Dit is het wat ons economische leven vergiftigt

Een heel andere geest moet in ons economische leven komen. Deze geest zal vóór alles nieuw leven inblazen in het verband dat er bestaan moet tussen de mens en wat hij direct of indirect in de wereld produceert. Deze samenhang is voor veel takken van ons leven niet meer juist. Het is voor veel mensen onverschillig waaraan ze werken, hoe hetgeen waaraan ze werken zich in de sociale samenhang invoegt. Ze interesseren zich alleen voor hoeveel ze verdienen met hun werk, dat wil zeggen ze beperken alle interesse die ze in de uiterlijke, materiële wereld hebben tot de interesse in wat ze voor het bedrag aan geld kunnen hebben, aan wat ze in de situatie waarin ze in dit uiterlijke leven staan voor dit geld kunnen verkrijgen. Dit beperken tot de interesse in de verdiensten, niet in de zaak die gedaan wordt, dat is het wat in feite ons hele economische leven vergiftigt. Maar hier liggen ook de ernstige belemmeringen voor het begrip met betrekking tot de impuls van de driegeleding van het sociale organisme.

Bron: Rudolf Steiner – GA 337b – Soziale Ideen/Soziale Wirklichkeit/Soziale Praxis – Dornach, 10 oktober 1920 (bladzijde 206-207)

5 gedachtes over “Dit is het wat ons economische leven vergiftigt

  1. walterhebing

    Ik ben het geheel eens met dit Rudolf Steiner citaat, alleen begrijp ik niet dat Steiner ondanks deze opvatting zich tot twee keer toe een Materiële tempel heeft laten bouwen, die manuren blijft kosten net als al die andere tempels, kathredralen enz.
    Tot zover
    Groetjes Walter

  2. Zolang geld doel is en geen middel zullen we nog wel even met probleem te kampen hebben. Steiner heeft er ook op gewezen dat in het reken – onderwijs er van de deling moet worden uitgegaan en niet van de optelling. Dus 10 = 5+5 of 7+3 etc. En niet 5+5 = 10 . Ik vind dat een heel mooie gedachte en zou het toejuichen als het reken onderwijs voortaan zo gegeven zou worden.

  3. Juist door de werkers aan het Goetheanum dagelijks van een voordracht te voorzien, waarbij hij telkens uitging van vragen die op dat moment onder de toehoorders leefden, heeft bij hij hen interessen gekweekt in de ZAAK waarmee zij bezig waren. Om zo het werk aan dit grootse gebouw op de juiste manier te bezielen. Een direct tastbaar voorbeeld van hoe hij zijn opvatting ten aanzien van een gezonde economie in de praktijk bracht! Zie ook: https://ridzerdvandijk.wordpress.com/2016/09/27/wat-het-oog-ziet-is-van-groot-gewicht/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s