Het ideaal van de huidige mensheid: geen Goethe’s, maar Edisons

U weet: Sinds nog helemaal niet zo lange tijd zijn in de mensheidsevolutie steeds meer en meer cultuurimpulsen getrokken, die er vroeger niet waren, die echter juist voor de hedendaagse cultuur kenmerkend zijn. Probeert u maar eens zich in gedachten terug te verplaatsen in tijden, die naar verhouding helemaal niet ver achter ons liggen. Dan zult u tijden vinden, waarin nog geen stoomlocomotieven reden, tijden waarin men zich nog niet van de elektriciteit bediend heeft zoals in onze tijd, tijden, waarin hoogstens denkers als Leonardo da Vinci in gedachten en experimenten zich voorstellingen hebben gemaakt, hoe men door menselijke instrumenten in de lucht vliegen kan. Dat alles is in betrekkelijk korte tijd gerealiseerd. Denk eens hoeveel tegenwoordig afhangt van het gebruik van elektriciteit, van het gebruik van de luchtdichtheidsverdeling, die tot de luchtvaart geleid heeft […]. Denken we eens aan alles, wat in de laatste tijden in de mensheidsontwikkeling is gekomen. Denkt u aan de verwoestende krachten van het dynamiet enzovoort, en u zult zich gemakkelijk kunnen voorstellen, gezien de snelheid waarmee dit allemaal gegaan is, dat in de toekomst nog heel andere fabelachtige dingen in deze richting door de mensheid worden nagestreefd. U zult zich gemakkelijk een idee ervan kunnen maken, dat het niet met het ideaal van de mensheid voor de nabije toekomst overeenkomt, dat de Goethe’s steeds vaker voorkomen, echter komt het overeen met het ideaal dat de Edisons steeds vaker voorkomen. Dat is nu eenmaal het ideaal van de huidige mensheid.

Bron: Rudolf Steiner – GA 177 – Die spirituellen Hintergründe der äußeren Welt – Dornach, 6 oktober 1917 (bladzijde 67-68)

Eerder geplaatst op op 5 juni 2014

Een gedachte over “Het ideaal van de huidige mensheid: geen Goethe’s, maar Edisons

  1. henri

    Steiner liet horen dat het materialisme nog een paar eeuwen zou aanhouden , nu 100 jaar geleden nog 5 eeuwen dat is tot de 25 ste eeuw . De achterliggende krachten die dat bewerkstelligen zijn de loges van het kwaad of de linkerhand ) zoals hij ze noemde met name de Anglosaksische loges in het Westen die eveneens op een bepaalde manier samenwerken met de loges van het Oosten . Dezen streven dat de mens voorbijgaat aan een rechtmatige ontwikkeling van het spirituele zoals dat bij de antroposofie gebeurt . De mens kan hier slechts aan ontkomen door zelfkennis en de waarheid van in zijn mensheidsontwikkeling na te streven via zelfkennis zoals het de vorige dagen hier uit de citaten werd gebracht .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s