Zoveel verscheurde mensenzielen

Het opvallendste in het moderne leven is dat er zoveel verscheurde men­senzielen zijn. Mensenzielen die het moeilijk hebben, die zich met het leven geen raad weten, die zich steeds weer afvra­gen: wat moet ik nou doen, wat heeft het leven met mij voor? – die dit of dat beginnen maar daarin geen voldoening vinden. Er zijn steeds meer mensen die dit soort problemen hebben. Hoe komt dit? Dit komt door een gemis in de manier van op­voeden. Wij vormen onze kinderen tegenwoordig zo, dat wij niet die krachten in hen wekken die de mens geschikt maken om het leven aan te kunnen. Namelijk datgene wat de mens geschikt maakt doordat hij tot het zevende jaar een nabootser is; wat de mens geschikt maakt doordat hij tot het veertiende jaar een waardige autoriteit volgt; en dat hij tot aan het 21ste jaar de liefde op de juiste wijze kan ontwikkelen, want later kunnen deze krachten niet meer ontwikkeld worden. Datgene wat de mens mist omdat de krachten die in bepaalde jaren van de jeugd ontwikkeld dienen te worden, niet gewekt zijn, maakt hem tot een mens met problemen. Dat dienen wij te beseffen!

Bron: Rudolf Steiner – GA 296 – Die Erziehungsfrage als soziale Frage – Dornach, 10 augustus 1919 (bladzijde 49)

Ook te vinden in het boek Opvoeden en onderwijzen als sociale opgave. Vertaling John Hogervorst en Hanneke Nelemans.

Eerder geplaatst op 19 oktober 2014

Advertenties

2 gedachtes over “Zoveel verscheurde mensenzielen

 1. cisca

  Henri,

  Bijzonder waardevol waarop je attendeerde nav dit citaat van Rudolf Steiner, eerder door Ridzerd geplaatst in 2014; we leven in de beschreven tijd.
  Heb destijds lezingen van Mia Leene gevolgd.
  Cisca

 2. walterhebing

  Er zou geen enkel verscheurde mensenziel op aarde kunnen ontstaan, als de mens besefte, dat hij/zij verantwoordelijjk is voor zowel het leven op aarde en het doel van het leven op aarde.
  Het mannelijke en het vrouwelijke van de mens op aarde heeft zich nog steeds niet kunnen/willen ontwikkelen tot kern van ons menselijke verantwoordelijk ten opzichte van al het leven op aarde. En daar is elk kind de dupe van.
  Tot zover
  Groetjes Walter Hebing.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s