Overmatige aardappelvoeding schadelijk

Menige oogziekte op oudere leeftijd komt eruit voort dat de mens als kind te veel met aardappelen is gevoed. De mens wordt dan slechtziend, krijgt zwakke ogen. Het is werkelijk zo dat de mensen in Europa vroeger in de ouderdom veel minder slechtziend werden dan tegenwoordig. En dat komt doordat, behalve dat wat anders op de ogen werkt – maar dat werkt niet eens zo sterk, omdat het niet innerlijk werkt, elektrisch licht en dergelijke -, het overmatig aardappelgenot (chips, patat) zeer schadelijk op de ogen, op het gezichtsvermogen en zelfs op het smaakvermogen werkt – zelfs op het smaakvermogen! Ziet u, dan blijkt namelijk het volgende. Stel dat een mens al in de kindertijd te veel aardappelen eet. Bij zo’n persoon zult u op latere leeftijd zeer vaak zien dat hij nooit weet, wanneer hij genoeg heeft, omdat zijn smaak bedorven is door het aardappelgebruik, terwijl een mens die niet te veel aardappelen heeft gegeten, meteen door zijn instinct weet wanneer hij genoeg heeft.

Bron: Rudolf Steiner – GA 352 – Natur und Mensch in geisteswissenschaftlicher Betrachtung – Dornach, 23 januari 1924 (bladzijde 59)

Advertenties

4 gedachtes over “Overmatige aardappelvoeding schadelijk

  1. Ja, vind ik ook. In feite zou het alom bekend kunnen zijn, maar zeer velen nemen er gewoon geen kennis van, omdat ze al bij voorbaat zeggen dat Steiner een fantast is. En als de zogenaamde geleerden er wel kennis van nemen, dan zeggen ze meteen: Ja, dat kan hij wel beweren, maar dat moet eerst maar eens bewezen worden.

 1. cisca

  Even een opmerking in de humoristische sfeer: daar gaat m’n zak frites met!!

  Natuurlijk zal vanuit de voedselindustrie geen kwaad woord over de aardappel worden gezegd; in veel kant-en-klare producten wordt de aanrdappel veel gebruikt als bv bindmiddel
  Een matig aardappelgebruik afgewisseld met rijst en of peulvruchten en ook een paar keer in de week een koolhydraatvrije maaltijd is erg aan te raden.

  Hier volgt nog een lievelingsgerecht van mij:
  aardappelen grof raspen, uitje fijjjn gesnipperd door het mengsel (verhouding 3:1) peper en zout en dan in de pan (roomboter of olie) platte koekjes vormen. Beide kanten knapperig lichtbruin laten worden. Met sla of appelmoes bv!!
  Voor vandaag dus een menusuggestie.
  Cisca

 2. henri

  Dit jaar vaak krielaardappeltjes gegeten, zo lekker met kruiden erbij . Frieten eet ik uitsluitend wel eens als ik uit ga eten, thuis nooit !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s