Over preken van moraal en karma

Voor de kenner van de psychologie is het duidelijk hoe weinig in het leven is gedaan door enkel het prediken van moraal. Moraal moet als een kracht in de menselijke natuur instromen. Als we ons al het preken over mooie beginselen besparen en alleen de leer van karma als levende kracht in de menselijke ziel zouden kunnen brengen, als het ware als brandstof voor de ziel, dan kan het weliswaar misschien zijn dat deze leer vooreerst uit egoïsme wordt opgenomen, maar er worden daardoor de krachten van de ziel aangewakkerd, zodat dan als gevolg vanuit het egoïsme de onegoïstische handelingen zich kunnen ontwikkelen, die uit het medegevoel voortkomen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 69a – Wahrheiten und Irrtümer der Geistesforschung/ Geisteswissenschaft und Menschenzukunft – Praag, 25 maart 1911 (bladzijde 94)

Eerder geplaatst op 8 februari 2015

2 gedachtes over “Over preken van moraal en karma

 1. walterhebing

  Het leven op aarde schenkt de mens bewustzijn van al het leven op aarde: Wat de mens sinds Adam en Eva op aarde geleefd hebben en het contakt ermee nog steeds zouden hebben, als het menselijk bewustwordings proces via beide lijnen(het mannelijke en het vrouwelijke) zouden gaan ten opzichte van hun beider zonen(Kaïn en Abel).
  Maar het geschrift gaat ons zijn op aarde al eeuwen voor! Ik kan me niet voorstellen dat welk geschrift dan ook belangrijker is dan ’n baby jonger dan zes dagen waar ook op aarde NU geboren!
  Mieke Telkamp is gisteren overleden en zij zong: Waarheen leidt de weg die we moeten gaan? Echter de mens heeft geen weg te gaan, maar zich te bekommeren over elke plek van leven op aarde, om maar te eerst te beginnen bij de belevingen van kinderen van jonger dan zes dagen op aarde.
  Er is leven, rondom mij! Maar ik kan met geen enkel mens op aarde, het actuele leven van de mens herleiden tot zijn/haar eigen verantwoordelijkheid ten opzichte ons aller overkoepelend menselijk zijn op aarde. Niets op aarde hoeft zich te verantwoorden voor hun dienend bestaan voor het leven op aarde, de klad kwam erin, door Adam en Eva. Het mannelijke en het vrouwelijke die tot op de dag vandaag niet om weten te gaan met het onzijdige(het Leven).
  Waarbinnen elk kind waar ook ter wereld geboren binnen zes dagen moet kiezen voor de moeder(duisternis) of de vader(licht)!
  Echter de mens is geëvolueerd tot licht voor al het leven op aarde, dat hij/zij dat niet wil worden of zijn, heeft alles te maken met de complexiteit van het leven op aarde.
  We herkennen onszelf(Levenslicht) niet in hetgeen we ontmoeten op aarde, terwijl we als mens er wel verantwoordelijk voor zijn!
  Bewust Zijn is aan de mens toebedeeld, en het wordend bewustzijn aan het leven op aarde!
  Steiner bewandeld een midden weg, waar er geen is! Namelijk tijd!
  De mens is! Of HIj/Zij is er niet ten opzichte van al het leven op aarde, er is continue leven op aarde, maar dat wil niet zeggen dat er enig mens zich bewust van is.
  Of er maar één of ontelbare mensen op aarde zijn, maakt niets uit voor de levensgeest op aarde, echter alles voor het menselijk bewustzijn op aarde!
  Tot zover
  Groetjes Walter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s