Gezond verstand, oordeelsvermogen en morele gezindheid bovenal noodzakelijk

Als men een werkelijk begrip van de waarheden van de geestelijke wereld wil hebben, dan moet men bedenken: Hoe leert men het ware herkennen? Dan moet men leren onderscheid te maken tussen werkelijkheid en waarheid. Men leert een nieuwe wereld kennen, maar leren kennen en beoordelen is niet hetzelfde, het is totaal verschillend.

Men kan veel in de geestelijke wereld beleven, men kan in staat zijn er veel van te vertellen; de dingen die men vertelt, kunnen echte beelden zijn, het beeld kan werkelijk juist waargenomen zijn – waar hoeft het daarom niet te zijn. En hoe paradoxaal het klinkt, het moet gezegd worden, dat het nu iets onontbeerlijks, iets buitengewoon belangrijks is dat degene, die de geestelijke wereld wil betreden het oordeelsvermogen uit de gewone wereld meebrengt.

Wie geleerd heeft in de gewone wereld gezond mensenverstand te ontwikkelen, wie zichzelf niets wijsmaakt en niets wijsmaken laat in de gewone wereld, die zal ook in de spirituele wereld het gezonde mensenverstand binnendragen en de dingen die hij daar ziet op de juiste wijze beoordelen. Pas door wat men zo binnendraagt aan oordeelskracht, wordt de werkelijkheid tot waarheid. Oordeelskrachten kunnen niet in de geestelijke wereld ontwikkeld worden, die moet men meebrengen. En we kunnen zeggen: De in de gewone wereld logisch denkende zal ook het juiste en ware in de geestelijke wereld vinden. Wie een dwaas is in de gewone wereld en onlogisch denkt, zal nog dwazer en nog onlogischer denken als hij zijn dwaze denken op de dingen van de geestelijke wereld richt. Het meest noodzakelijke, als de mens wil beslissen over waarheid of dwaling in de geestelijke wereld, is de ontwikkeling van gezonde waarheidszin en gezond waarnemingsvermogen in de fysiek-zintuiglijke wereld. Wie niet met opmerkzaamheid, met gezonde observatie in acht neemt hoe de dingen in de fysieke wereld verlopen, wie in de fysieke wereld onnauwkeurig te werk gaat, van die kan met het allerbeste niets geloven van wat hij over de spirituele wereld vertelt. Want waar worden de dingen uit de geestelijke wereld pas wanneer ze met onze zin voor waarheid in aanraking komen.

En vervolgens is een zekere morele gezindheid noodzakelijk, een bepaalde morele zielsinstelling. Wie met een morele zielsgesteldheid de geestelijke wereld binnenkomt, zal met de gezonde krachten van de geestelijke wereld in betrekking komen en waarheden leren kennen. Degene echter die met immorele krachten, vooral met een niet nauwgezet ontwikkelde zin voor waarheid binnentreedt, zal alles vervormd, verwrongen in de geestelijke wereld zien en daardoor ook zo vertellen. Dat geldt niet alleen voor de geestelijke onderzoeker zelf bij de studie van de dingen van de bovenzinnelijke wereld, maar bovenal wanneer hij voor een publiek, voor luisteraars, voor aanhangers treedt.

Bron: Rudolf Steiner – GA 69a – Wahrheiten und Irrtümer der Geistesforschung/ Geisteswissenschaft und Menschenzukunft – München, 25 november 1912 (bladzijde 122-124)

Eerder geplaatst op 15 februari 2015

Advertentie

6 gedachtes over “Gezond verstand, oordeelsvermogen en morele gezindheid bovenal noodzakelijk

 1. henri

  Eigenlijk sluit dit mooi aan bij vorig citaat . In de 18 de eeuw was er de associatiepsychologie, een helder scherp denken zou toegepast kunnen worden op de wereld van het gevoel, bewustzijn . Steiner zegt dat we met die helderheid niets kunnen vinden .
  Nochtans, de natuurwetenschapper ,die niets wil weten van het bovenzinnelijke, zal terecht menen dat hij logisch en gezond (op basis van zijn waarnemingsorganen ) denkt ,en daarop is heel veel van de huidige kennis, bv astronomie , geneeskunde , geologie ,archeologie gebaseerd , zelfs tot darwinisme nog aan toe . Al deze mensen zullen bijgevolg dolen na hun dood en in de zogenaamde ‘ vangnetten ‘ van de Ahrimanische wezens belanden die hen gelijk gaan geven en hen zullen zeggen dat ze ‘goed gedacht hebben op aarde ‘ .
  Ik denk dat juist daarom het organische denken (morfologisch denken ) zo belangrijk is, omdat men dat wel kan ontwikkelen hier op aarde ,gewoon door de werken van Steiner te lezen en rustig in het innerlijk te laten inwerken op de ziel . De astrale wezens doen dan de rest tijdens de slaap omdat er reeds contact gelegd is in het wakkere bewustzijn .. En ja , het intuitieve denken en schouwen in de lichtethers zal voor de meesten onder ons maar weggelegd zijn na meer dan 1 leven . Dit wil echter niet zeggen dat men er nu al niet dient aan te werken . met of zonder resultaat .
  Zelf betrap ik er mij vaker op dat ik dingen zie en zeg die dan uitkomen, iets wat ik vroeger niet had en soms wel zo eigenaardig van ‘hoe kan zoiets ‘ .

 2. Toch heb ik nu juist de indruk dat het gaat om gezond mensenverstand

  niet of iemand wetenschapper, handwerksman, kunstenaar ofwelk beroep of bezigheid dan ook beoefend.

  1. henri

   Mijn gezond verstand zegt mij dat jij dit ‘gezond verstand ‘hier ook illustreert met een handwerksman (schoenmaker in sprookje ) zodus ….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s