Verschijning van Christus

Vanaf de dertiger, veertiger jaren van de 20ste eeuw zullen enkele mensen voorkomen, die hun individuele leven zo ontwikkeld hebben, dat ze de ethergestalte van Christus zullen zien, zoals de mensen in de tijd van Jezus van Nazareth de fysieke Christus gezien hebben. En steeds meer en meer zullen in de komende drie duizend jaar mensen komen, die deze etherische Christus zullen zien, tot ongeveer drie duizend jaar na onze jaartelling een voldoende aantal mensen op aarde geen evangeliën of andere documenten meer nodig hebben, omdat ze in de ziel de Christus gezien zullen hebben.

Bron: Rudolf Steiner – GA 130 – Das esoterische Christentum und die geistige Führung der Menschheit – Milaan, 21 september 1911 (bladzijde 49)

Eerder geplaatst op 5 juli 2014

Advertenties

6 gedachtes over “Verschijning van Christus

 1. henri

  Tegenwoordig wordt er eigenlijk weinig aandacht geschonken aan dit verschijnsel . Het woordje Christus heeft al een bijklank gekregen en wie daarover veel spreekt wordt al vlug als een een ‘ religekkie’ bestempeld en het woord wordt zelfs al weggebannen , het staat niet meer goed te schrijven ‘ vóór of na C …. Zouden de tegenmachten die alles op alles zetten de oorzaak daarvan zijn …?, allicht wel naar het schijnt . Er was een kritieke ommegang zei Steiner eind 20 eeuw , en het zou kunnen dat wij als mensheid met de gehele aarde helemaal naar beneden zouden afglijden , en het dan heel erg zou kunnen worden , en eigenlijk , je ziet niets anders rondom je heen tegenwoordig alles is moord en brand , elkander afmaken op een beestachtige wijze en om luttele zaken eigenlijk . Misschien is wel al spiritualiteit aanwezig , maar deze houdt zich dan toch wel sterk verborgen , uit angst misschien ?. De duivel is het ergste bang dat mensen massaal in Christus zouden gaan geloven en dat er weer een nieuwe Christusrevival zou komen . Hij zet werkelijk alles op alles om dat te voorkomen en leidt de mensen af door allerhande zorgen op economisch en materieel vlak , mensen hebben en mogen geen tijd meer voor spiritualiteit maken ,en dat is zijn beste zet van Ahriman om te krijgen wat ie hebben wil . Zo vertroebelt en verpest hij ook de etherische sfeer rond de aarde waarin de christus moet verschijnen . Daar werken ook de ahrimanische loges van West en Oost aan . Die doen er ook alles voor dat deze verschijning niet lukt bij de mensen , ook daar al maakte Steiner zijn volgelingen sterk attent op .

  1. Haike

   Tja.. als ik zou weten dat de wereld morgen zou vergaan, dan plant ik vandaag toch nog een boom.. En ik wens mezelf van harte toe dat er een dag komt waarin ik de ethergestalte van Christus mag gaan zien..

 2. Bernard

  Ahriman en Lucifer worden wel tegenmachten genoemd, maar feitelijk zijn zij bij de mensheidsontwikkeling betrokken om ons voor enorme uitdagingen te stellen; zij horen in onze kosmische orde thuis.. Alleen door die uitdagingen aan te gaan en het hoofd te bieden kan de mensheid zich tot geesten van de vrijheid ontwikkelen. Kan de mensheid deze uitdagingen niet aan, dan zal – denk ik – de ontwikkeling ergens in de kosmos opnieuw moeten beginnen. Als zodanig beschouw ik Ahriman en Lucifer als een soort ‘begeleiders’ van de mensheid. We kunnen niet om ze heen en zullen moeten leren vruchtbaar met hun uitdagingen om te gaan.
  Om de mensheid hierin te ondersteunen is het Christuswezen in de aarde afgedaald en zal overal waar oprechtheid, menslievendheid en moraliteit (mijn woorden) wordt nagestreefd, werkzaam kunnen zijn, of dit nu erkend wordt of niet. Als zodanig zijn alle wereldgodsdiensten gelijkwaardig aan elkaar.

