Morele kwaliteiten, verstand en oordeelsvermogen bepalen de waarde van een mens, niet helderziendheid

Een ziener, een praktische spirituele onderzoeker, die kan waarnemen in de geestelijke wereld is, doordat hij dit kan, daarom niet een hoger dier, daarom niet iets bijzonders, en onderscheidt zich daardoor niets van andere mensen, net zomin als iemand zich van andere mensen onderscheidt doordat hij een chemicus, een plantkundige, een machinist of een kleermaker is.

Het bezit van het vermogen tot geestelijk zien maakt de waarde van de mensen niet uit, maar alleen dat ze ook dit gebied kunnen onderzoeken en als kennis aan de mensen brengen. Uitsluitend zijn gezonde mensenverstand, zijn oordeelsvermogen en zijn morele kwaliteiten bepalen de waarde van de mens. En juist het geestelijk onderzoek zou kunnen bewijzen dat over de waarde van de mensen al door zijn verstandelijke en morele kwaliteiten beslist is, voordat hij in de geestelijke wereld binnen komt en dat, als hij daar minderwaardig is, ook de resultaten van zijn onderzoekingen minderwaardig zijn. Dit in te zien is buitengewoon noodzakelijk.

Bron: Rudolf Steiner – GA 69a – Wahrheiten und Irrtümer der Geistesforschung/ Geisteswissenschaft und Menschenzukunft – München, 27 november 1912 (bladzijde 163-164)

Eerder geplaatst op 22 februari 2015

Advertenties

4 gedachtes over “Morele kwaliteiten, verstand en oordeelsvermogen bepalen de waarde van een mens, niet helderziendheid

 1. henri

  Ten eerste dient onderscheidt gemaakt te worden of het hier gaat om de alom bekende ‘ oude helderziendheid ‘ of de nieuwe verkregen helderziendheid . De eerste , vaak bestempeld als een gave , ook in de volksmond ‘ het geboren worden met de helm op’ is eigenlijk een overblijfsel van eertijds toen dit algemeen aanwezig was . Mensen die met deze oude helderziendhied begiftigd zijn, vertonen vaak ook een tekort aan denkkrachten .
  Daartegenover staat de nieuwe helderziendheid , die men verkrijgt door het denken en de wil te scholen , zoals de geesteswetenschap leert dmv het zintuigvrije denken in imaginaties, inspiratie en intuitie .
  Voor beiden gelden natuurlijk absoluut de boven aangehaalde waarden ,die als als primair dienen gesteld boven de helderziendheid op zich .
  Want … In de nabije toekomst ( of nu reeds ) zullen er Ahrimanisch occulte scholen als paddestoelen uit de grond oprijzen, waarmee men snel over deze gaven zal kunnen beschikken, en dit zonder enig werken aan morele waarden , de wetenschap zal dit zelfs erkennen en aanprijzen als hoogwaardig ; echter niets is minder waar. Omdat deze mensen elk iets anders zullen gaan waarnemen, vanuit die geestelijke werelden ,darentegen dezen die de weg van de antroposofie volgden eenzelfde waarnemen zullen verkrijgen , nl de etherische Christus zoals hij werkelijk is , niet een wezen ,dat volgens deze occulte scholen nog hoger en verhevener is dan de Christus ;
  Uiteindelijk zal dit alles leiden tot de ‘ Oorlog van Allen tegen Allen ‘ Einde verhaal .

  1. Haike

   Ik vind het nogal een stelling die je hier poneert; “Oorlog tegen Allen, klaar, basta, einde verhaal Zo is het en niet anders…

   Waar haal je vandaan dat mensen die begiftigd zijn met de oude helderziendheid vaak een tekort aan denkkracht hebben? Is dat een eigen constatering, of heb je daar een bron over? Want zo is het in mijn subjectieve waarneming wel heel erg kort door de bocht.

   1. henri

    Oorlog van Allen tegen Allen is het einde van het Vijfde Na-Atlantische tijdperk , en bijgevolg einde van het verhaal ‘huidige aarde ‘ (7840 n C )
    Oude helderziendheid dient bestreden en vervangen door nieuwe helderziendheid , niet genoeg leren denken ook door de vorige incarnaties houdt oude helderziendheid in stand . In Noorse Mythe, de blinde Hödur (dagbewustzijn) doodt de helderziende Baldur door de mistel van Loki . De Fenriswolf (Fenrir) astraal wezen dat ze zagen staat voor onwaaarheid en leugen in de oude helderziendheid . Bewijzen genoeg in de werken van Steiner .

   2. Haike

    Bewijzen genoeg bij Steiner te vinden, schrijf je, maar vervolgens niet waar…. Dat schiet lekker op..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s