Over karma en transformatie van zelfzucht naar onzelfzuchtigheid

We kunnen zien, dat een mens weliswaar de leer van karma zo kan opvatten, dat hij zich zegt: ik zal het slechte nalaten, omdat het mij slechte vruchten brengt en ik zal het goede doen, omdat ik dan de goede vruchten plukken zal -, hoe dan toch onder de invloed van deze wet meer en meer de egoïstische gezindheid getransformeerd wordt in een onegoïstische. En we zien in de realiteit uit de zelfzucht meer en meer de onzelfzuchtigheid opbloeien.

Bron: Rudolf Steiner – GA 69a – Wahrheiten und Irrtümer der Geistesforschung – Praag, 25 maart 1911 (bladzijde 93-94)

Eerder geplaatst op 25 januari 2015

5 gedachtes over “Over karma en transformatie van zelfzucht naar onzelfzuchtigheid

  1. henri

    Ik zie het goede doen om daaruit (zelf) goede vruchten te plukken ook in eerste instantie als zelfzuchtigheid . Doet me een beetje denken aan de bereikte toestand van Nirvana bij de Boeddisten .Als je het volledig voor de anderen en de gehele aarde doet is het okee , en de ware boddhisatva zegt ook in zijn gelofte ‘de hele aarde te zullen verlichten ‘ maar dat is nog niet het geval bij de Nrvana , want dan moet je nogmaals voorbij de tweede wachter op de drempel gaan en daar kom je door als je hulp wil bieden om de gehele aarde mee te helpen te louteren va nhe tkwaad . Dat zal zijn op de nieuwe Jupitertoestand van de aarde , ook geheten het Nieuwe Jeruzalem ,of de Shamballa in het Oosten. Die is er nu al in voorbereiding.

      1. Vragen valt wel mee, maar hij wil alles bekijken en overal aanzitten. Dat mag van mij ook wel, maar je moet hem wel constant in de gaten houden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s