Inspiraties van ingewijden

Wat de wereld kent als de grootheden in de wereldgeschiedenis, dat waren eigenlijk niet de grootsten. De grootsten, de ingewijden, hielden zich op de achtergrond.

Zo kwam in de 18de eeuw een dergelijke ingewijde eens bij een gelegenheid, die helemaal niet opgemerkt werd, in contact met een schrijver, maakte met hem vluchtig kennis en sprak woorden, waarop de ander niet bijzonder veel acht sloeg, maar die toch in hem nawerkten en grootse denkbeelden in hem opwekten, waarvan de literaire vruchten tegenwoordig in ontelbaar veel handen zijn. Deze ander was Jean-Jacques Rousseau. Hij was geen ingewijde, maar de bron van zijn weten ging op een ingewijde terug.

Een ander voorbeeld: Jakob Böhme was als leerling schoenmaker alleen in de winkel, waarin hij nog niets mocht verkopen. Er kwam daar een persoonlijkheid naar hem toe, die een diepe indruk op hem maakte; deze zei een paar woorden en ging toen weer weg. Meteen daarna hoorde hij zijn naam roepen: Jakob, Jakob, je bent nu nog klein, je zult echter groot zijn. Onthoud wat je vandaag gezien hebt. – Er bleef een geheime aantrekkingskracht tussen hem en die persoonlijkheid, die een groot ingewijde was. Van hem stamden de machtige inspiraties van Böhme.

Bron: Rudolf Steiner – GA 95 – Vor dem Tore der Theosophie – Stuttgart, 22 augustus 1906 (bladzijde 11)

10 gedachtes over “Inspiraties van ingewijden

 1. Haike

  Dan hoop ik dat ik er een tegen mag komen, niet omdat ik dan zogenaamd tot de groten der Aarde ga behoren maar omdat het me verder helpt in mijn ontwikkeling.

  Het zou me niks verbazen als mensen zoals Nelson Mandela, Martin Luther king, Mahatma Gandhi, wel het geluk hebben gehad om tegen een ingewijde op te lopen, aan de andere kant zal dat waarschijnlijk ook alleen gebeuren omdat ze al ver gevorderd waren in hun eigen ontwikkeling, en het aan konden/er aan toe waren, een dergelijke ontmoeting te hebben, vermoed ik.

  1. Haike

   😄 Bij mijn weten ontkent Steiner dat hij een ingewijde is.. Hij heeft het over Christian Rosenkreutz die een ingewijde zou zijn. En waarvan pas honderd jaar na zijn laatste incarnatie zijn naam bekend gemaakt mag worden. Als iemand dan aan Steiner vraagt of Rosenkreutz op dat moment onder hun is; geïncarneerd is, bevestigt Steiner dat maar noemt geen naam.

 2. Cisca

  Haike,

  De reactie van Rudolf Steiner houdt al een antwoord in!
  In nagenoeg alle voordrachten geeft hij blijk van het feit (zéér verborgen omschreven!!) een ingewijde te zijn.
  Vanzelfsprekend benoemt hij zichzelf niet zo omdat men daarmee moeite zal hebben, in alle opzichten. Alleen al het woord “ingewijde” wordt nog nauwelijks begrepen

  Misschien heb je de voordrachten van Steiner die hij in aug 1924 in Torquay (Engeland) hield en die zijn gebundeld in “HET BEWUSTZIJN VAN DE INGEWIJDE” gelezen?
  In het nawoord van Ron Dunselman haalt hij Marie Steiner-von Sivers aan, die decennia lang zorg heeft gedragen voor de publicatie van de voordrachten van Steiner en zij weet goed waar het in deze reeks voordrachten om gaat, namelijk om het geven van inzicht in hoe de ingewijde werkt in het algemeen en hoe Rudolf Steiner in het bijzonder “werkt”.

  Haike, zoek ’t niet altijd in zg grote namen, in maatschappelijke status; ingewijden zijn onder ons en zullen dat altijd zijn, doen in alle stilte, onopgemerkt, hun “arbeid”, vervullen vaak een wat wij noemen, nederige taak omdat zij zich dat zo hebben voorgenomen deze keer.

  Je opmerking in je eerste reactie……….dat het je verder helpt in je ontwikkeling………dat ben ik zó met je eens en dat is al het resultaat van de ontmoeting met Rudolf Steiner en zo’n “ontmoeting” heeft geen fysiek lichaam nodig!

  Gr v Cisca

  1. Haike

   Tja daar denken we dan anders over.. ik heb die voordrachten niet gelezen, en interpreteren kan een heel verkeerd beeld oproepen. Voor zover dat binnen mijn waarnemingsvermogen ligt denk ik dat Steiner heel vér was in zijn persoonlijke ontwikkeling, verder dan dat ik überhaupt kan beoordelen. En misschien stond zijn ontwikkeling wel gelijk aan die van een ingewijde maar dat weet ik allemaal niet, bij mijn weten heeft hij het zelf altijd ontkent, en ga ik er daarmee vanuit dat dat klopt.

   Verder verbaast het me hier te moeten lezen dat je denkt dat ik de ingewijden zoek onder grote namen, want dat doe ik helemaal niet… en heb ik ook niet geschreven.

 3. Kort geleden las ik nog in een brief van Marie Steiner aan Edouard Schuré dat Steiner ‘ein sehr grosse Eingeweihte’ is. Maar volgens mij blijkt uit het hele werk van Steiner zonneklaar dat hij een ingewijde was.

  1. Haike

   Misschien dat heel veel mensen denken en zeggen over Steiner dat hij een ingewijde is, (en misschien was hij dat ook wel) maar ik ben nog nooit iets tegen gekomen waarin hij dat zelf bevestigt.

 4. DE_Rundbrief_Epiphanias_2012_neu.pdf

  @Haike

  Hierin staat beschreven Rudolf Steiner met rode stola en Christiaan Rozenkruis met blauwe stola respectievelijk rechts en links bij het Christus altaar.

  1. Haike

   Aha!! Dank je wel! Heb het net zitten lezen. Dat is wel een mooie aanwijzing dat hij tot de rangen der ingewijden zou kunnen behoren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s