Begrip tussen de religies

Er zal in niet al te verafgelegen tijd over de hele aarde een intiem begrip zijn over dat, wat in verleden tijden de ergste oorlogen, de vreselijkste disharmonieën over de mensheid heeft gebracht, zo lang ze in de afzonderlijke cultuurgebieden gesplitst waren, die niets van elkaar wisten. Wat zich in het groot over de aarde zal afspelen als een de gehele mensheid omvattende spirituele beweging, moet zich ook in het allerkleinste afspelen van ziel tot ziel. Hoe ver zijn nu nog de Boeddhisten en Christenen van elkaar verwijderd, hoe weinig begrijpen ze elkaar, hoe zeer wijzen ze elkaar af, als ze op de smalle (Duits: engsten) bodem van hun geloofsovertuigingen staan! Maar de tijd zal komen, dat er steeds meer boeddhisten zullen zijn, die vanuit het Boeddhisme geesteswetenschapper zullen zijn, en steeds meer Christenen, die vanuit het christendom geesteswetenschapper zullen zijn. En deze zullen elkaar het volste, diepste begrip tegemoetbrengen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 130 – Das esoterische Christentum und die geistige Führung der Menschheit – Düsseldorf, 5 mei 1912 (bladzijde 278)

Eerder geplaatst op 19 juli 2014

6 gedachtes over “Begrip tussen de religies

 1. henri

  Bij het hedendaags geweld is er meer in het spel dan alleen maar religie ,dat wordt vaak beweert door ongelovigen en atheisten ,dat de religies de oorzaak zijn van het geweld en de oorlogen . Mensen moeten eerst weten wat de duivel is en inhoudt Ook daarop wees Steiner, God kan je slechts kennen als je de duivel Ahriman en Lucifer kent !
  R Steiner zei ergens dat niet de massa direct naar de ware geesteswetenschap zal gaan , maar dat er er eerstens een overgang zal zijn naar het Boeddhisme , de leer ervan van mededogen .

  1. Haike

   Natuurlijk speelt er meer mee bij het hedendaags geweld om ons heen dan alleen een religieus meningsverschil, maar zowel het Christendom als het Islamitische geloof zijn destijds met geweld in de wereld gezet.. Bij mijn weten zijn de Tempeliers (zij die de latere kruistochten aan hun Koningen en Pauzen afrieden) de eerste die daar veranderingen in aan brachten. Maar zelfs binnen hun eigen orde werd die kennis niet zomaar met een ander ordelid gedeeld, je moest daar Geestelijk gezien aan toe zijn. Het was een geheim wat uit drie delen bestond, en het eerste deel bestond uit de tekst dat Christus één weg was, niet de weg.

 2. Bernard

  Dat zegt Steiner dan ook: ” . . . de ergste oorlogen, de vreselijkste disharmonieën over de mensheid.” Maar dat “in niet al te verafgelegen tijd . . .” geeft toch wel hoop. En het gaat over mensen, hè – over ons, zal ik maar zeggen. Wij kunnen in onze eigen kleine omgeving daar iets aan doen.
  Steiner spreekt uit dat ” . . het niet de bedoeling is een exclusief dogma voor het christendom op te eisen. Dat zou een vergrijp zijn tegen het ware christendom, want wie de feiten kent weet dat ook in de oude mysteriën het christendom werd onderwezen. In de volgende woorden, die door Augustinus zijn uitgesproken, ligt dan ook een diepe waarheid besloten: Wat tegenwoordig de christelijke godsdienst wordt genoemd, bestond reeds bij de volkeren der oudheid en was ook reeds aanwezig bij de begintijd van het mensengeslacht. Maar toen Christus als een lichamelijk wezen op aarde verscheen, kreeg de ware religie die voordien reeds bestond, de naam Christelijk.”
  Bron: Rudolf Steiner – GA 106 – Egyptische mythen en mysteriën 2007, 10e voordracht 12 sept. 1908 (bladzijde 134)
  We vinden dan ook veel essentiële waarden die we uit het christendom kennen in het boeddhisme, het jodendom en de islam terug.