  Steiner spreekt zelf uit dat:
  ” . . . het niet de bedoeling is een exclusief dogma voor het christendom op te eisen. Dat zou een vergrijp zijn tegen het ware christendom, want wie de feiten kent weet dat ook in de oude mysteriën het christendom werd onderwezen. In de volgende woorden, die door Augustinus zijn uitgesproken, ligt dan ook een diepe waarheid besloten: Wat tegenwoordig de christelijke godsdienst wordt genoemd, bestond reeds bij de volkeren der oudheid en was ook reeds aanwezig bij de begintijd van het mensengeslacht. Maar toen Christus als een lichamelijk wezen op aarde verscheen, kreeg de ware religie die voordien reeds bestond, de naam Christelijk.” (Egyptische mythen en mysteriën, 10e voordracht 12 sept. 2008)

  Ook stelt Steiner dat iedere godsdienst zich richt naar de persoonlijkheid van de stichter, de cultuur waarin het zich ontwikkelt en het tijdperk waarin dat gebeurt. Daarbij stelt hij ook dat Christus in iedere godsdienst werkzaam is, onafhankelijk of het wordt (h)erkend of niet.

 3. cisca

  In 2002 is bij Perun Boeken Bergen op Zoom uitgegeven “Christuservaringen heden, authentieke getuigenissen van tijdgenoten”, geschreven door G. Hillerdal en B. Gustafsson.
  Nog steeds verkrijgbaar bij o.a. Boekwinkeltjes.

  Cisca

 4. walterhebing

  Dit citaat legt zowel een claim op ons hart, als op onze ziel en wijst in wezen op een gebroken hart van Steiner, wat hij een aantal dagen geleden beschreef als: “Ik leid een dubbel leven”‘. Ik ook, maar ik zou zijn conclusie willen vereenvoudigen naar het nu op aarde! Gezelligheid binnen vriendenkring is niet moeilijk te verwerven, maar gezelligheid met alles wat op aarde leeft is toch van een geheel andere orde, dan van hoe men erover denkt!
  Een kroeg kan meer voor de mensheid betekenen dan een Kathedraal of tempel, in wezen gaat het over geborgenheid. Welk kind durft het nog aan om in Nederland geboren te willen worden?
  En hoeveel kinderen vluchten wel niet naar Nederland om alsnog als mens geaksepteerd te worden?
  In wezen een verloochening van Godsgeest(Levensgeest) op aarde, wat ieder kind dwingt tot zwijgen of een rebels reageren. Steiner schrijft het toe aan tijd, ik schrijf het toe aan het onbenul van de mens. De mens is als evenbeeld van God geschapen en is niet aan een ander beeld gebonden, dat wil zeggen dat geen enkele wetenschap of religie een beeld kan vormen, waarvoor kinderen opgevoed zouden moeten worden.
  Gezelligheid heeft met geborgenheid te maken en dat is moeilijk te verificeren, maar globaal gezien, voelt de mens zich veel minder thuis op aarde. Terwijl het juist zijn primaire verwantwoordelijkheid is, om de aarde te maken tot een salonkamer voor de ontvangst hun nazaten en ze op aarde te laten ervaren hoe scizofreen de mens zijn/haar leven inricht.
  En ze niet op te leiden naar ’n bepaald doel, want de mens is rentmeester over alles wat is en is niet aan tijd gebonden, enkel het beleven van het leven is de juiste weg en die keuze is voor onze jeugd al moeilijk. Laat staan voor ons, waar het leven plaats vond in een of andere zuil.
  Laat ons de theologishe, wetenschappelijke en nationale zuilen op aarde slechten, opdat onze kinderen, zich op aarde geborgen voelen. Pas dan kan een Goddelijk Bewustzijn in de mens ontstaan. En dat gegeven is een ongebonden tijd, het is er, maar wordt niet opgemerkt of genegeerd, naief of nalatigheid!
  Het Christellijk Bewustzijn is alleen maar een voorpost. het Goddelijk Bewustzijn is ons wezen.
  Tot zover
  Groetjes Walter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s