Er zijn zo veel werelden als we organen hebben om ze waar te nemen

Er zijn zo veel werelden als we organen hebben om ze waar te nemen, oneindig veel werelden; we kunnen ze alleen nu nog niet waarnemen, omdat we nog geen organen daarvoor hebben. […] Voor ieder waarnemingsorgaan bestaat er een wereld. Nu zijn ze voor ons ondoorgrondelijk, maar ze zijn er: ze zijn waar we zelf zijn. Ons hoeven alleen maar de ogen daarvoor geopend te worden, want ze zijn midden onder ons.

De woorden van Christus: “Zoek niet naar het Rijk Gods, want het Rijk Gods is midden onder u”, is geheel letterlijk te nemen. Geheel in deze zin spreekt ook de geesteswetenschap van de geestelijke werelden. En altijd zijn er ingewijden geweest die de middelen en wegen kenden, om in deze rijken binnen te gaan. Alle religies spreken van hen. De geesteswetenschap is slechts het middel om deze fundamentele waarheid van alle religies weer te ontsluiten. Alles wat we hier om ons heen zien en waarnemen, is een gevolg en werking van wat er in de geestelijke werelden gebeurt. Alles wat zich op aarde manifesteert, is slechts een uitwerking (Duits: Ausgestaltung) van wat in de geestelijke werelden werkt en leeft.

Bron: Rudolf Steiner – GA 100 – Menschheitsentwickelung und Christus-Erkenntnis / Theosophie und Rosenkreuzertum – Kassel, 16 juni 1907 (bladzijde 24)

3 gedachtes over “Er zijn zo veel werelden als we organen hebben om ze waar te nemen

 1. walterhebing

  Er is voor mij maar één wereld en dat is de aarde waarop ik leef en dat is wat Jezus Christus zei met de woorden; “Zoek niet naar het Rijk Gods, want het Rijk Gods is midden onder u”, Steiner verbindt er organen aan, ik heb er altijd manifestaties van de levensgeest op aarde mee verbonden. Voor mij is er maar één bewust leven en dat is de levensgeest(God), we zijn ertoe uitgenodigd om het leven op aarde, samen met de levensgeest te verrijken.
  En wat doet de mens? De manifestaties van het leven op aarde uitbuiten om hun persoonlijk beeld van het leven op aarde te kunnen blijven voeden. Echter elke mens is als Godsgelijke geboren en dusdanig ook verantwoordelijk voor al de manifestaties van het leven op aarde.
  Met andere woorden: De manifestaties van welk leven dan ook op aarde zijn onze organen en niet zoals Steiner onze organen in beeld brengt.
  De mens is het toppunt van het leven(organisch leven) op aarde, in het Geestelijk Leven kan in letterlijke zin niet gewerkt worden. Alleen in gedachtestromingen en dromen.
  De mens ziet zich nog steeds niet als Godsgelijke en kruipt in zijn schulp net als Steiner(anthroposofie) ten opzichte van de theologie.De androgyne mens is beide en moet dealen met alles wat de mens in vijandschap met de levensgeest(God) op aarde heeft voortgebracht en nog voorbrengt.
  Geef het volk brood en spelen, dan kunnen we met het volk doen wat we willen en naar mijn gevoel geldt dat item nog steeds in de geestelijke werelden. Ik verzet me ertegen en wel om persoonlijke gronden, ik als gelijke aan God geschapen kan me niet verenigen, met het feit dat mijn medemens met allerlei trukjes bezig gehouden wordt zijn/haar Goddelijke opdracht op aarde te verzaken en zich te wijden aan bovenzinnelijke werelden.
  Tot zover
  Groetjes Walter

 2. Truus

  Voor ieder waarnemingsorgaan bestaat een wereld. Er zijn oneindig veel werelden.
  Als er oneindig veel werelden zijn en we ontwikkelen slechts enkele daarvan door middel van onze chakra’s en onze fysieke zintuigen, welke werelden blijven er dan nog voor ons gesloten?

 3. Renee

  In dit licht krijgt de reïncarnatie gedachte een nieuw perspectief; op verschillende momenten zijn we in verschillende gedaanten/ verschijningsvormen in deze wereld en ervaren we deze in het verlengde van onze verschijningsvorm; zwemmen als een vis, lopen we als mens, drijven als een kwal, waaien we als wolken door het zwerk, ademen we als landschappen, etc ; magisch 🙏🏽

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s