Ik moet zeggen dat ik Kant begrijp, want anders zeggen anderen dat ik dom ben

Er bestaat vandaag de dag nog altijd die eigenaardige verering van alles wat gedrukt is. En sinds door de “Universalbibliothek” Kant uitgegeven is – ik heb hem alleen daardoor kunnen lezen, want anders had ik hem toen niet kunnen kopen; maar daar was Kant goedkoop, ondanks dat die boeken zo dik zijn -, sinds die tijd is eigenlijk nog meer de duivel los met Kant dan vroeger, want sindsdien leest iedereen Kant. Dat wil zeggen, ze lezen de eerste bladzijde, maar ze snappen er geen reet van (Duits: sie verstehen nichts). Dan horen ze dat Kant “de keizer van literair Duitsland” is; daardoor denken ze: Potverdorie, we weten nu wat van Kant, dus zijn we zelf ook knappe, intelligente  mensen! – En de meesten van hen zijn ook wel zo dat ze toegeven: Ja, ik moet zeggen dat ik Kant begrijp, want anders zeggen de anderen dat ik dom ben als ik Kant niet begrijp. – In werkelijkheid begrijpen de mensen niets van hem, maar ze geven het niet toe; ze zeggen: Die Kant moet ik begrijpen, want hij is zeer slim. Ik begrijp iets heel intelligents, als ik Kant begrijp! Dan maakt dat ook indruk op de mensen.

Bron: Rudolf Steiner – GA 353 – Die Geschichte der Menschheit und die Weltanschauungen der Kulturvölker – Dornach, 14 mei 1924 (bladzijde 244-245)

Een gedachte over “Ik moet zeggen dat ik Kant begrijp, want anders zeggen anderen dat ik dom ben

  1. Haike

    Als ik tussen de regels door lees heeft bovenstaande citaat in mijn subjectieve optiek (want volgens Kant ben ik dat) helemaal niks maar dan ook niks met de heer Kant te maken…

    Maar gaat het veel meer over hoe goed durf je nou eigenlijk jezelf te zijn?? Want O wee… als je Kant niet hebt gelezen, dan hoor je er niet bij want je kan geen indruk maken op je medemens??

    Is het belangrijk om een indruk achter te laten bij je medemens? Ik denk dat je een veel grotere indruk achter laat bij je medemens als je durft te zeggen: “Ik heb jou de ander nodig” omdat je dan iets van jezelf durft te laten zien en dat is pure kracht, mensen die dat durven te zeggen dwingen daar vaak onbedoeld diep respect mee af bij de ander…

    Enne…. Kant,… heb ik niet gelezen… 😊

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s