Cultuurtijdperken – (2 van 3)

Op deze zesde cultuurperiode zal de zevende volgen, waarin het morele leven nog meer verdiept zal worden. Terwijl men in het zesde cultuurtijdperk welgevallen zal hebben in goede en edele handelingen, zal in het zevende cultuurtijdperk een dergelijk welgevallen in zich ook een morele impuls tot gevolg hebben, dat wil zeggen de wens om te doen wat moreel is. Het is nog een groot verschil, welbehagen te hebben in een morele daad, en te doen wat moreel is. Zodat we kunnen zeggen: Ons cultuurtijdperk is het tijdperk van de intelligentie, het verstand, daarop zal volgen het cultuurtijdperk, dat men kan noemen het tijdperk van esthetisch welbehagen in het goede en esthetisch onbehagen in het slechte, en het zevende tijdperk zal het tijdperk van het actieve morele leven zijn.

Wordt vervolgd

Bron: Rudolf Steiner – GA 130 – Das esoterische Christentum und die geistige Führung der Menschheit – Milaan, 21 september 1911 (bladzijde 43)

Eerder geplaatst op 3 juli 2014

Advertenties

2 gedachtes over “Cultuurtijdperken – (2 van 3)

 1. walterhebing

  Ik kan me moeilijk verenigen met het begrip: “Cultuurtijdperken”! Of ik zou ze moeten zien in het kader van Adam en Eva, waar Eva, Adams Goddelijk bewustzijn kaapte, door ’n dierlijke daad, namelijk: “Geslachtgemeenschap”. Door geslachtgemeenschap te hebben creëert de mens, als deze beantwoordt wordt met ’n kind een nieuwe mogenlijkheid, om alle karmische kaders van de mensheid te zuiveren, maar dan wel binnen zes dagen.
  Binnen zes dagen past het brein van een pasgeboren kind zich aan de spanning in haar of zijn omgeving. Elke cultuur stelt zo haar eigen rituelen, wetten, enz. op ten opzichte van de aarde, maar heeft geen enkel bewustzijn ontwikkeld om de potentiële Levensgeest van de aarde, de ruimte te gunnen zich voor ons Goddelijk Bewustzijn te ontwaren.
  De man is nog steeds bang voor de vrucht van de schoot van ’n vrouw, Steiner denkt over eeuwen heen, maar ik hoef me alleen maar te herinneren, dat elke cutuur zijn eigen illusie(Ik) vorm geeft in plaats van acht te slaan op al het leven op aarde.
  Denk zoals Adam en Eva zouden behoren te denken, biedt het leven op aarde op aarde ruimte zowel fysiek als ludiek, maar kader het niet als ’n Ik bewustzijn, met tempel synagoge’s enz. Maar probeer je Goddelijke Vonk in je te ontdekken, opdat elke vorm van leven op aarde, de ruimte krijgt zich te ontwaren! Inplaats van andersom!
  Tot zover
  Groetjes Walter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s