De geestelijke waarheden kent men het beste aan de vruchten

Wanneer de geesteswetenschappelijke inzichten toegepast zouden worden vooral juist op zulke praktische gebieden als de opvoeding, dan zou spoedig het volkomen nutteloze gepraat ophouden over de noodzakelijkheid, dat deze inzichten eerst bewezen moeten worden. Wie ze op de juiste manier toepast, zal in zijn leven zelf deze bewijzen vinden en wel daardoor, dat ze dit leven gezond en sterk maken. Doordat de inzichten van de geesteswetenschap in de praktijk deugdelijk blijken, zal men beseffen, dat ze waar zijn en dit bewijs uit ervaring is overtuigender dan alle “logische” en zogenaamd “wetenschappelijke argumenten.” De geestelijke waarheden kent men het beste aan de vruchten, die zij dragen, niet door bewijzen, want al zijn deze nog zo wetenschappelijk, ze kunnen toch nauwelijks meer zijn dan een steekspel op het terrein van de logica.

Bron: Rudolf Steiner – De opvoeding van het kind in het licht van de antroposofie – Uitgeverij Vrij Geestesleven, Zeist – Vertaling W.F. Veltman (bladzijde 44)

GA 34 – LUCIFER- GNOSIS 1903-1908 GRUNDLEGENDE AUFSÄTZE ZUR ANTHROPOSOPHIE UND BERICHTE (bladzijde 341-342)

Eerder geplaatst op 26 april 2015

Een gedachte over “De geestelijke waarheden kent men het beste aan de vruchten

 1. walterhebing

  Is het dan niet zo dat elke vrucht van de moederschoot jonger dan zes dagen, waar ook op aarde geboren, meer geestelijk inzicht heeft van de gang van zaken dan welke mens op aarde ooit leefde op aarde? Behoort de mens daar zijn tijd niet aan te besteden, in plaats zich te bekommeren om andere gebeurtenissen tijdens zijn leven. Steiner wil de vrucht(baby) van al het leven op aarde(opvoeden), dat kan toch niet! Opvoeden heeft ’n doel, terwijl de levensgeest als eind doel de mens op aarde beschouwd!
  De mens kan zich geen inteelt veroorloven, want dan worden er vreemde vruchten op aarde geboren, maar wat is inteelt? Adam en Eva waren de eerste mensen op aarde en verzaakte de Levensgeest op aarde en wilde een eigen geest. En hetgeen wat nu op aarde is, is er het gevolg van. Daar kun je als mens niet omheen, tenzij je de Goddelijke Kern in je verloochend.
  Er is maar één oppermachtige geest op aarde en dat is ’n kind jonger dan zes dagen, waar de menselijke geest toentertijd(begin van onze jaartelling) nog geen greep op had.
  In wezen nog steeds niet, tenzij abortus ten opzichte van een ongewenst kind, overal op aarde plaats vindt. En dat is met geen mogelijkheid onder controle te houden! In wezen is de mens via zijn geest zichzelf aan het begraven, in plaats zich te ontwikkelen via ’n kind jonger dan zes dagen!
  Tot zover
  Groetjes Walter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s