Waarneming en wereld

De beleving van de wereld om ons heen hangt af van welke vermogens en organen we hebben om ze waar te nemen. Zouden we andere organen hebben, dan zou ook de wereld geheel anders voor ons zijn. Als de mens bijvoorbeeld geen ogen zou hebben om het licht te zien, maar een orgaan waarmee hij, laten we zeggen, de elektriciteit zou kunnen waarnemen, dan zou u deze ruimte niet als helder, van licht doorstroomd waarnemen. Wel echter zou u in de draden die in deze ruimte liggen de elektriciteit heen en weer zien stromen; dan zou u het overal trillen, flitsen en stromen zien. Zo is dus wat we onze wereld noemen afhankelijk van onze waarnemingsorganen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 100 – Menschheitsentwickelung und Christus-Erkenntnis / Theosophie und Rosenkreuzertum – Kassel, 19 juni 1907 (bladzijde 48)

Advertentie

3 gedachtes over “Waarneming en wereld

 1. henri

  Steiner wees erop dat het oog niet zomaar is ontstaan , wel is het oog door het licht er eerst was ontstaan , licht vormde als het ware het menselijke oog .Zo is ook het hart ontstaan door de stroming van het bloed , deze stroming die zelf weer is ontstaan door de zielsbeweging en het Ik . Organen ontstaan door de omgeving . Nu wij meer en meer in een electromagnetische wereld , en bijgevolg in een geëlectrificeerde aardbol terechtkomen , ik denk aan het sattelietennetwerk en dgl die de levensveld rondom de aarde belasten , aan umts stralingen , als Ahriman zozeer zijn werk voortdoet en de mens dat toelaat , is de vraag of de mens ook weer nieuwe organen of veranderingen zal krijgen door deze overbelaste electromagnetische omgeving.

  1. Haike

   Dat is natuurlijk een interessante vraag die je daar opwerpt.. Maar wat voor het oog geldt, geldt ook voor het oor. Ook het oor vormt zich aan het geluid en daar zie je dat door een steeds grotere groep mensen het analoge geluid, weer steeds meer gewaardeerd wordt inplaats van het digitale. Er zijn al Pop / muziekgroepen die hun muziek niet meer op CD uitbrengen, maar terugkeren naar vinyl en het uitsluitend en alleen daarop beschikbaar is.

 2. Cisca

  Wat betreft het actuele onderwerp ORGAANDONATIE is heel lezenswaard een artikel in “de Heraut” (esoterisch christendom – Hans Stolp).
  Zoals wellicht bekend draagt Hans Stolp veel bij om in zijn bewoordingen de antroposofie uit te dragen.
  Hans Stolp, een warme en krachtige persoonlijkheid (…..en individualiteit!) die niet aflatend, zorgvuldig, zijn pastorale arbeid verricht (te denken valt hierbij aan destijds Rittelmeyer in de Chjristengemeenschap).
  Cisca

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s