probleem er middenin. De algemene stelling is, dat het mannelijke een tegenstelling van het vrouwelijke is. En probleem(kind) ligt ertussen in!
  Dat is waar in de contekst van de reïncarnatiegedachte, maar niet als je elke mens een vertegenwoordiger van de Bron van het levenskracht en alomvattende levensgeest van het kosmisch gebeuren, beschouwd! En beseft dat elk kind waar ook ter wereld geboren, gedurende zes dagen nog één is met deze beide krachten(invalshoeken), daarna moet het kiezen voor de Bron des Levens of voor de Geest des Levens.Vijf jaar geleden schreef ik dit op negen november over een symposium wat gehouden werd op de Universitiet van Nijmegen over het begrip: “Tijd maken”.
  Beste politici

  Vorige week heb ik aan de Radboud Universiteit in het Spinoza gebouw, het symposium: “Tijd maken” bezocht. Het was een interessante middag en het inspireerde mij om mijn vorige mails aan u verzonden, tot een concretere beleving/beeld te brengen van al wat is. Voor dit symposium waren drie sprekers uitgenodigd, de eerste spreker roerde vooral het gebeuren onder de Griekse God Kronos aan, de tweede spreker vooral het Griekse gebeuren onder Kayros en bij de derde spreker ging het voornamelijk over aandacht. Kort samengevat, sprak de eerste over het juk van de tijd, de tweede over de vlucht uit de tijd en de derde, stilstaan bij wat nu is. Een equivalent van het kruisteken, namelijk: In de naam van de Vader(verleden) en de zoon(Toekomst) en de Heilige Geest(Nu) en dan niet het woord, Amen! Maar het woord: Samen! Moeder aarde(Heilige Geest) staat onder druk van Verleden(ratio) en Toekomst(emotie).
  Het toppunt van alles wat is, is volgens de evolutieleer: “De mens” Volgens de scheppingsleer ook, maar dan als: “Rentmeester”, van alles wat is! Maar wie is die mens? Cheops, die zowel zijn volk, als al zijn geleerde gebruikte om van Kronos naar Kayros te kunnen reizen? Of de Paus, die vanuit zijn Bastion, het Babylonisch spraakgebruik weer op de rails wil krijgen? Of onze Koningin, die onze jongen mannen de wereld in zendt om de “belangen” van haar natie veilig te stellen?
  Het licht volgend, waaruit de mens is ontstaan, begrijp ik het ritueel advent! Op de eerste zondag wordt ’n kaarsje ontstoken ter herinnering van het ontstaan van al de mineralen, onder leiding van de zon, die nodig zijn om de Geest van het leven op aarde te verwelkomen.
  De tweede zondag van advent wordt er een kaarsje ontstoken ter herinnering van het feit dat het levenslicht via de mineralenrijke bodem het plantenrijk deed ontstaan.
  De derde zondag van advent wordt ontstoken, omdat het levenslicht van het dier dankzij de plant mobiel geworden is. Een duif kan grenzeloos vrolijk vliegen en een konijn vrolijk rondhuppelen.
  Het vierde kaarsje wordt ontstoken, opdat de mens het levenslicht in zichzelf toelaat! Een ritueel wat nooit herhaald zou behoeven te worden, als de mens begreep wat het opsteken van dit vierde kaarsje werkelijk betekent. Jezus geboren als vluchteling in een voederbak van een stal, in een ander land, ontpopte zich tot uiteindelijk als een richtinggevende aan de menselijke Levensgeest. De pragmatische levensgeest daaraan op offererend. Tweeduizend jaar daarna doen we nog steeds het omgekeerde, sterker nog, elk kind wordt omgeven door Kits(Kultuur), alvorens het kan wandelen in de vrije natuur. En ook die is niet vrij meer en verworden tot geplande natuur, in het werelddeel(Africa) waar de mens is ontstaan, kan men het verschil in de ogen van onze en hun kinderen lezen.
  Een verdeeld verlangen, een verdeelde Toekomst van ons mens-zijn. Dat kan en mag niet zo blijven en dan zie ik nu de vloek van God over de eerste mens(Adam en Eva) samen Androgyn in het nu verwezenlijkt, namelijk: Mens, Gij zijt stof en Gij zult tot stof wederkeren. Een tiener kan zomaar de was voor de hele mensheid doen, dit door middel van ‘n stofje uit Siliconvaley, de kern van de meeste computers op deze aardkluit. Het stofje is eerlijker en betrouwbaarder dan de mens. Terug bij af dus!
  In wezen is de potentie van de mens, alles wat is, mee te nemen naar kosmische hoogtes, of omgekeerd de kosmische hoogtes op aarde te ontvangen, we zijn naar Godsbeeld en gelijkenis geschapen. Dus kunnen we beter op aarde blijven en daar de boel op orde brengen, om de kosmische geschenken te kunnen ontvangen, te beginnen bij onze kinderen. Pas als dat wereldwijd als geschenk ervaart wordt, kunnen we opeenvolgend, energie, klimaat(sfeer), veiligheid(geborgenheid) aan de lijve ondervinden. Niet onze taal bevat het levenslicht. Het blijft een gevolg van Babalonië.
  Sint Maarten zal daarvoor mijn ingang in de taal der mensheid bieden en vervolgens zal ik het levenslicht aan u proberen toe te komen.
  Tot zover
  Vriendelijke Groet
  Walter Hebing
  Tijd:
  Het Westen leeft onder het juk van de tijd
  Het Oosten ontvlucht de tijd.
  Het Zuiden beleeft de tijd.
  Het Noorden abstraheerd de tijd.
  Met andere woorden:
  Sint Maarten, Sint Maarten
  Alle dieren hebben staarten
  De mens heeft er geen
  alleen een Heilig been
  Wat driehoekig is van vorm
  met vier openingen naar de levensnorm.
  Die op aarde al miljarden jaren bestaat
  Daarvan geen mens weet, alvorens ie vergaat
  Deze ligt opgeslagen in de ogen van zesdaagse kinderen
  die we op alle mogelijke manieren verhinderen,
  zich met het leven op aarde in volheid te verbinden
  ze worden ontroert, hetgeen mannen of vrouwen vinden.
  Waarvoor ze op aarde mogen zijn of mogen worden
  Terwijl hun zijn op aarde is, van geheel andere orde!
  Ze zijn op aarde ter Gods glorie
  Om te vieren zijn Victorie.
  Alle kinderen dragen dit gegeven in hun harten mee.
  en al miljarden jaren zegt de mens nee!
  Dat was al bij Adam en Eva
  en zal zo blijven tot erna!
  Tot men beseft op aard.
  dat het leven op aard, met of zonder staart
  het leven steund
  Inplaats van kreunt.
  Totzover mijn aanvulling op Sint Maarten van vijf jaar geleden
  Groetjes Walter

  Onze steeds meer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s