Een reuzenstap voorwaarts

Met ons gevoels- en wilsleven zijn wij geheel niet gescheiden van de doden. Hetgeen wat zich aan onze blik onttrekt, dat is alleen uit onze voorstelling en uit onze zintuiglijke waarnemingen verdwenen. Het zal een reusachtige stap voorwaarts in de ontwikkeling van het mensengeslacht op aarde betekenen, voor het deel van de levensloop op aarde dat dit mensengeslacht nog te doorleven heeft, als de mensen het bewustzijn hier in zich zullen opnemen: In hun gevoelsimpulsen, in hun wilsimpulsen zijn ze één met de doden! – De dood kan ons uiteindelijk alleen van de fysieke waarneming van de doden beroven. Maar we kunnen niets voelen, zonder dat in de sfeer waarin we voelen, de doden aanwezig zijn, niets willen, zonder dat in de sfeer waarin we willen, de doden eveneens aanwezig zijn.

Bron: Rudolf Steiner – GA 182 – Der Tod als Lebenswandlung – Bern, 29 november 1917 (bladzijde 20)

Eerder geplaatst op 4 augustus 2014

3 gedachtes over “Een reuzenstap voorwaarts

 1. Bernard

  Een heel indrukwekkend citaat, dat je voelen en willen samen kunnen hangen met dat van overledenen met wie je diep verbonden bent.

 2. henri

  Mediatie brengt ons ook daarom korter bij de doden doordat het denken ( (waarin wij het meest wakker zijn ) uitgeschakeld word, alsook bij het imaginatief waarnemen men kort bij en in de dodenwereld komt .

 3. walterhebing

  Met andere woorden: De mens is zowel levend als dood, verantwoordelijk voor het huidig leven op aarde en dit tot het meest kwetsbare leven op aarde. En dat is de mineralenwereld, laat dat gegeven de mensheid goed beseffen! En God zei tot Adam en Eva, na hun echtbreuk met God: “Mens Gij zijt uit stof ontstaan en zal tot stof wederkeren”.
  De mens, zowel levend als dood heeft zichzelf een kringloop los van de levensgeest(God) geschapen! De vraag is: Welke mens kan de individuele mens ertoe bewegen, dat alles wat tussen de zon en maan geschiedt, onder zijn/haar persoonlijke verantwoordelijkheid valt!
  Als hij/zij dit gegeven ontkent, is het niet neer of minder dan dat hij/zij slechts ’n schakel is, in het algemeen lokaal menselijk bewustzijn!
  Echter elke mens is geschapen naar Godsbeeld en Gelijkenis, en kan geen enkel ander mens wegzetten als onderdeel van zij/haar theorie, we moeten op aarde met elkander dealen om onszelf weer te verbinden met de levensgeest op aarde.
  Voor de mens geldt geen tijd, enkel de (h)erkenning van zijn/haar aanwezigheid op aarde. En dat is ’n kind waar ook ter wereld geboren, jonger dan zes dagen.
  Tot zover
  Groetjes Walter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s