 3. walterhebing

  Is het werkelijk zo dat kinderen en filisters nog eeuwen lang, de “martelingen” van de Geesteswetenschappers moeten kunnen doorstaan alvorens de Geesteswetenschappers van de diverse culturen, de handen ineen sluiten?
  Is het werkelijk zo dat de geest van deze Geesteswetenschappers nog trager werkt dan een ouderwetse computer?
  “Wat zich in het groot over de aarde zal afspelen als een de gehele mensheid omvattende spirituele beweging, moet zich ook in het allerkleinste afspelen van ziel tot ziel.” Ik zou het anders willen formuleren, namelijk: “Wat zich in het groot nu afspeelt als een de gehele mensheid omvattende spirituele beweging afspeelt, speelt zich ook af in het allerkleinste en dat zijn kinderen jonger dan zes dagen.
  Men kan me onmogelijk wijs maken dat de nog Androgyne mens, net uit de baarmoeder van de moeder en die nog veel verbindingen heeft met baarmoeder aarde, niet slimmer is dan welke geesteswetenschapper dan ook. Ik heb me als kind van twee wezen nooit gestoord, aan wie dan ook vanwege zijn/haar religieuse opvattingen of uit welk land ze kwamen. In wezen was elk kind, net als ik nieuwsgierig naar het leven op aarde ongeacht hun afkomst en bij mijn weten is dat nog steeds zo! Mijn katholieke moeder verbood me, om met een Protestants kindje uit de straat te spelen, echter ik had er medelijden mee en het werd opgenomen in onze vriendenclub, het was voor ons als kinderen al een verrijking van onze praktijk van het leven.
  Geesteswetenschappers maken geen deel uit van het leven op aarde, zij onderzoeken of denken methode’s uit om aan het leven op aarde sturing te kunnen geven, met alle gevolgen van dien.
  De mens is als toppunt van de Levensgeest op aarde geëvolueerd, zo men wil geschapen! De mens kan zich geen enkele religie aanwenden, om zijn medemens in Nederland op te voeden, tenzij zijn geest terug kan gaan naar de oorsprong van de mens. En dan komt men uit bij Adam en Eva in het Aartsparadijs. Ik zou bij God niet weten, waarom ik telkens maar weer, zou moeten reïncarneren op aarde om me deelgenoot van het geestelijk leven, los van het leven op aarde te laten maken.
  De eerste rover van mijn kinderspeelruimte in mijn omgeving was de Efteling, daarna kwamen er diverse anderen, die diverse percelen met een omheining omgaven, in den beginne namen we nog nijptangen mee om onze paden in de natuur te waarborgen, maar al gauw zette de direktie van de Efteling parkwachters in om ons te wijzen op het “feit” dat het hun eigendom was en we dus geen recht meer hadden om over paden te lopen waar de jaren ervoor over liepen!
  Ik heb al wat eerder over de toespraak van het indianenopperhoofd van seatle gerept, maar vandaag gaat het over de zwarte slang en is in wezen net zo oorspronkelijk voor het menselijk leven op aarde!
  En ik kan alleen maar in de toespraak van het Indianenopperhoofd ontwaren dat de mens ontwaart is, de mens heeft geen binding meer met het leven op aarde, alleen nog een latrelatie en die is makkelijk in te wisselen.
  Terwijl ik voor mijn eerste comunnie al geleerd heb: “Waartoe we op aarde zijn”! We zijn op aarde om God te dienen er daardoor gelukkig te zijn. Het indianen opperhoofd wees al op het feit dat onze God blijkbaar een andere als hun god is. De Indianen behandelen hun omgeving zoals ze zelf behandeld zouden willen worden en die daden brengen hun dichter bij Christus dan ik ooit in de Katholieke Kerk geleerd heb. Bij toeval las ik een aantal jaren geleden, de toespraak van het Indianen opperhoofd, had ik deze toespraak eerder tijdens mijn leven gelezen zou ik niet anders gehandeld hebben tijdens mijn leven op aarde, maar wel intensiever naar mijn suprieuren verwoord.
  Ik denk tegenovergesteld aan Steiner, wat in het kleine geschiedt zal het grote voeden, ik ben het met het indianenopperhoofd eens. Even afwachten wat de rechter over de zwarte slang zegt, biodynamisch met de natuur alsook met jezelf leven, is totaal iets anders als voor je geest een tempel te laten bouwen. Naar verloop van tijd zal de Levensgeest het vanzelf van de aarde doen verdwijnen, tenzij er genoeg zielen zijn, die de tempel willen onderhouden. Maar dat is geen ziel tot ziel verhouding, maar ’n ziel tot zielenverhouding.
  Eens zal de oude grijsaard aan ’n kind van jonger dan zes dagen vragen waar de plek van leven is op aarde, pas dan lossen religies in het niets op en gaan we bezig met ons levensbewustzijn! Kan vandaag maar ook morgen of over ’n paar jaar, de oude grijsaard heeft zich nooit bekommerd over het prille menselijk leven op aarde, ook Steiner niet, blijkt uit zijn schrijven.
  Het lot van de mens is afhankelijk van iedere mens op aarde en niet van de grootste geesten, maar van de kleinste zielen, het leven op aarde ontwaart zich pas als kleinste zielen zich op aarde geborgen weten.
  Tot zover
  Groetjes Walter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s